c3997142576e6f4d163ead570965368d
c3997142576e6f4d163ead570965368d

Dina Beganović-Šehić: Vjerujem u pravedno društvo jednakih šansi

26.09.2016.

Jedna od najmlađih kandidatkinja za načelnicu Općine Banovići hrabro je krenula u borbu za bolji život svojih sugrađana.

Dina Beganović-Šehić rođena je u Banovićima 1985. godine. Gimnaziju “Meša Selimović” završila je u Tuzli, a Filozofski fakultet, Odsjek za romanistiku, u Sarajevu. Po zanimanju je profesor francuskog jezika i književnosti. Govori pet jezika.  Bila je dugogodišnji član KUD-a “Litva” Banovići. Dina je trenutno nezaposlena. Udata je i majka dvoje djece.

INTERVIEW.BA: Zašto ste odlučili biti kandidatkinja u okviru političkog subjekta, a ne samostalna kandidatkinja?

BEGANOVIĆ-ŠEHIĆ: Potičem iz radničke porodice. Školovala sam se i obrazovala isključivo zahvaljujući potpori roditelja. Vjerujem u pravedno društvo, društvo jednakih šansi. Da budem kandidatkinja Socijaldemokratske partije BiH opredijelio me program te političke partije, ali i moja vlastita uvjerenja.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj Vašeg političkog programa?

BEGANOVIĆ-ŠEHIĆ: Naš program počiva na temeljima socijaldemokratije, na principima pravednog društva, socijalne jednakosti i solidarnosti, te antifašizma kao trajne i univerzalne vrijednosti. Naravno, sve to je nemoguće ostvariti bez dinamiziranja ekonomskog razvoja BiH.

INTERVIEW.BA: Šta Vas izdvaja od drugih kandidata i kandidatkinja? Zašto bi građani i građanke glasali baš za Vas?

BEGANOVIĆ-ŠEHIĆ: Jedna sam od najmlađih kandidatkinja za načelnicu općine Banovići. Obrazovana sam, a istovremeno sam i supruga i majka. Uz sve to sam po vlastitoj procjeni hrabra. Banovići su jedina općina u Tuzlanskom kantonu koja ima mogućnost da dobije načelnicu.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata, ako dobijete povjerenje birača?

BEGANOVIĆ-ŠEHIĆ:  Za taj relativno kratak period ću napraviti analizu trenutnog stanja. Uspostaviti osnovne organizacione temelje unutar Javne uprave Općine Banovići, definirati osnovne strateške pravce u prvoj godini mandata, a za četiri godine očekujem značajne, prije svega, ekonomske pomake u općini Banovići koji će biti od koristi svim građanima naše općine.

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u Vašem gradu?

BEGANOVIĆ-ŠEHIĆ:  Nezaposlenost, odlazak mladih ljudi i bezperspektivnost. Ne postoji vizija aktuelne vlasti za izlazak iz ovakvog stanja. Nema strategije razvoja.

INTERVIEW.BA: Kakav je Vaš stil liderstva? Trump, Hillary ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

BEGANOVIĆ-ŠEHIĆ: Nijedan. Socijaldemokratiji je strano autokratsko liderstvo.

Idi naVrh

Don't Miss