9415f9bcd76598f9c08127db1641b596
9415f9bcd76598f9c08127db1641b596

Merima Aljić: Žene moraju odbaciti tradicijske barijere koje ih sputavaju

26.09.2016.

Prva kandidatkinja za načelnicu Općine Živinice, želi pokazati da je najodgovornija pozicija na nivou lokalne samouprave, namijenjena upravo ženama.

Merima Aljić kandidatkinja je za načelnicu Općine Živinice, ispred SDU BiH Živinice. Rođena je 18. jula 1964. godine u Brčkom, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Po zanimanju je  inženjer  tehnologije, a diplomirani ekonomista od 2009. godine. Na Ekonomskom fakultetu je i magistrirala 2013. godine. Za vrijeme ratnih dejstava radila je kao stručni saradnik za radio-biološku zaštitu u Civilnoj zaštiti Općine Živinice. Privatnim biznisom bavila se uspješno trinaest godina, do 2001. godine, kada prelazi na mjesto direktorice Turističke zajednice Općine Živinice.  Danas Merima radi kao savjetnica direktora.

INTERVIEW.BA: Zašto ste odlučili biti kandidatkinja u okviru političkog subjekta, a ne samostalna kandidatkinja?

ALJIĆ: Pošto je ovo moj prvi politički angažman i pošto sam prva kandidatkinja u istoriji općine Živinice, smatram da je čast i ponos biti dio tima Socijaldemokratske unije BiH OO Živinice, koga čine mladi, iskusni, obrazovani, kompententni i nekorumpirani članovi. Upravo su ovo i razlozi zbog kojih nisam samostalna kandidatkinja,  jer smatram da dobar tim može učiniti više nego pojedinac.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj Vašeg političkog programa?

ALJIĆ: Zalagati ću se za transparentnost i zakonitost konkursnih procedura po pitanju zapošljavanja i velike napore ću uložiti u borbu protiv nepotizma. Ali i za stvaranje dobre klime za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, s ciljem otvaranja novih radnih mjesta. Posebno ću se zalagati za razvoj sporta i kulture kako bi mladi mogli afirmisati svoje sportske kvalitete i zadovoljiti kulturne potrebe kroz razne pozorišne, folklorne, plesne, muzičke i druge aktivnosti. Otvorit ću poseban Odjel za pomoć, kako mladima tako i svim ostalim građanima, u pokretanju vlastitih biznisa, s ciljem upošljavanja i realizacije njihovih kreativnih i kvalitetnih poduzetničkih ideja.

INTERVIEW.BA: Šta Vas izdvaja od drugih kandidata i kandidatkinja? Zašto bi građani i građanke glasali baš za Vas?

ALJIĆ: Prije svega sam žena koja svim problemima prilazi studiozno, rješava ih ekspeditivno i dugoročno. Žene su 80 posto manje korumpirane od muškaraca, imaju veću empatiju, snažniu socijalnu i društvenu odgovornost. Ali bez obzira na jasne pokazatelje i dokaze muška populacija je ta koja se smatra superiornijom u odnosu na ženu, ustvari oni su ti koji donose zakone i pravila igre. Upravo iz ovih razloga žena može i mora početi odbacivati tradicijske barijere koje ju sputavaju po svim osnovama napredovanja. Pored svega navedenog,  jedna od bitnih činjenica me izdvaja od mojih protukandidata, a to je da imam dugogodišnje radno iskustvo i u vlastitom,  privatnom,  kao i javnom sektoru, dobar sam poznavalac privrednih kretanja i do sada sam uspješno obnašala pozicije u okviru mog radnog staža.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata, ako dobijete povjerenje birača?

 ALJIĆ: Da bi se mogao realizirati bilo koji plan, neophodno je napraviti finansijsku reviziju općine,  kako bi se utvrdilo pravo i činjenično stanje poslovanja, kao i preduzeća koji su pod ingerencijom općine. Bilo koje obećanje dati za 100 dana mandata bilo bi apsurdno i neozbiljno dok se tačno ne snimi i utvrdi stanje i problematika u svim mjesnim zajednicama, glavnim ćelijama općine, javnim preduzećima, pa i samoj organizacijskoj strukturi općinskih službi. U svakom slučaju će se morati staviti u funkciju svi tehnički, organizacijski, ekonomski, pravni i drugi resursi općine s ciljem privlačenja stranih insvesticija. To je zapravo animacija svih ekonomskih projekata iz okruženja, kako bi u našoj općini ljudi mogli naći kvalitetne partnere, kako za lokalnu proizvodnju i usluge, tako i za cijelu BiH, a ne isključujemo ni saradnju s trećim zemljama. Imamo zato sve preduslove, ali do sada nije bilo te organizacije,  niti ideje da se krene u osmišljeno oživljavanje privrede općine Živinice.

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u Vašem gradu?

ALJIĆ: Najveći problem u cijeloj državi, pa i općini Živinice, jesu velika stopa nezaposlenosti, loša kvaliteta putne infrastrukture i sigurnost iste kada su u pitanju pješaci, te problem vodosnabdijevanja. Neshvatljivo je da u 21. stoljeću u urbanom dijelu općine pojedini kvartovi još nemaju kanalizaciju i vodu.

INTERVIEW.BA: Kakav je Vaš stil liderstva? Trump, Hillary ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

ALJIĆ: Niti jedan od ovih koje ste naveli. Mnogi od njih su nacionalisti, nije im strana segregacija, predugo su u politici… Moj stil gradim na principima iskrenosti, demokratije, transparentnosti, timskog rada i borbe protiv korupcije i nepotizma.

Idi naVrh

Don't Miss