22c02097e4438bd2f2f3fe4a6a3ab0e1
22c02097e4438bd2f2f3fe4a6a3ab0e1

Nejra Turić: Želim biti pozitivan primjer

19.09.2016.

Mlada političarka iz Kalesije ne želi imati ništa zajedničko s dosadašnjim predstavnicima vlasti. Odlučna je iznova definisati taj pojam.

Nejra Turić nezavisna je kandidatkinja za Općinsko vijeće u Kalesiji. Smatra da se svi zajedno moramo potruditi da izgradimo bolju zajednicu u kojoj živimo i radimo. Želi biti pozitivan primjer, političarka na usluzi svim svojim sugrađanima. Pomažući drugima, ističe, pomažemo zapravo sebi.

INTERVIEW.BA: Zašto ste odlučili biti nezavisna kandidatkinja, a ne dio postojećih stranačkih struktura?

TURIĆ: Ovo je zaista bitno pitanje. Postojeće stranačke strukture meni, a ni ostalim građanima Bosne i Hercegovine, ne nude ono što smatram važnim, ne nude rješenja za postojeće nagomilane probleme, kojih je sve više, a mladih u ovoj državi nažalost sve manje. Postojeće stranke i njihovi članovi stavljaju sebe na prvo mjesto, ne razmišljajući o opštem dobru, za našu zemlju, našu djecu, koja trebaju da budu naša, a ne budućnost drugih država kao što su Njemačka, Austrija i Švicarska.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj Vašeg političkog programa?

TURIĆ: Moj politički program temelji se na želji da se izgradi bolja zajednica u kojoj živimo, da se pokrenu pozitivne promjene kako bi isplivala snaga i empatija koju nosimo u sebi, želeći da pomognemo drugima, a tako u suštini pomažemo sami sebi.

INTERVIEW.BA: Šta Vas izdvaja od drugih kandidata i kandidatkinja? Zašto bi građani i građanke glasali baš za Vas?

TURIĆ: Od drugih kandidata i kandidatkinja izdvaja me činjenica da nisam dio dosadašnjih političkih sfera i opcija, niti sam političarka po dosadašnjoj definiciji te riječi koju bosanskohercegovačka javnost poznaje. Smatram da sam sposobna i podobna da taj pojam iznova definišem, ako naravno dobijem priliku da se dokažem u tom smislu, a sve naravno na osnovu temeljnih ljudskih vrijednosti. I to prije svega kao čovjek koji istinski želi biti pozitivan primjer u dosadašnjem začaranom krugu kojeg su stvorile vladajuće skupine ljudi.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata, ako dobijete povjerenje birača?

TURIĆ: Za početak, sve ovo što sam ranije pomenula. Zauzeti pozitivan stav. Okrenuti se građanima, detektovati i konstatovati goruće probleme i pokrenuti njihovo rješavanje s mrtve tačke. Učiniti prvo ono što je moguće, s obzirom da imamo dosta akumuliranih problema koji su rezultat nebrige vladajućih, njihovog samointeresa, zaostalog sistema, zakazalog evoluiranja tehnologije i primjene iste. Ja sad govorim o efikasnom djelovanju unutar opština, a i šire. Dosta nam je ignorantskog odnosa spram potreba društva, dosta je interesa da se zbrinu pojedinac i njegova porodica, a ostali neka se snalaze kako znaju. Očekivanja su velika, ali tek kada i ako dobijem povjerenje građana, potrebno je sagledati činjenično stanje i početi s realizacijom ideja/projekata za dobrobit svih.

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u Vašem gradu?

TURIĆ: Neka osnovna infrastrukturna pitanja nisu riješena: kanalizacija, vodovod, grijanje. Posljedica neriješenog pitanja grijanja je i velika zagađenost u zimskom periodu. Dalje, imamo nedostatak rekreativnog centra, nepostojanje predškolske ustanove, mnogi školski objekti su u velikoj mjeri neuslovni za rad. Mora se riješiti i pitanje gradske obilaznice…

INTERVIEW.BA: Kakav je Vaš stil liderstva? Trump, Hillary ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

TURIĆ: Ne želim da se poredim s bosanskohercegovačkim političarima, niti mi oni mogu biti uzor u vođenju zajednice, a razlog je naravno jasan. S obzirom da smo zemlja u tranziciji, naši političari bi se trebali mnogo više truditi da ostvare dobar rezultat u svakom smislu. Međutim, jasno se vidi nedostatak volje i nesposobnost za napredak. Angela Merkel je možda najpriličniji uzor i dobar lider. Jasan stav i konkretno djelovanje je ono što krasi dobrog vođu. Obama je također primjer pozitivne ličnosti i gajenja pozitivnih vrijednosti. Jasno je da je nemoguće ugoditi svim ljudima, ali dobar lider zna kako prevazići barijere u komunikaciji i kako voditi dobar i efikasan dijalog sa širim masama. To je odlika jake i pozitivne ličnosti, koja je preduslov za vođu u pravom smislu te riječi.

Idi naVrh

Don't Miss