UHAPŠEN DIREKTOR KJKP “RAD”:

14.10.2024.

Salamović osumnjičen da je fingirao i radni staž i iskustvo

Interview.ba je prije godinu dana pisao o dešavanjima u ovoj kompaniji. Kako su dva direktora bila pod jednim krovom

Piše: Interview.ba

Osam osoba koje su jutros privedene po nalogu Tužiteljstva Kantona Sarajevo sumnjiče se da su u protekle tri godine nezakonito imenovale Nijaza Salamovića, prvo za izvršnog direktora KJKP “Rad”, a potom i za direktora preduzeća, iako nije ispunjavao uvjete za ove pozicije.Saopćeno je to iz Tužilaštva KS.

Imenovan je uprkos tome što ih je i Ured za borbu protiv korupcije upozoravao na nepravilnosti prilikom imenovanja, Tako su Salamoviću, koji se sumnjiči da je u cijelom postupku fingirao i radni staž i radno iskustvo na rukovodećim poslovima, omogućili nezakonitu korist u iznosu od oko 120 hiljada maraka, koju je ostvario obavljajući funkcije koje nije mogao niti smio obavljati. Inače, privođenju je prethodila istraga Tužilaštva KS u saradnji sa Upravom policije MUP-a KS i Uredom za borbu protiv korupcije KS – navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

Imenovan uprkos upozorenju

Salamović koji je kadar Naroda i pravde sumnjiči se također da je fingirao radni staž i radno iskustvo na rukovodećim poslovima.

Salamović je prvo bio imenovan za izvršnog direktora KJKP Rad, a uprkos upozorenju Ureda za borbu protiv korupcije KS da postoje nepravilnosti, on je u februaru ove godine odlukom Nadzornog odbora imenovan za direktora preduzeća na mandat od četiri godine.

Njemu je na taj način omogućena nezakonita imovinska korist u iznosu većem od 120.000 KM u vidu mjesečnih plata obavljajući funkcije koje nije smio obavljati.

Prema nezvaničnim saznanjima, inspektori su posjetili i prostorije stranke NiP kako bi se uvjerili da li je Salamović obavljao određene stranačke funkcije što je u suprotnosti s odredbama funkcije direktora javnog preduzeća.

Osim Salamovića privedeni su i bivša direktorica Vera Arnautović, bivši predsjednik Nadzornog odbora KJKP Rad Reuf Sulejmanović i članica NO Lejla Dragnić i još četiri osobe.

Dva direktora pod jednim krovom

Prije gotovo tačno godinu dana Interview je objavio tekst “Dva direktora pod jednim krovom” u kojem smo upozorili da KJKP “Rad” ima dva direktora  – vršitelja dužnosti direktora Nijaza Salamović, koga je Nadzorni odbor imenovao 28.septembra ove godine i (bivšu) vršiteljicu dužnosti direktorice Veru Arnautović, kojoj je mandat istekao dan ranije s tim da je tog dana trebala ići i u penziju.

Faksimil teksta Interview.ba iz oktobra 2023.

Ured za borbu protiv korupcije KS imali su izvještaj o događanjima u “Radu”, ali su ga proslijedili MUP-u jer se radilo o potpisivanju dokumentacije kompanije.

Naveli smo i da je 26. septembra prošle godine Nadzorni odbor treba imenovati novog, ali ne i razriješiti staru direktoricu, koja je nastavila potpisivati sve dokumente.

Nezakonita situacija

Povjerenica Vlade KS za ovo preduzeće/ Skupštine KJKP Rad d.o.o. Sarajevo Adelina Džanković kazala nam je da ništa nije znala o ovom imenovanju, jer nije u ingerenciji Skupštine.

Oduka NO da se smijeni Arnautović, a upiše Salamović

Ministar komunalne privrede Almir Bečarević ocijenio je da se radi o potpuno nezakonitoj situaciji, obzirom da su dokumente kompanije potpisivali i v.d. i nesmijenjena direktorica cijeni da je ovo potpuno nezakonita situacija.

– Mi sada imamo dva potpisa – novi direktor potpisuje pisma koja šalje u Ministarsvo, a zakup garaža, ugovore o radi i slično potpisuje gospođa Arnautović. Pitao sam osobu koja se predstavlja kao novi direktor kakav je status te gospodje jer ona ne smije biti oštećena – trebala je otići u penziju, a sada potpisuje ugovore. Rekli su mi da ona nema nikakava status u Preduzeću. Meni je nejasno koji je sada potpis validan – u svim preduzećima faksimil direktora biva uništen istog dana kada mu prestane mandat, kada bude imanovan novi, to je propisano internim aktima, a oni imaju dva i sada je nejasno ko potpisuje plate, da li su ljudi uopšte primili plate. Ovo je jedna nevjerovatna situacija – imamo dva direktora pod jednim krovom i tamo neko hitno mora djelovati. Mislim da je Ured za borbu protiv korupcije dobro postupio kada je sva saznanja proslijedio MUP-u ili Upravi policije KS  – kazao je Bečarević.

Tadašnji ministar Bečarević upozorio je na ovu situaciju

I glavni revizor Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH Dževad Nakić kazao je da ne mogu biti dva direktora koji zastupaju kompaniju. smatra da je ovo nezakonita situacija.

Iz Rada nije bilo odgovora

Do zaključenja teksta od Uprave KJKP Rad d.o.o. Sarajevo nismo dobili odgovore na pitanja o novom v.d. direktoru ili statusu smijenjene direktorice.

KJKP Rad zapošljava više od 1.000 ljudi, na kraju 2022. godine su imali dobit oko 9 miliona, a posjeduje i međunarodni certifikat  Sistema upravljanja kvalitetom i  Sistema okolinskog upravljanja kojim se dokazuje stalno podizanje nivoa kvaliteta proizvoda i usluga, povećanje zadovoljstva kupaca, kao i zaštita okoliša.

Idi naVrh

Don't Miss