VLADA FBIH: Žrtve su nastradale isključivo zbog obrušavanja kamenoloma

05.10.2024.

Bujica, poplava, voda mogli da utiču da bude žrtava kao u Buturović Polju, ali “ne bi bilo ovako da nije bilo kamenoloma

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je na konferenciji za novinare da su bujica, poplava, voda mogli da utiču da bude žrtava kao u Buturović Polju, ali “ne bi bilo ovako da nije bilo kamenoloma”.

Ministrica nas je informisala, a dobila je informaciju i od kantonalnog ministarstva, da je ta firma formirana 2001. godine, ali da nikada nije izdata nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju. To treba prepustiti pravosudnim institucijama da istraže. Posljedica žrtava je isključivo obrušavanje tog kamenoloma – rekao je Nikšić.

Dodao je da je probijanjem puta omogućen alternativni pravac preko Glogove. No, riječ je samo o putu koji će se koristiti u krajnjoj nuždi. Izrazio je nadu da će tokom dana biti potpuno riješena blokada na putu M-17 Jablanica – Mostar, bar za komunikaciju malih vozila i vozila do tri tona, što će se morati osigurati posebnom signalizacijom.

Nikšić je pohvalio sve službe civilne zaštite zbog profesionalne reakcije, kao i kompanije koje rade na autocestama koje su došle sa mehanizacijom da pomognu. Naveo je kako se i dalje javljaju kompanije koje žele da podrže, da pomognu finansijski i volonteri koji žele da raščišćavaju.

Naveo je kako će Vlada FBiH danas razmatrati odluku o Danu žalosti  i uputiti je ka Vijeću ministara da odredi Dan žalosti na području cijele Bosne i Hercegovine.

Predsjednik RS Milorad Dodik međutim već je odbacio tu mogućnost.

Vijeće ministara BiH nije za to ovlašteno i neće donijeti takvu odluku, nego će to učiniti vlade Federacije BiH i RS-a – izjavio je Dodik.

Idi naVrh

Don't Miss