TIKA će podržati rekonstrukciju Zemaljskog muzeja

23.01.2018.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, koji ove godine obilježava 130 godina postojanja, danas su posjetili ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc i direktor TIKA-e Faruk Alimci.

Cilj posjete jeste, kako je medijima rekao Osmanović, da se na licu mjesta vidi kako se TIKA može uključiti u rekonstrukciju muzeja.

Osmanović je podsjetio da će iz Fonda američkih ambasadora biti izvedena rekonstrukcija krova Muzeja, a očekivanja su da će TIKA pomoći rekonstrukciju stolarije.

„Muzej i sama infrastruktura zahtijevaju ulaganja koja sam muzej ne može “pokriti”. Ministarstvo  civilnih poslova fokusirano je da se uposlenicima Muzeja isplate plaće koje su u velikom zaostatku,“ rekao je Osmanović.

 Ambasador Turske u BiH Haldun Koc istakao je da je Zemaljski muzej od izuzetnog  značaja  za BiH.

„Svugdje u svijetu ovako bogati i značajni muzeji služe ne samo da se na najbolji način pohrani ono što čini istoriju i kulturu, već su i za mlade pravi izvori informacija,“ rekao je turski ambasador.

On je istakao da će Turska putem svoje agencije za saradnju TIKA-e dati podršku Muzeju i očuvanju bh. kulturno historijskog blaga.

Također će jedan stručnjak iz Zemaljskog muzeja biti na obučavanju u institucijama srodnog tipa u Turskoj.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, govoreći o radu Muzeja, naveo je da treba puno uraditi na infrastrukturi, kako bi se ponovno uvele stalne postavke muzeja te zaposliti mlade ljude na mjesta koja su upražnjena.

Tu je i pitanje dugovanja zaposlenima kojima se duguje isplata plaća za dvije godine.

Također je potrebno uraditi i rekonstrukciju zgrade za koju, prema procjenama  Federalnog zavoda za zaštitu spomenika, treba oko devet miliona KM samo za osnovne građevinske radove.

„Radimo fazu po fazu i idemo ka tome da muzej može dočekati još 130 godina,“ rekao je Sijarić.

 

(Vijesti.ba; Foto: Flickr)

Idi naVrh

Don't Miss