be28adfff47893c4519c1307dc6b8866
be28adfff47893c4519c1307dc6b8866

Jasminka Begić: Voljela bih da mi je žena protukandidatkinja na ovim izborima!

28.09.2016.

Načelnica Općine Doboj Jug u utrci je za drugi mandat.

Jasminka Begić kandidatkinja je SDP-a za načelnicu Općine Doboj Jug. Rođena je 1965.godine u Doboju, gdje je završila osnovnu  i srednju  školu. Pedagošku akademiju završila je u Tuzli 1986. godine, a Prirodno matematički fakultet 2010. Trenutno obnaša funkciju načelnice općine Doboj Jug. Već duže je politički aktivna i u jednom od prethodnih mandata bila je vijećnica u Općinskom vijeću Doboj Jug.

INTERVIEW.BA: Zašto ste se odlučili kandidirati pod okriljem političke stranke, a ne kao samostalna kandidatkinja?

BEGIĆ: Ja sam članica Socijaldemokratske partije koja mi je tokom četverogodišnjeg mandata pružala podršku, priliku da zastupam interese građana Doboj Juga i borim se za lokalni razvoj,  tako da nisam imala ni potrebu da budem samostalna kandidatkinja. Izuzetno funkcionišemo kao tim. Snaga  i energija koju imamo uvijek nas je činila drugačijim u odnosu na druge političke subjekte. Povjerene su mi funkcije u partiji koje želim dostojno da obnašam, što znači da me poštuju i da vrednuju znanje i sposobnosti koje imam i koje sam već i dokazala.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj Vašeg političkog programa?

BEGIĆ: Programske tačke iz Lokalnog izbornog programa Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Doboj Jug predstavili smo transparentno i objektivno, kao realne potrebe i stvarne  mogućnosti, obuhvatajući sve segmente društva, ali ipak s fokusom na realistične aktivnosti i nadogradnju već započetog posla u toku mandata. Politika i sama upućuje na brigu za opće dobro i nikako nismo željeli da se to pretvori u iskorištavanje za lične interese, stoga smo se uvijek zalagali za čovjeka, njegovu dobrobit odnosno za rad u interesu svih građana. Građani nisu krivi što su dio cjelokupnog sistema u državi kakav danas i jeste, ali moramo se  zalagati političkim djelovanjem da u lokalnoj zajednici u kojoj živimo i radimo ne oduzimamo elementarne uslove za dostojanstven život sugrađana. Ponosni smo što smo uprkos svim preprekama i izazovima sadašnjice uspjeli uložiti u lokalni razvoj skoro pet miliona KM, ako uzmemo i činjenicu da smo 2014.godine bili jedno od poplavljenih područja i trpili posljedice poplave i klizišta.

INTERVIEW.BA: Šta Vas izdvaja od drugih kandidata i kandidatkinja? Zašto bi građani i građanke glasali baš za Vas?

BEGIĆ: Bila sam uvijek uz ljude, dijelila s njima i tužne i radosne trenutke, časno i pošteno obnašala sve povjerene funkcije, ne misleći samo na sebe već i na druge oko sebe, ali i mjesto u kojem živim. Suočavala sam se sa složenim problemima i tražila rješenja za njih. Više puta sam isticala da sam sa građanima nekako na svom terenu, kada ih posjetim u njihovim domovima i kada slobodno možemo razgovarati o svemu, a svakako su i vrata mog kabineta uvijek bila otvorena za sve sugrađane. Mišljenja sam da me od drugih kandidata izdvajaju upravo već zadobiveno povjerenje sugrađana i konkretan rad u lokalnoj zajednici. Nisam ovaj mandat „prespavala“, niti su moje ideje bile slovo na papiru, uvažavala sam apele sugrađana i uvijek mislila kako da najbrže riješimo njihove probleme, pa čak i one stare tridesetak godina, što nije bilo nimalo lako.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata, ako dobijete povjerenje birača?

BEGIĆ: Ukoliko dobijem ponovo podršku sugrađana, birača, kao i 2012.godine, nastavit ću posao koji sam započela, mislim na projekte koji su već u fazi realizacije i koji su prioritetni za lokalnu zajednicu. Ništa se ne mijenja, samo nastavljamo raditi i graditi jer želim na ovakav način da im se zahvalim za podršku koja nikada nije ni bila upitna, bez obzira šta sam sve pretrpjela u ove četiri godine kao žena, kao zastupnik Općine, što se ne pamti od njenog osnivanja davne 1998.: bezbroj opstrukcija, političkih intriga, nepoštovanja, ali izdržala sam i uvijek ću. Doboj Jug nosim u srcu, volim svoju sredinu i želim joj samo dobro, pa čak nekada i više od toga.

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u Vašem gradu?

BEGIĆ: Jedan od problema koji je poprilično star i za koji ulažemo maksimalne napore da se riješi jeste pitanje grunta. U Općini imamo samo evidenciju posjeda, ali zemljišne knjige su u Doboju i za bilo kakve zahvate koje bismo poduzimali potrebna su nam velika sredstva koje nismo u mogućnosti sami obezbijediti, ali već smo poduzeli neke korake. Do sada se to individualno rješavalo, ali ljudi žele gruntovnicu, žele jednostavno sigurnost ulaganja jer svjesni smo da Doboj Jug postaje sve više privlačniji za investiranje samim tim što imamo i prednost jer  će dio autoputa  na Koridru V-c prolaziti kroz našu općinu. Reljefne karakteristike Općine Doboj Jug uzrokuju i pojavu poplava i klizišta koji ugrožavaju stanovništvo i materijalna dobra.

INTERVIEW.BA: Kakav je Vaš stil liderstva? Trump, Hillary ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

BEGIĆ: Imam svoj stil, ali kad ste me već upitali, rekla bih -Hillary stil liderstva. A imamo i sličnost, i ona je nešto novo i po prvi put se dešava u SAD da se za Bijelu kuću kandidira žena, kao što sam i ja bila jedina žena u Doboj Jugu kandidat za načelnika općine. Uspjela sam i evo borim se i za drugi mandat.  Iako, moram biti iskrena, voljela bih i da je moj protukandidat žena, jer stalno potenciram veći aktivizam žena u politici, jer smatram da su sposobnije, upornije i ozbiljnije u poslu, ali i u porodici tako da bi i politička  kampanja bila mnogo korektnija.

Idi naVrh

Don't Miss