64d93d666355a43c4a86679a030d35b6
64d93d666355a43c4a86679a030d35b6

Biljana Skoković-Tomić: Žene se moraju boriti da sva djeca imaju sretno djetinjstvo

14.09.2016.

Vrijeme je da se građanima vrati dostojanstvo i omogući socijalna pravda, ističe za Interview.ba dugogodišnja novinarka iz Tuzle. Jedino dobrim djelima možemo mijenjati stvarnost i učiniti je ljepšom.

Novinarka, kulturna i javna radnica, Biljana Skoković- Tomić nezavisna je kandidatkinja liste „Glasam za Tuzlu“. Bila je urednica  „Fronta slobode“, nekada jednog od simbola grada soli. Dobitnica je godišnje nagrade ovog lista. Radila je kao glavna i odgovorna urednica Radio Kameleona, te kao voditeljica mnogih medijskih projekata. Za nju kažu da je paradigma svog rodnog grada, odvažna i dosljedna. Borac za istinu i pravdu. Danas Biljana radi kao kolumnistica nekoliko internet portala. Trudi se  pomoći sugrađanima da žive ljepšim i pravednijim životom.

INTERVIEW.BA: Zašto ste odlučili biti nezavisna kandidatkinja, a ne dio postojećih stranačkih struktura?

SKOKOVIĆ-TOMIĆ: Zato što postojeće političke partije i poslije 20 i kusur godina od rata nisu uspjele pronaći koncept zajedničkog djelovanja za pitanja od vitalnog interesa za razvoj zajednice. Ne može se sve gledati kroz nacionalne dioptrije. I zagovornici  socijaldemokratskih principa pali su na tom ispitu. U konačnici, sve se svodi na partiokratske borbe za vlast i podjelu mandata, dok je građanin u drugom planu. Služenje narodu i građaninu mnogo je više od služenja političkoj stranci.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj Vašeg političkog programa?

SKOKOVIĆ-TOMIĆ: Programi političkih stranaka i pojedinaca uglavnom  su  copy/paste verzije već viđenih ideja. Nikada nisam bila karijerni političar, iako sam cijeli radni vijek kao novinar bila u politici. Neću biti ni običan vijećnik u Gradskom vijeću, koji će samo čitati analize i informacije koje su drugi priredili za sjednicu, nego prvenstveno odlaziti  na teren i u razgovoru s građanima dolaziti do tema koje se tiču lokalne samouprave. Akcent će biti na komunalnoj i socijalnoj oblasti, posebno porodici… Jer  žene se moraju boriti da sva djeca ovog grada imaju sretno djetinjstvo, da  žive svoje, a ne živote odraslih, da ih rasteretimo njihovih briga. Takođe, građani ovog grada imaju pravo da znaju kako se uistinu njime upravlja, kuda odlaze njihovi novci, zašto žene nemaju porodiljsku zaštitu, zašto sva djeca nemaju zdravstvenu zaštitu i dječiji dodatak, zašto smo zakazali generalno u socijalnoj oblasti i u ovom gradu i državi?

INTERVIEW.BA: Šta Vas izdvaja od drugih kandidata i kandidatkinja? Zašto bi građani i građanke glasali baš za Vas?

SKOKOVIĆ-TOMIĆ: Zaista ne znam da li me nešto izdvaja ili ne od drugih. Na prvi pogled svi se mi manje-više zalažemo i profesionalno i privatno za iste ili slične stvari u životu. Samo je u pitanju metod. Lično se borim za pristojan i normalan život svakog građanina. O tome pišem u svojim tekstovima i kako pišem tako se ponašam i privatno. Mislim da to neki nazivaju dosljednost. Ako me to izdvaja, onda sam ponosna na svoj rad.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata, ako dobijete povjerenje birača?

SKOKOVIĆ-TOMIĆ: Iz ove perspektive sada je o tome nezahvalno govoriti. Prvo treba ući u Gradsko vijeće. A šta i ako uđete pa budete manjina, malo toga možete postići. Smatram da bi prvo trebalo pokrenuti reviziju gradskog proračuna i načina gazdovanja parama građana Tuzle, analizirati stanje po mjesnim zajednicama te na osnovu toga kreirati plan i program Vijeća za naredni period. Neozbiljno bi bilo govoriti ili pretpostavljati nešto dok ne raspolažemo egzaktnim podacima. To bi značilo kretati se u granicama špekulacija i pretpostavki,  što ne volim.

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u Vašem gradu?

SKOKOVIĆ-TOMIĆ: Prvo su komunalni problemi mjesnih zajednica, gdje u mnogim još  nemamo  razvijenu komunalnu infrastrukturu, prvenstveno vodu, kanalizaciju, zatim saobraćajnice i obilaznicu oko grada, jer Tuzla nema mogućnost vangabaritnog transporta zbog određenih limitirajućih faktora. A ako to nemamo, kako možemo govoriti o razvoju privrede. Treće bi bilo rješavanje gorućih socijalnih problema u gradu. Nepojmljivo je da u 21.vijeku mi i dalje imamo gladne ljude. Moramo stvarati ambijent da svima u gradu, a onda  i zemlji bude udobno i lijepo… Samo tako mladi neće odlaziti iz zemlje.

INTERVIEW.BA: Kakav je Vaš stil liderstva? Trump, Hillary Clinton ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

SKOKOVIĆ-TOMIĆ: Definitivno nijedan. Upoređivati se s njima ili biti neko poput njih, za mene bi bilo pogubno kao čovjeka. Nešto od  Merkelove mi se dopada. Na prvi pogled veoma je odlučna žena, ali ako raspolažete s resursima zemlje kakva je Njemačka, imate pravo na to. Mi smo ovdje tako mali da je o tome smiješno govoriti. Jednostavno,  čovjek mora biti svoj i sa stavom, pa makar se većina ne slagala s njim. Moj moto je inače – jednim po jednim dobrim djelom mijenjajmo našu stvarnost.

Idi naVrh

Don't Miss