c99e3db826c0f4cc2688a36ce3b60e1a
c99e3db826c0f4cc2688a36ce3b60e1a

Luca Anđelić-Grgić: Zaustaviti iseljavanje kroz pomoć mladima

08.09.2016.

Razočarana dosadašnjom politikom vodećih stranaka, dugogodišnja prosvjetna radnica kandidirala se za poziciju načelnice Općine Odžak kao nezavisna kandidatkinja, jer želi promijeniti uslove u kojima mladi žive i rade.

Profesorica geografije i nastavnica povijesti, Luca Anđelić-Grgić, nezavisna je kandidatkinja za načelnicu općine Odžak. Rođena je 9.11. 1964. godine u Gornjem Svilaju, Općina Odžak, gdje i živi sa porodicom. Zaposlena je u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“  u Odžaku, kao profesor geografije. Velika ljubav prema djeci, ali i razočarenje u postojeće stranke, potakli su je da pokuša promijeniti prilike u kojima žive njeni sugrađani. Dvadesetogodišnje iskustvo rada u školi, inspirisalo ju je da svoju energiju usmjeri kako bi pomogla mladim i obrazovanim ljudima. Za Interview.ba obrazlaže svoje stavove.

 

INTERVIEW.BA: Zašto ste odlučili biti nezavisna kandidatkinja, a ne dio postojećih stranačkih struktura?

ANĐELIĆ- GRGIĆ: Ja sam prosvjetna djelatnica koja ne pravi razliku među svojim učenicima. Velika ljubav prema djeci, ali i život u multinacionalnoj sredini, te razočarenje u vodeće stranke, potakli su me da se prijavim kao neovisna kandidatkinja na koju ne može nitko utjecati, da budem načelnica, te osoba od pomoći svim svojim sugrađanima.

 

INTERVIEW.BA: Šta je temelj Vašeg političkog programa?

ANĐELIĆ-GRGIĆ: Briga o čovjeku,  obvezno zdravstveno osiguranje za sve građane, pomoć mladim obiteljima i povratnicima, osiguravanje novih radnih mjesta. Što se tiče gospodarstva, mislim da treba usmjeriti sve aktivnosti prema razvoju industrije, poljoprivrede, turizma, trgovine i ugostiteljstva. Što se tiče zakonskih mjera, rješavanje sporova bez utjecaja politike, izjednačavanje plaća svim državnim službenicima, prema stupnju obrazovanja, upošljavanje prema sposobnosti i obrazovanju, a ne po političkoj pripadnosti.

 

INTERVIEW.BA: Šta Vas izdvaja od drugih kandidata i kandidatkinja? Zašto bi građani i građanke glasali baš za Vas?

ANĐELIĆ-GRGIĆ: Većina građana je upoznata s mojim načinom života, rada i razmišljanja, te sam zato stekla povjerenje i pozitivno mišljenje velikog broja građana naše općine.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata, ako dobijete povjerenje birača?

ANĐELIĆ-GRGIĆ: Zaustaviti iseljavanje kroz pomoć mladima,  kako u obrazovanju tako i u pronalasku zaposlenja, zatim planiram novčanu podršku mladim obiteljima, te pokrenuti pregovore o dolasku novih investitora.

 

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u Vašem gradu?

ANĐELIĆ-GRGIĆ: Iseljavanje stanovništva, osobito mladih obrazovanih i radno sposobnih ljudi. Zatim nerazvijeno gospodarstvo i, na kraju, neriješeni komunalni problemi i pitanja okoliša.

 

INTERVIEW.BA: Kakav je Vaš stil liderstva? Trump, H.Clinton ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

ANĐELIĆ-GRGIĆ: Demokracija za sve, jednakopravnost pred zakonom, pomoć potrebitima bez obzira na njihovu nacionalnost, vjersku i jezičnu pripadnost. Ali i vjerskim ustanovama, sportskim klubovima, kulturno umjetničkim društvima, obrazovnim strukturama, zdravstvenim ustanovama, mjesnim zajednicama, nadarenim đacima i studentima, nezaposlenima. Moje opredjeljenje je Angela Merkel, a jedina zamjerka na njen račun je neriješeno pitanje izbjeglica.

Idi naVrh

Don't Miss