36fdb1a35cd2f54f95cf2119fb5bc7ed
36fdb1a35cd2f54f95cf2119fb5bc7ed

Silvana Behić: Tražiću jednaka prava na opštinske stipendije za sve studente

08.09.2016.

Mladi koji napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom najveći su problem Bihaća i Bosne i Hercegovine. Silvana Behić tom problemu namjerava posvetiti energiju, dobru volju, znanje i vrijeme.

Nezavisna kandidatkinja za Gradsko vijeće Bihaća na predstojećim lokalnim izborima u BiH, Silvana Behić rođena je 25. januara 1997. godine u Dordrechtu u Nizozemskoj. Trenutno živi u Bihaću, studira građevinu na Tehničkom fakultetu, radi u jednoj građevinskoj firmi, a u slobodno vrijeme čita i bavi se  fotografijom.

 

INTERVIEW.BA: Zašto ste odlučili biti nezavisna kandidatkinja, a ne dio postojećih stranačkih struktura?

BEHIĆ: Odlučila sam biti nezavisna kandidatkinja jer vjerujem da jedino na ovakav način mogu pokazati svoju volju i želju za radom, doprinijeti promjenama i poboljšanju ambijenta u našem gradu, te svoje ideje i pitanja iskazati bez utjecaja drugih.

 

INTERVIEW.BA: Šta je temelj vašeg političkog programa?

BEHIĆ: Temelj mog političkog programa je prvenstveno sloboda govora koju mi omogućava sama nezavisnost, a to podrazumijeva iznošenje stavova i zahtjeva podobnih za dobrobit zajednice. Kao mlada žena, ali s jednakim pravima i mogućnostima kao bilo koji muškarac u politici, čvrsto sam uvjerena da mogu tražiti bolje i relevantnije uslove života u svom gradu. Nadalje, svjesna intenzivne emigracije stanovništva, naročito mladih ljudi koji napuštaju grad i državu u potrazi za boljim životom, smatram da je potrebno uložiti dodatne napore kako bismo spriječili njihov odlazak i pružili im jednako kvalitetne uslove života  kao u mjestima u koja planiraju otići. Upravo ta činjenica mi je bila motiv za kandidaturu i jedan od  primarnih ciljeva koje moram ostvariti.

 

INTERVIEW.BA: Šta vas izdvaja od drugih kandidatkinja?

BEHIĆ: Od drugih kandidata, odnosno kandidatkinja, izdvajaju me nekorumpiranost, kvalitetan politički program, ciljani planovi i ideje, te ono najvažnije – neovisnost. Kao „sama svoj igrač“, a vrlo dobro upoznata s problemima građana, uvjerena sam da ću zadobiti povjerenje jer je narodu potrebna promjena, ali ovaj put na bolje.

 

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata, ako dobijete povjerenje birača?

BEHIĆ: Ukoliko dobijem povjerenje birača, u prvih 100 dana mandata očekujem da ću se, zajedno s ostalim vijećnicima, izboriti za stabilizaciju budžeta grada Bihaća. Također ću kao studentica Univerziteta u Bihaću tražit jednaka prava za sve kada je u pitanju podjela stipendija na nivou grada. Tražiću i podršku sportistima koji naš grad predstavljaju u najboljem svjetlu, odnosno  dodjelu budžetskih sredstava kao nagradu  za dosadašnji uspjeh i poticaj za novi. Iskreno vjerujem da ću istrajati u svim svojim načelima, za čiju realizaciju ću dati svoj maksimalni doprinos.

 

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u vašoj zajednici?

BEHIĆ: Glavna tri problema  naše zajednice su nezaposlenost, o kojoj nam govori činjenica da više od 40.000 osoba na području Unsko–sanskog kantona traži zaposlenje, zatim odlazak stanovništva van granica Bosne  i Hercegovine, upravo zbog ovog prvog problema, te netransparentno korištenje budžetskih sredstava od strane gradonačelnika Bihaća.

 

INTERVIEW.BA: Kakav je vaš stil liderstva? Trump, H.Clinton ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

BEHIĆ: Svoje shvatanje liderstva definitivno bih poistovjetila s Hillary Clinton, koja kao sposobna žena godinama sudjeluje u mirovnim procesima, te se bori za demokratiju, vjersku toleranciju, ljudska prava i ravnopravnost žena i ima velike šanse da postane predsjednica SAD-a. Svoja načela pronašla sam u njenim i ona me inspiriše za budući angažman.

Idi naVrh

Don't Miss