90701d02ae3da0e5a21abbd900c25748
90701d02ae3da0e5a21abbd900c25748

Džana Motika: Novca za porodiljske naknade mora biti

19.09.2016.

Prava žena i dalje su slaba tačka naše države i njenih lokanih zajednica. Eto velikog izazova za dvadesetpetogodišnju Jablaničanku.

Džana Motika ima 25 godina i nezavisna je kandidatkinja za Opštinsko vijeće Jablanice. Inače je inženjer građevinarstva, trenutno privodi kraju master studij, a udata je i ima kćer. Cilj joj je da završi studij i da se zaposli u struci.

INTERVIEW.BA: Zašto ste odlučili biti nezavisna kandidatkinja, a ne dio postojećih stranačkih struktura?

MOTIKA: Upravo se u Vašem pitanju krije i odgovor: jer sam nezavisna i jer moj stav i moje razmišljanje ne zavise od drugih osoba, nije nametnuto od političke partije. Dakle, sve prijedloge i odluke donosim isključivo ja.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj vašeg političkog programa?

MOTIKA: Ono za šta ću se ja boriti jesu prava žena. Smatram da su žene u politici malobrojne i upravo zbog toga se malo radi na pravima žena. Prvenstveno mislim na mlade i obrazovane majke kojima ne smije biti prepreka za dobijanje posla to što obavljaju najsvetiju ulogu u životu, odnosno to što su majke. Također smatram da su prava porodilja itekako ugrožena jer jednokratna pomoć od Općine i Kantona nije dovoljna. Porodiljska prava moraju biti usaglašena na svim nivoima!

INTERVIEW.BA: Šta vas izdvaja od drugih kandidata/kinja?

MOTIKA: Od drugih kandidata izdvaja me to što sam mlada, obrazovana žena, te novo lice na političkoj sceni Jablanice.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata ako dobijete povjerenje birača?

MOTIKA: U tom periodu je usvajanje budžeta za 2017.godinu, tako da ću se boriti da sredstva budu što bolje raspodijeljena u korist građana.

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u vašoj zajednici?

MOTIKA: Najveći problem, kao i u čitavoj našoj BiH, jeste posao. Žalosno je da Jablanicu iz dana u dan napušta sve veći broj mladih i obrazovanih ljudi samo zbog toga što nemaju posao. Naše firme poput Granita propadaju, nove niko ne otvara, a jedino što u Jablanici raste jeste broj sportskih kladionica. Usko vezan problem za ovaj jeste i manjak djece u školama. Naša djeca odlaze u Konjic, Mostar i tako svake godine Mješovita srednja škola u Jablanici broji manje učenika. Vezano za to –  porodiljske naknade su ono o čemu se treba povesti računa.

INTERVIEW.BA: Kakav je vaš stil liderstva? Trump, Hillary ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

MOTIKA: Definitivno Merkel. Što se tiče domaćih političara, jedini blizak lider mom stilu liderstva jeste Željko Komšić.

Idi naVrh

Don't Miss