CIK: Izbori se odgađaju u Jablanici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu

05.10.2024.

Neće biti izbora ni na tri biračka mjesta u Fojnici. U ostatku zemlje birališta će biti otvorena sutra u 7 sati. Jutros počela predizborna šutnja

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku o održavanju lokalnih izbora.

Kako se i očekivalo prema izjavama koje su se čule jučer, izbori će se održati sutra u svim općinama osim onih koje su pogođene poplavama. Ovakva odluka je donesena jednoglasno.

Lokalni izbori se otkazuju u Jablanici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu. U Fojnici će se otkazati izbori na tri biračka mjesta. Odluka o održavanju izbora u ovim općinama će se donijeti kada se steknu uslovi za održavanje izbora, a u roku između sedam i 30 dana.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je tokom diskusije kazala da su u toku jučerašnjeg dana prikupljali relevantne informacije i donijeli ovakvu odluku.

CIK je jučer dao osnovne informacije u uputstva o izbornom procesu, prilikom čega je naznačeno i da je jutros u 7 počela izborna šutnja koja traje do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju.

U periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, pa do zatvaranja biračkih mjesta, zabranjeno je objavljivati rezultate istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima. Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, odnosno od sutra, 05.10.2024. godine, u 07:00 sati ujutro, do 19:00 sati 06.10.2024. godine. U tom periodu zabranjeno je učestvovanje političkih subjekata u javnim političkim aktivnostima, te medijsko izvještavanje o političkim i izbornim kampanjama – saopćeno je iz CIK-a.

Lokalna vlast

Na izborima se bira 58 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine općina u Republici Srpskoj, 111 načelnika općina, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 32 gradonačelnika, te Skupština Brčko distrikta.

Ukupno će biti izabrano 3.200 vijećnika/odbornika i 143 gradonačelnika/načelnika.

Za učešće na izborima ovjereno je 296 ovjerenih političkih subjekata – 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i 9 lista nezavisnih kandidata.

Registrovano je ukupno 3.400.204 birača.

Idi naVrh

Don't Miss