Amira Malkočević: Obezbijediti uslove za zapošljavanje omladine

Kandidatkinja za gradonačelnicu Tuzle svoje dugogodišnje radno iskustvo smatra presudnom predispozicijom u borbi za unapređenje ekonomskog razvoja grada i stvaranje novih radnih mjesta.

Amira Malkočević kandidatkinja je za gradonačelnicu Tuzle,  kao članica Tuzlanske alternative. Rođena je 1967. godine u  Tuzli. Po zanimanju je diplomirana ekonomistkinja sa 29-godišnjim radnim iskustvom. Trenutno je zaposlena u Rudnicima „Kreka“ u Tuzli,  na radnom mjestu Rukovodilac službe ekonomsko-finansijskih poslova Rudnika „Šikulje“ u Lukavcu. Za Interview.ba iznijela je svoje programske ideje.

INTERVIEW.BA: Zašto ste odlučili biti kandidatkinja u okviru političke stranke, a ne samostalna kandidatkinja?

MALKOČEVIĆ: Već deset godina se bavim političkim radom. Članica sam političke partije Tuzlanska alternativa, ispred koje sam i kandidovana. Iz tog razloga nisam ni razmišljala o samostalnoj kandidaturi.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj Vašeg političkog programa?

MALKOČEVIĆ: Cilj programa je pokrenuti privredu u Tuzli i obezbijediti uslove za zapošljavanje omladine. Svjedoci smo kako nam djeca, nakon završenog obrazovnog procesa, napuštaju grad odlazeći u zemlje Zapadne Evrope jer ovdje ne mogu naći zaposlenje. Imam lično iskustvo, znam kako se osjećaju majke čija su djeca našla zaposlenje izvan naših granica i ne bih željela da i druge majke dožive to.

INTERVIEW.BA: Šta Vas izdvaja od drugih kandidata i kandidatkinja? Zašto bi građani i građanke glasali baš za Vas?

MALKOČEVIĆ: Ja sam po zanimanju diplomirani ekonomista i dolazim iz privrede. Rukovodilac sam službe ekonomsko-finansijskih poslova Rudnika „Šikulje“. Na ovom radnom mjestu radim devet godina. Dakle, posjedujem menadžerske sposobnosti i dugogodišnje iskustvo u ekonomskim poslovima. Moram da naglasim činjenicu da je gospodin Mensur Alić, izuzetno dobar, poznat i priznat privrednik, moja velika podrška  u cjelokupnom programu rada koji sam predstavila.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata, ako dobijete povjerenje birača?

MALKOČEVIĆ: Mnogo toga iz svog programa voljela bih uraditi odmah. Sto dana je kratak period da bi se značajne stvari uradile. Prioritet je da se otvori kancelarija za privrednike, koji bi na jednom mjestu dobili sve potrebne informacije vezane za potencijalna ulaganja. Na taj način bismo vratili investitore koji su nas zaobišli zbog komplikovane procedure, a samim time privukli bi smo nove investitore, kako strane tako i domaće. Moram priznati da i kod nas ima privrednika koji bi mogli investirati sredstva u razvoj privrede. Isto tako, prioritetno, otvoriti vrata gradske uprave prema građanima. Često organizovati, a u saradnji sa stručnim službama, sastanke sa predstavnicima mjesnih zajednica, kako bi se saslušali njihovi zahtjevi i odgovorilo na potrebe. Inicirati građanstvo da učestvuje u određivanju prioriteta na osnovu kojih će se donositi odluke.

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u Vašem gradu?

MALKOČEVIĆ: Jedan od glavnih problema grada Tuzla jeste korito rijeke Jale. Rijeke koje protiču drugim gradovima ukrasi su tih gradova. Trenutno stanje korita Jale nije dostojno naše Tuzle i njenih turističkih potencijala. Hitno ugraditi kolektore otpadnih voda kako bi se ovaj ekološki problem riješio. Smatram da bi bilo neophodno materijalnim podsticajima omogućiti građanima prelazak na ekološke vidove zagrijavanja i time značajno smanjiti prisutno zagađenje. Toplifikacija svih gradskih, a nakon toga i prigradskih zona mora biti prioritet budućeg saziva gradskog vijeća i gradonačelnika.Prioritet  je  izrada strategije po kojoj će svaki građanin našeg grada, ma gdje on da živi, imati neometano vodosnabdijevanje, jer smo duboko svjesni činjenice da i danas postoje dijelovi našeg grada koji nemaju adekvatno snabdijevanje vodom i priključak na kanalizacionu mrežu. 

INTERVIEW.BA: Kakav je Vaš stil liderstva? Trump, Hillary ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

MALKOČEVIĆ: Nisam se nikada identificirala ni sa jednim političkim liderom. Ono što ja posjedujem, moglo bi se reći je skup svih pozitivnih stvari koje su obilježile ove političke lidere. Moj stil liderstva ne može se u potpunosti poistovjetiti ni s jednim.

Prethodna vijest

Indira Bajramović: San mi je da svi pripadnici nacionalnih manjine žive dostojanstveno

Naredna vijest

Snježana Stanković: Za sela oko Banja Luke prioritet su pitka voda i struja