83c2446a0896df0a1f4af01c940ae1d9
83c2446a0896df0a1f4af01c940ae1d9

Nermana Sofović: Ne plašim se ni rada ni problema

26.09.2016.

Nezavisna kandidatkinja za načelnicu opštine Goražde smatra da sve stranke vrše pritisak na svoje ljude u vlasti. Tu je skriven glavni uzrok loših političkih odluka.

Goraždanka Nermana Sofović nezavisna je kandidatkinja za načelnicu opštine Goražde. Ona je bivša ministrica za boračka pitanja u Vladi BPK. Pasionirana je planinarka i članica je Planinarskog društva u Goraždu.

INTERVIEW.BA: Zašto ste odlučili biti nezavisna kandidatkinja, a ne dio postojećih stranačkih struktura?

SOFOVIĆ: Želim sama raditi u interesu građana u svojoj lokalnoj zajednici, jer nemam baš najbolje iskustvo s radom u strankama. Ne krijem da sam ranije bila stranački opredjeljena, ali stranke vrše politički pritisak na svoje ljude, pogotovo one koji su u vlasti, i to može loše da se odrazi na lokalnu zajednicu i da ne bude u interesu građana.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj vašeg političkog programa?

SOFOVIĆ: Moj program za Goražde je održivi razvoj. To mora biti glavna tema.

INTERVIEW.BA: Šta vas izdvaja od drugih kandidata/kinja?

SOFOVIĆ: Moja crvena kosa! Ja sam jedina žena kandidat za načelnika u mojoj lokalnoj zajednici i mislim da sam veći borac za pravdu od svih drugih koji su se  kandidovali.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata ako dobijete povjerenje birača?

SOFOVIĆ: Prvo moram dobro sagledati situaciju, odrediti prioritete i prihvatiti se posla. Ne libim se nikakvog rada.

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u vašoj zajednici?

SOFOVIĆ: Ima više problema i teško je izdvojiti samo tri, ali to su, prije svega, infrastruktura i putne komunikacije, nedostatak novih radnih mjesta, prvenstveno za mlade i to u skladu s njihovom stručnom spremom. Mi sada imamo sasvim pogrešnu sliku o Goraždu, puštenu u eter: govori se da ovdje gotovo da nema nezaposlenih, ali  mladi ljudi s fakultetom i diplomama rade za mašinama. I treći problem su ekologija i okoliš.

INTERVIEW.BA: Kakav je vaš stil liderstva? Trump, Hillary ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

SOFOVIĆ: Ni jedan od njih ne odgovara mom stilu, svaki od njih ima vrline i mane, ali ako moram da biram –  onda Merkel, a od ove trojice naših mi ne odgovara ni jedan. 

Idi naVrh

Don't Miss