Sanela Salimović: Uspjeh postižu kvalitetni timovi

30.09.2016.

Obrazovanje i iskustvo stečeno u Italiji mlada političarka iz Vogošće želi primijeniti u rješavanju problema svoje lokalne zajednice.

Sanela Salimović kandidatkinja je za načelnicu Općine Vogošća ispred Demokratske fronte. Rođena je u Zvorniku 23.februara 1988. godine. Aktivno bavljenje politikom započela je ove 2016. godine u stranci Demokratska fronta, gdje obavlja funkciju predsjednice Komisije za ekonomiju i dijela Komisije za mlade. Ističe kako će dati svoj maksimalni doprinos kako bi predstavila načela stranke, jer smatra da ova stranka i njeni ljudi mogu dosta toga da ponude ovoj zemlji i njenim građanima.

INTERVIEW.BA: Zašto ste se odlučili kandidirati pod okriljem političke stranke, a ne kao samostalna kandidatkinja?

SALIMOVIĆ:  Zato što u privredi, industriji, zdravstvu ili u nekim drugim društvenim djelatnostima, uspjeh postižu kvalitetni timovi, a ne pojedinac. Impresionira me timski rad, te sve što on donosi i traži od pojedinca unutar tima: maksimalnu angažiranost, nesebičnost i osjećaj za tim, a uspjeh tima je i njegov osobni uspjeh. Onaj ko zna da funkcionira u timu i doprinosi  svim svojim kapacitetima, te misli na uspjeh kolektiva, on mi je primjer. A ne takozvani “samostalni strijelci”, odnosno političkim rječnikom rečeno “samostalni/nezavisni kandidati”. Zbog toga je moj odabir da budem kandidatkinja za načelnicu političkog subjekta, odnosno ne svakog ili bilo kojeg, nego Demokratske fronte.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj Vašeg političkog programa?

SALIMOVIĆ: Temelj našeg programa fokusira se na tri osnovna problema za koja imamo realna rješenja:
Prvo, stvarati ambijent za zapošljavanje u općini, privlačeći strane i domaće investitore, olakšavajući im otvaranje firmi sa svim realnim pogodnostima.
Drugo, insistirati na poštivanju i realiziranju “Programa prioritetnih ulaganja u infrastrukturu“, kako bi se imao isti odnos prema našim sugrađanima i u urbanom i u ruralnom dijelu. I treće, raditi na povećanju sigurnosti građana. Tu su najveći problemi psi lutalice, neosvjetljene ulice, 20 kilometara vodovodnih azbestnih cijevi, zaštitA preostale “zelene površine”. Moramo  izgraditi sigurna dječija igrališta, a za naše sugrađane “treće dobi” realizirati projekat izgradnje Centra za zdravo starenje.

INTERVIEW.BA: Šta Vas izdvaja od drugih kandidata i kandidatkinja? Zašto bi građani i građanke glasali baš za Vas?

SALIMOVIĆ: Od drugih kandidata ne izdvaja me samo spol, nego i moje različito životno iskustvo, zbog kojeg razumijem šta znači biti “iščupan” iz rodnog okruženja, ali i ponovo stati na noge i željeti se boriti za ostanak u jednoj nam jedinoj Bosni i Hercegovini.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata, ako dobijete povjerenje birača?

SALIMOVIĆ:  U prvih 100 dana mandata ću utvrditi prioritete izgradnje infrastrukture, obići sve preostale javne površine koje su gradsko građevinsko zemljište i odrediti koje su najprimamljivije za investitore, te napraviti plan pogodnosti za otvaranje firmi i tražiti podrsku Vijeća. U što kraćem roku osposobiti uposlenu osobu ili zaposliti stručnu, mladu osobu koja zna aplicirati na projekte u evropskim fondovima i tako obezbjeđivati finansijska sredstva za osnivanje općinskog komunalnog preduzeća, za izgradnju biciklističkih staza, kupovinu knjiga za osnovno školovanje, za izgradnju tuš kabina pri salama za tjelesni i zdravstveni odgoj…

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u Vašem gradu?

SALIMOVIĆ: Tri najveća problema naše lokalne zajednice su nezaposlenost,  infrastruktura i vodosnabdijevanje.

INTERVIEW.BA: Kakav je Vaš stil liderstva? Trump, Hillary ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

SALIMOVIĆ: Vjerujem u žene u politici. Imamo primjer u sjevernim evropskim zemljama, ekonomski najrazvijenijim, gdje žene imaju 40 posto zastupljenosti u vlasti. Zato mogu reći da su moj stil liderstva Hillary i Merkel.

Idi naVrh

Don't Miss