339a0e1449b6b4062056bc300d87e893
339a0e1449b6b4062056bc300d87e893

Snježana Stanković: Za sela oko Banja Luke prioritet su pitka voda i struja

Kako ni jedna stranka do sada nije ispunila njena životna i politička očekivanja, ugledna Banjalučanka odlučila je da sama pokuša nešto promijeniti.

Nezavisna kandidatkinja za Skupštinu Grada Banja Luka, Snježana Stanković, ima 52 godine i živi i radi u Banjoj Luci. Magistrica je ekonomije, udata majka dvoje odrasle, fakultetski obrazovane djece. Uz formalno, ima veoma bogato i neformalno obrazovanje, a povremeno radi i kao vještak finansijske struke. Kako ima kućicu na selu, često putuje iz grada i ima priliku da uoči probleme i jedne i druge sredine.

INTERVIEW.BA: Zašto ste odlučili biti nezavisna kandidatkinja, a ne dio postojećih stranačkih struktura?

STANKOVIĆ: Razmišljajući o predstojećim izborima i o svim našim političkim subjektima, u cijeloj BiH, prošla mi je kroz glavu samo jedna misao: nemamo za koga glasati, ni ja, ni moja porodica, ni moji poznanici i prijatelji. Nakon toga, razmišljala sam dalje: ukoliko želim da se nešto stvarno počne mijenjati, moraću da se angažujem u politici. Kako ni jedna stranka do sada nije ispunila ni jedno moje očekivanje, ni u užem, ni u širem smislu, donijela sam odluku da se aktivno uključim u politiku i to na način da mislim svojom glavom i da samostalno djelujem.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj vašeg političkog programa?

STANKOVIĆ: Nemam program u smislu da sam napisala prospekt i platformu za moje političko djelovanje, ali svakako sam od onih koji misle globalno, a djeluju lokalno. U tom smislu moje političko opredjeljenje je da konkretnim aktivnostima pomognem ljudima u mom okruženju. Moje okruženje su i selo i grad, a u ovom slučaju grad Banja Luka te okolna sela.

INTERVIEW.BA: Šta vas izdvaja od drugih kandidata i kandidatkinja?

STANKOVIĆ: Činjenica da sam jedina žena u gradu Banja Luka koja se odlučila da samostalno djeluje na ovim izborima, a već je objavljeno da Banja Luka ima oko 198.000 registrovanih glasača.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata ako dobijete povjerenje birača?

STANKOVIĆ: Nakon što dobijem mandat i sjednem u klupu Skupštine Grada Banja Luka, odmah ću na sjednice iznijeti svakodnevne, a s moje strane prepoznate probleme gradskog i seoskog stanovništva, te predložiti konkretna rješenja. Prijedloge imam i znam rješenje.

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u vašoj zajednici?

STANKOVIĆ: U gradskoj zoni najznačajniji problemi su problemi Zajednice etažnih vlasnika–stanara, koja se pokazuje kao „briga-nebriga“ za stanove u vlasništvu i zajedničke prostorije u zgradama. Problem je i nedovoljan broj dječijih igrališta u urbanim zonama i  nedovoljno površina i parking mjesta u odnosu na potrebe, odnosno u odnosu na  broj automobila u gradu. To zahtijeva gradnju podzemnih garaža na više lokacija. „Nultu kotu“, odnosno garaže se mogu koristiti kao prostor za urbane bašte, cvijetnjake i slično. Najveći problemi na selima su, prvenstveno, nedostatak pitke vode, što znači da je prioritetno potrebna gradnja vodovodne mreže u svim selima, potom uvođenje električne energije u svaku kuću na selu i asfaltiranje puteva prema svim selima i kroz sva sela.

INTERVIEW.BA: Kakav je vaš stil liderstva? Trump, Hillary ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

STANKOVIĆ: Ne mogu da se poistovjetim s bilo kojim pomenutim liderom, jer nisam osoba koja ima idole u bilo kom smislu, a pogotovo u političkom. Moj stil liderstva su moja osobnost i moj integritet.

Prethodna vijest

Amira Malkočević: Obezbijediti uslove za zapošljavanje omladine

Naredna vijest

Nermana Sofović: Ne plašim se ni rada ni problema