PO NAREDBI FUCZ: Počela evakuacija stanovništva Jablanice i Konjica

08.10.2024.

Evakuacija se vrši iz preventivnih razloga zbog najavljenih padavina koje bi trebale početi oko ponoći

Počela je hitna evakuacija stanovništva Jablanice i Konjica, kako je to naredio na vanrednoj sjednici Federalni štab civilne zaštite.

Evakuacija se već uveliko vrši, ekipe na terenu vrše evakuaciju zajedno sa općinskim i kantonalnim službama, kao i spasilačkim službama iz Hrvatske i Srbije, svi na terenu i vrše evakuaciju – rekao je Aldin Brašnjić, direktor FUCZ-a.

Najkasnije do ujutro

Darko Juka, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona naveo je kako je procijenjeno da treba povući stanovništvo iz najugroženih područja.

Odmah se krenulo sa evakuacijom stanovništva Donja Jablanica te sela Zlate i Mirke. Civilna zaštita u saradnji sa spasilačkim službama na terenu provodi evakuaciju i cilj je izvući stanovnike najkasnije do dva ujutro. Smještaju ih u već organizirane kolektivne smještaje na prostoru Jablanice i Konjica – rekao je Juka.

Najavljene padavine

Evakuacija se vrši iz preventivnih razloga zbog najavljenih padavina koje bi trebale početi oko ponoći.

Očekuje se, navodi Brašnjić, da bi tokom ove noći na područjima koja su već pogođena katastrofalnim poplavama i klizištima, moglo pasti i do 90 litara kiše po metru kvadratnom.

Idi naVrh

Don't Miss