1d05de4b50ede21b7617d543f5f98a74
1d05de4b50ede21b7617d543f5f98a74

NEMA KVORUMA Vehid Šehić: Priče političara o evropskim vrijednostima u BiH apsolutno su lažne

23.01.2018.

Političke partije u Bosni i Hercegovini sve su dalje od dogovora o Izbornom zakonu BiH, što pokazuje današnje otkazivanje dolaska na Vanrednu sjednicu Zastupničkog doma FBiH predstavnika pojedinih političkih partija. Nepojavljivanje na sjednici je dokaz nedostajanja demokratskog kapaciteta političkih stranaka, smatra Vehid Šehić nekadašnjeg član Izborne komisije BiH i predsjednik Foruma građana BiH.

ZAČARANI KRUG „Političke stranke vode se samo svojim uskim interesima. Uopće se ne bave stvaranjem ambijenta nekog općeg dobra za građane BiH. Kada imate zarobljenu državu, kada imate privatizovane institucije, onda nemate vladavinu prava. Kada nemate vladavinu prava koja podrazumjeva poštivanje Ustava i zakona, onda imate pravnu anarhiju. Kako u ovoj državi ne postoji politička odgovornost, da ne govorim o moralnoj odgovornosti koje nema ni u naznakama, dešava se ovo što se dešava.“   

INTERVIEW.BA: Ukoliko se ne izmjeni Izborni zakon BiH, koja će biti sudbina izbora koji se trebaju održati u oktobru ove godine?

ŠEHIĆ: Izbori će se raspisati jer je datum održavanja izbora određen Izbornim zakonom BiH. Problem će biti implementirati rezultata izbora. Problem će biti popuna Doma naroda pa se neće moći konstituisati ni izvršna vlast u Federaciji, a ni Dom naroda na državnom nivou. Dakle, u jednom dijelu BiH neće se moći implementirati izborni rezultati, dok će u Republici Srpskoj moći, jer je odluka Ustavnog suda vezana samo za Dom naroda Federacije BiH. To je veliki problem s kojim se suočavaju političari u implementaciji odluke Ustavnog suda.

INTERVIEW.BA: Šta  to u praktičnom smislu znači za građane?

ŠEHIĆ: Apsolutna blokada državnih i federalnih institucija za građane će značiti da se ne poštuju njihova prava.

Biće zloupotrebljeni građani koji su izašli na izbore, što se apsolutno ne smije dozvoliti jer su izbori jedini legitiman način izražavanja volje građana u BiH koji imaju aktivno biračko pravo. Moj je stav da će morati, u slučaju da se ne postigne sporazum između dvije političke stranke (op.a SDA i HDZ BiH), reagovati visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH – da bi zaštitio interese građana ove države.

INTERVIEW.BA: Za danas je zakazana vanredna sjednica Parlamenta FBIH. Iz SDA su potvrdili da neće prisustvovati, a nisu se pojavili ni svi zastupnici drugih partija. Da li je to dokaz da je ovo pitanje potpuno ispolitizirano?

ŠEHIĆ: To je dokaz jedne političke neodgovornosti. Koliko je meni poznato, na osnovu poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, dvije stranke su iskoristile to pravo da zakažu sjednicu kako bi se raspravljalo o prijedlogu SDP-a i DF-a. Nepojavljivanje na sjednici je dokaz nedostajanja demokratskog kapaciteta političkih stranaka jer oni ne poštuju ni poslovnik. Treba doći na sjednicu i raspravljati. Onda odlučiti da li će se prihvatiti prijedlog ili ne. Vrlo je jednostavno. Ovakvo ponašanje koči napredak Bosne i Hercegovine. Političke stranke vode se samo svojim uskim interesima. Uopće se ne bave stvaranjem ambijenta nekog općeg dobra za građane BiH. Kada imate zarobljenu državu, kada imate privatizovane institucije, onda nemate vladavinu prava. Kada nemate vladavinu prava koja podrazumjeva poštivanje Ustava i zakona, onda imate pravnu anarhiju. Kako u ovoj državi ne postoji politička odgovornost, da ne govorim o moralnoj odgovornosti koje nema ni u naznakama, dešava se ovo što se dešava. To se nažalost dešava već 20 godina.

INTERVIEW.BA: Prije nekoliko godina zalagali ste se za izmjene Ustava FBIH. U čijoj je ladici taj prijedlog danas?

ŠEHIĆ: Mi smo napravili prijedlog, apsolutno novi Ustav. On je ušao u parlamentarnu proceduru ali na žalost od 2014. godine, apsolutno se ništa nije uradilo. On stoji u ladicama zato što niko ne pokazuje interes da se nešto mijenja u ovoj državi, a očigledno je da mora doći do promjena. Ne samo Ustava FBiH nego i Ustava BiH. To je samo jedan dokaz da su njihove priče o evropskim vrijednostima u BiH apsolutno lažne. Ja odgovorno tvrdim da oni ne žele da se u ovoj zemlji išta promijeni. Ovakvo političko stanje njima odgovara i zašto bi išta mijenjali? Ovako se mogu ponašati kako god žele bez ikakve odgovornosti.

INTERVIEW.BA: Na šta su se tačno odnosile Vaše izmjene?

ŠEHIĆ: Karakteristika Ustava koji smo mi uradili je da on spriječava sve blokade unutar Federacije BiH. Njime je bila zagarantovana jednakost svih građana i predviđena politička odgovornost za nepoštivanje Ustava sa vrlo jasnim sankcijama za one koji ga opstruiraju. Čim se počne govoriti o odgovornosti, to je kamen spoticanja. Svi bježe od odgovornosti.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss