DAN POSLIJE U JABLANICI: Počela velika pretraga za nestalima

05.10.2024.

Do sada je u BiH stradalo 16 osoba, od toga 13 na području Jablanice. Za 10 osoba se još 10 traga. Najteže je u selu Donja Jablanica, gdje se sumnja da je (nelegalni) kamenolom uzrokovao tragediju. Naselje je potpuno zatrpano granitnim otpadom, pijeskom i muljem

Od ranih jutarnjih sati traje potraga na terenu u području Jablanice odakle su jučer stigle slike kataklizme, tragedije i siline prirode.

Glasnogovornik Vlade HNK Darko Juka kazao je kako održani sastanci Kriznih štabova u Konjicu i Jablanici.

Noć je prošla poprilično stabilno. Što se tiče padavina, nešto je bilo manje kiše tijekom noći, nije zabilježeno novih pomicanja tla, niti je bilo novih kritičnih situacija, od toga smo najviše strahovali, jer prognoza nije bila obećavajuća – kazao je Juka. 

Nastradala i trudnica

Od jutros su i dalje svi fokusirani na pretraživanje terena. Čini se sve da se dođe do što više unesrećenih, nestalih, nastradalih.

U stravičnim poplavama nastradala je i 29-godišnja trudnica iz Jablanice.

Na žalost u nekim kućama živote su izgubile cijele porodice.

Jedan bračni par pronađen je zagrljen u odronima u Donjoj Jablanici.

Donja Jablanica: Nestalo selo

Na konferenciji za medije Vlade HNK istaknuto je da je na ovom području 13 poginulih. 

Juka je naveo da su neka tijela prijavljena više puta, te se zbog toga govorilo o većem broju, ali da je službeni broj preminulih do sada 13 osoba.

Jedna osoba je pronađena mrtva u Buturević Polju, a 12 preostalih u Donjoj Jablanici. Tri osobe su smrtno stradale u Fojnici, stoga je zvanični ukupni broj nastradalih u BiH do sada 16. 

Ukupno je 10 osoba na području HNK za kojima se traga – četvero u Konjicu i šestero u Jablanici. 

Najteže je u selu Donja Jablanica, gdje se sumnja da je (nelegalni) kamenolom uzrokovao tragediju. Naselje je potpuno zatrpano granitnim otpadom, pijeskom i muljem.

Pripadnici Civilne zaštite, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja, volonteri pokušavaju na svaki način doći do kuća jer se strahuje da kriju najveći broj nestalih.

Prema posljednjim podacima pronađeno je najmanje 16 tijela nastradalih, žrtava poplava i odrona.

Svi koji su izbjegli iz svojih kuća ili evakuirani su smješteni, niko nije bez krova nad glavom, potvrdio je Adil Šuta, šef Kriznog štaba HNK.

Još odsječeni od svijeta

Sada je cilj uspostavljanje prometne komunikacije, obzirom na to da je Jablanica uglavnom odsječena od ostatka svijeta. Promet glavnim magistralnim pravcem prema Mostaru je i dalje u prekidu budući se urušio jedan dio ceste u rijeku Neretvu.

Na terenu mnogobrojne ekipe (Foto: A. Durgut/PIXSELL)

Nakon toga počet će raščišćavanje terena i pronalazak nestalih, korištenje velike mašinerije.

Jučer su u potrazi za preživjelima i nestalima angažirani mnogobrojni timovi civilne zaštite, ronilačkih klubova, GSS, policije, vatrogasaca, hitne pomoći, oružanih snaga.

  – Angažiran je EUFOR, koji je helikopterom izvukao dječaka u kritičnom stanju, koji je učinio da je život spašen i danas izvan životne opasnosti – kazao je Juka.

Mještani obilaze naselje

Mještani Donje Jablanice koji su izgubili susjede, rođake i imovinu, danas obilaze uništeno naselje u nadi da će ipak neko od nestalih biti pronađen živ.

Mladen Kulić, vođa USAR tima Uprave civilne zaštite Republike Srpske od jučer na poziv kolega iz FBiH boravi u Donjoj Jablanici.

Od poslijepodnevnih sati smo tu, pomažemo kolegama iz federalne uprave za raščišćavanje terena i ulazak u objekte da bi se spasili, odnosno izvukli nastradali. Obzirom da je jako teška situacija, kao što sami možete da vidite odozgo je došla velika količina kamenja jer se iznad ovog mjesta nalazi kamenolom, jedno pet-šest objekata je totalno porušeno što znači da smo jučer imali nažalost samo izvlačenja beživotnih tijela – rekao je Kulić za AA.

Ima još nastradalih

On je rekao da se još ne može govoriti o konačnom broju nastradih, te da potraga za nestalima i dalje traje na dijelu lokaliteta ispod samog kamenoloma.

Neumorne ekipe na terenu (Foto: AA)

U podnožju ispod samog lokaliteta, gdje je jezero, u vozilima i u objektima ima još nastradalih – rekao je Kulić.

Podsjetivši da je bio dio timova za spašavanje i nakon razornih zemljotresa u Turskoj, u Kahramanmarašu u veljači2023., Kulić je kazao kako se zastrašujuća situacija viđena u Turskoj jednim dijelom može vidjeti i u Donjoj Jablanici.

Obzirom da je i potres i taj poplavni val porušio objekte, objekti su u potpunosti uništeni i samim tim ovo ovdje podsjeća dijelom i akciju u Turskoj, gdje smo mi bili konkretno u Kahramanmarašu – rekao je Kulić.

U ovom momentu na terenu se smjenjuju mnogobrojne ekipe, te su s teškom mehanizacijom i kamionima stigle i kompanije iz BiH i Turske.

Nijedno naseljeno mjesto u Jablanici više nije odsječeno

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović izjavio je oko 16 sati kako više nijedno naseljeno mjesto u toj općini nije odsječeno nakon poplava i klizišta.

Velik je broj mašina angažiran na probijanju i čišćenju prometnica u svim smjerovima, ali je promet prioritetno otvoren za spasilačke službe. Iz Operativnoga centra civilne zaštite Jablanica izvijestili su kako je ukupno 67 osoba zatražilo liječničku pomoć u Domu zdravlja Jablanica, od kojih je njih četvero upućeno na daljnje liječenje – kazao je Šabanović.

Idi naVrh

Don't Miss