NAKON NAREDBE:Evakuirano više od 400 osoba

09.10.2024.

Noć je, na sreću, protekla mirno, nije bilo snažnijih padavina. Jutro je ponovo počelo potragom za stradalima, te popravcima puteva, vodovodne, elektro i telefonske komunikacije

Više od 400 osoba evakuirano je iz Jablanice i Konjica, prema jučeranjoj naredbi FU Civilne zaštite.

Mnogi su sklonište pronašli kod rodine i prijatelja, a neki su evakuirani u privatne objekte, sportsku dvoranu, starački dom.

Mirna noć

Noć je, na sreću, protekla mirno, nije bilo snažnijih padavina.

Jutro je ponovo počelo potragom za stradalima, te popravcima puteva, vodovodne, elektro i telefonske komunikacije. Nastavlja se dosta hrane i lijekova stanovnicima ugroženih područja.

Putne komunikacije na području općine Jablanica sa pojedinim naseljenim mjestima su i dalje u prekidu kao i sa susjednim općinama.

Buturović polje: Mirna noć (Foto: FB)

Kada je riječ o području Konjica potraga za nestalim osobama u poplavama i odronima nastavljena je i danas na području Buturović Polja i ostalih mjesta u slivu rijeke Neretvice.

Neće biti obilnijih padavina

Meteorolog Nedim Sladić kazao je jutros za N1 kako padavine u narednom razdoblju neće biti obilne.

To nam daje određenu dozu olakšanja. Najgore je iza nas. Možemo razmišljati o stabilizaciji vremena za iduću sedmicu . Unazad četiri-pet mjeseci suočili smo se s izražajnim nepogodama, ali i temperaturnim oscilacijama. Situacija je bila teška i za prognoze, ali samo neka je narod izvukao bolju stranu. Samo da se nisu ponovile nemile scene – dodao je Sladić.

Rekao je kako se očekuje još jedan val padavina u petak, ali ne bi trebao pogoditi ugroženi dio Hercegovine.

Idi naVrh

Don't Miss