d48ed900e79fa9547169c26138b4cd8d
d48ed900e79fa9547169c26138b4cd8d

Zorica Tadić: Znam kako se boriti protiv bijede i ekonomske propasti!

30.09.2016.

Politička vizija, znanje i odgovornost osobine su koje krase kandidatkinju iz Čajniča.

Na predstojećim lokalnim izborima Opština Čajniče prvi put ima kandidatkinju za načelnicu. Njeno ime je Zorica Tadić i dolazi iz Socijalističke Partije. Od 2007. do 2011. obavljala je funkciju zamjenice načelnika Opštine Čajniče. U tom periodu  implementirala je niz projekata koje su imale višestruku korist za razvoj lokalne zajednice.

INTERVIEW.BA: Zašto ste se odlučili kandidirati pod okriljem političke stranke, a ne kao samostalna kandidatkinja?

TADIĆ: Prije svega zbog opšte poznate činjenice da su šanse bilo kog lica, kao samostalnog kandidata, bez obzira na njegovo znanje, energiju, političko iskustvo i personalni pedigre, veoma limitirane, da ne kažem nemoguće. Mi živimo u društvu u kome se ljudi identifikuju u odnosu na grupu kojoj žele da pripadaju ili koju žele da podržavaju.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj Vašeg političkog programa?

TADIĆ: Moj politički program proizilazi iz političkog programa političke partije koja me kandidovala, a to su principi slobode, pravde, jednakosti i solidarnosti. Naravno, uz uvažavanje specifikuma, koji je sveden u granice lokaliteta. Program je prije svega usmjeren na reformisanje lokalne samouprave, koja mora biti efikasnija, transparentnija, nadasve odgovornija. Nama ne treba najbolja administracija u normativno-teorijskom smislu, već ona koja je postulirana na načelima realnosti, praktičnosti i pragmatičnosti. Želimo stvoriti privredni ambijent koji će omogućiti privredni rast, razvoj i povećanje zaposlenosti. To podrazumijeva ulaganje u infrastrukturu, dolazak investitora, kontrolu privatnog sektora, korišćenje komparativnih prednosti domaće privrede, a to su poljoprivreda, energetski i  turistički potencijali. Važno je istaći ulaganja u sport, zaštitu životne sredine, saradnju sa susjednim opštinama.

INTERVIEW.BA: Šta Vas izdvaja od drugih kandidata i kandidatkinja? Zašto bi građani i građanke glasali baš za Vas?

TADIĆ: U ovom slučaju (opština Čajniče) prvi put u istoriji kandidat je žena. Lično smatram da su najrazličitije predrasude, stereotipi i stigmatizacije u vezi istog, iza nas. Napominjem da sam u periodu 2007. – 2011. godina obavljala funkciju zamjenice načelnika Opštine Čajniče, tako da to iskustvo ide u prilog mojoj kandidaturi. Utoliko više što sam u pomenutom  mandatu  uspjela lično, svojim aktivizmom i pozitivnom saradnjom sa Vladom RS, implementirati niz projekata, koji su imali višestruku korist u dinamici razvoja naše socijalne zajednice. Politička vizija, znanje, odgovornost i energija osobine su koje me izdvajaju od konkurenata. 

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata, ako dobijete povjerenje birača?

TADIĆ: U pitanju je period nešto duži od tri mjeseca, kada se ne mogu očekivati neke radikalne promjene. Važno je u tom vremenskom intervalu započeti reforme, stvoriti pozitivnu poslovnu klimu, vratiti vjeru u ljude, promijeniti pristup problemima. Ali između procesa reformi i plodova istih postoji razlika, stoga je neumjesno uspješnost mjeriti trenutnim rezultatima.

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u vašem gradu?

TADIĆ: Kratko – ekonomska propast, socijalna bijeda i nezaposlenost.

INTERVIEW.BA: Kakav je Vaš stil liderstva? Trump, Hillary ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

TADIĆ: Pomenuti lideri su veoma inspirativni, ali veoma je teško poistovjećivati se s istima. Pogotovu kada je u pitanju prvo troje, druge zemlje, drugi mentaliteti, druge okolnosti. Dodik, Čović, Izetbegović su na različitom nivou politike, tako da ni sa njima ne želim da se kompariram. Trudim se da na lokalnom nivou ne sprovodim „politiku liderstva“, već da u saradnji s našim građanima, zajedno rješavam probleme koji su se decenijama akumulirali.

Idi naVrh

Don't Miss