4d8c9898b5bb88437f053c8b957f47f3
4d8c9898b5bb88437f053c8b957f47f3

Edita Sulejmanović: U politiku ulazim čistog obraza i s iskrenim namjerama

Kandidatkinja socijaldemokrata za najodgovorniju poziciju u lokalnoj samoupravi želi pomoći u stvaranju boljeg ambijenta za život sugrađana.

Edita Sulejmanović je kandidatkinja SDP-a za načelnicu Općine Novi grad Sarajevo. Po zanimanju je magistrica zračnog prometa. Zaposlena je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo kao menadžer za informacionu sigurnost. Za Interview.ba iznosi razloge svoje kandidature, te planove ukoliko dobije povjerenje birača.

INTERVIEW.BA: Zašto ste se odlučili kandidirati pod okriljem političke sranke, a ne kao samostalna kandidatkinja?

SULEJMANOVIĆ: Prije svega, svoj dosadašnji politički angažman gradila sam kroz Socijaldemokratsku partiju, aktivno učestvujući u radu općinske organizacije Novi Grad. Osjećam se sposobnom da kroz lijevu opciju ukažem na drugačiji, humaniji razvoj naše lokalne zajednice. Nikad nisam ni razmišljala da djelujem samostalno, jer ono za šta se zalažem kao pojedinac, mogu provesti samo u okviru političkog programa SDP-a.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj Vašeg političkog programa?

SULEJMANOVIĆ: Moj program se temelji na konkretnim rješenjima koja su provodiva i u funkciji su poboljšanja života svih građana općine Novi Grad. Naravno da sam prije objavljivanja programa radila na analizi stvarnih problema s kojima se moji sugrađani suočavaju i svakodnevno bore. Kao produkt tih istraživanja nastao je program u čijem fokusu je rješavanje problema nezaposlenosti, povećanje sigurnosti te bolja i efikasnija socijalna i zdravstvena zaštita građana općine. Dakle, program se temelji na realnim, odnosno stvarnim potrebama građana i u fokus uvijek stavlja ljude, stanovnike općine Novi Grad. Vrijeme je za vraćanje ljudima i njihovim potrebama.

INTERVIEW.BA: Šta Vas izdvaja od drugih kandidata i kandidatkinja? Zašto bi građani i građanke glasali baš za Vas?

SULEJMANOVIĆ: Kao žena imam daleko veći osjećaj za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, kao majka razumijevanje i shvatanje problema s kojima se susreću roditelji i njihova djeca. Bogato poslovno iskustvo mi daje za pravo da kažem da imam poseban odnos prema radu, radnoj disciplini, obavezama i odgovornostima! Nije zanemariva ni činjenica da sam ostvarena na privatnom i poslovnom planu te da u politiku ulazim čistog obraza i iskrenih namjera da pomognem stvaranju boljeg ambijenta za život sugrađana.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata, ako dobijete povjerenje birača?

SULEJMANOVIĆ: Prvenstveno ću uraditi reviziju Strateškog plana razvoja Općine Novi Grad, a tu se posebno mislim osvrnuti na raspoloživost preostalog državnog zemljišta o čemu se vrlo malo ili nimalo priča. Želim imati otvorenu komunikaciju s građanima, razgovarati s njima o njihovim problemima lično, a ne zaduživati pomoćnike i volontere u tu svrhu. U tom pogledu zagovarat ću trajnu praksu sedmičnog prijema građana i konstantne posredne komunikacije u online formi. Prioritet će mi biti upoznavanje stanja i raspoloživosti ljudskih resursa u općini, a u tom pogledu mislim sačiniti Strateški plan zapošljavanja koji će imati za cilj sagledavanje broja zaposlenika s direktnim i indirektnim utjecajima na posao koji rade! Zahtijevat ću da se raspišu tenderi za komunalne prioritete i dati priliku svim firmama u toku tenderske procedure, a ne samo probranim, kao što je slučaj u Općini Novi Grad u protekle četiri godine. Uspostavit ću instituciju konkursa s jasnim kriterijima za subvencioniranje najugroženijih kategorija stanovništva.

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u Vašem gradu?

SULEJMANOVIĆ: Kada govorimo o najvećim problemima, nažalost gorući je nezaposlenost. Lokalna zajednica mora raditi na stvaranju povoljnog ambijenta za ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta. Kao načelnica podredit ću sve podsticanju zapošljavanja. Putem općinskih mjera i partnerskih programa omogućit ću otvaranje novih radnih mjesta. Zatim, uvjete stanovanja i zaštite životne sredine sistemski ću poboljšavati kroz lokalni ekološki akcioni plan, vodeći računa o prioritetnim potrebama građana. Na primjer., za pilot projekat utopljavanja zgrada na Alipašinom polju u B fazi izdvojena su velika sredstva koja su se mogla utrošiti za istu namjenu na lokacijama gdje je to daleko neophodnije. Dakle, pitat ću građane, neću raditi samoinicijativno, bez konsultacija. Nadalje, podići ću razvoj komunalne higijene na daleko veći nivo od ovoga sada,  te insistirati na učestalijim zajedničkim sastancima s upraviteljima ulaza. Sačinit ću i poseban plan za zdravstvenu zaštitu, koji će uključivati veće preventivne mjere kroz primarnu zdravstvenu zaštitu i unaprijeđenje zdravstvenih usluga.

INTERVIEW.BA: Kakav je Vaš stil liderstva? Trump, Hillary ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

SULEJMANOVIĆ: Što se tiče pobrojanih domaćih političara, posljedice njihove višegodišnje i zastrašujuće vladavine, mi, normalni građani, živimo već zadnjih 20 godina. Stoga mi ne pada na pamet da se poredim s bilo kojom od navedenih persona. Kada je riječ o političarkama kalibra Merkel ili Clinton mogu reći da imaju jako izražene liderske, menadžerske i državničke sposobnosti, te su zbog toga uzor mnogim ženama u politici. Posmatrano iz tog ugla, rekla bih da sam najbliža menadžerskom stilu vođenja: red, timski rad, uvažavanje struke, podrška savremenim rješenjima, jasan cilj,  ali i odgovornost. 

Prethodna vijest

Jasminka Begić: Voljela bih da mi je žena protukandidatkinja na ovim izborima!

Naredna vijest

Arijana Vračo: Servis građanima u punom smislu te riječi