I TO JE MOGUĆE: Država troši novac baš tamo gdje je stranka ministra Hurtića na listama?!

27.09.2024.

Izdvojeno 457.513 KM za projekte u 10 lokalnih zajednica. U sedam njih stranka BH Zeleni ima kandidate

Piše: Amil DUČIĆ

Komisija za izbjeglice i raseljene osobe, čiji je predsjednik Davor Čordaš (HDZBiH), a član ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, 3. septembra, dva dana nakon početka izborne kampanje u BiH, donijela je odluku o tome da se potroši 457.513 KM, saznaje Fokus.ba.

Riječ je o neutrošenim sredstvima iz ranijih projekata, a cilj je da se ovaj novac potroši za projekte za obnovu, izgradnju, socijalnu infrastrukturu, elektrifikaciju i sl. Sastavni dio ove odluke je i lista prioritetnih projekata koju je Fokus imao na uvid, a koja je tek problematična sa stajališta trošenja javnog, državnog novca u ovom periodu.

Većina javnog novca

Naime, od ukupno 10 općina ili gradova sa liste, gdje će 457.513 KM biti potrošeno, slučajno ili ne, stranka BH Zeleni, čiji je predsjednik državni ministar Hurtić, ima kandidate na izbornim listama u čak sedam općina/gradova!

Naime, BH Zeleni s predsjednikom Hurtićem na čelu, na listama su za općinska vijeća ili skupštine opština/gradova u Doboju, Bosanskoj Kostajnici, Derventi, Tesliću, Modriči, Bosanskom Brodu, dok u Gradačcu imaju čak kandidata za načelnika!. I ne samo to, planirano je da ogromna većina javnog novca od navedenih 457.513 KM u bude utrošena upravo u ovim sredinama.

Kandidatska lista za Teslić

Naprimjer, za samo dva projekta u Doboju, a riječ je o sanaciji parkinga u krugu Medicinske škole i sanacije dijela Vidovanske ulice i asfaltiranje puteva Maklenovac, Ševarlije i Sjenina, planiran je ukupan iznos od 120.764 KM. Upravo je u Doboju državni ministar Hurtić ujedno i nosilac liste koalicije BH Zeleni/SDA za Skupštinu Grada.

Kandidatska lista za Doboj

Nadalje, u Gradačcu, gdje BH Zeleni imaju kandidata za načelnika, s državnog nivoa predviđen je novac od ukupno 50.000 KM i to dogradnju i sanaciju džamije u donjem džematu u Vučkovcima i rekonstrukciju objekta za vjersku poruku u ulici Alije Izetbegovića.

Tražili smo stav ministra

U Tesliću je planirano izdvajanje državnog novca za čak pet projekata koji se odnose na uređenje komplesa crkve, nekoliko džamija, te infrastrukture u ukupnom iznosu od 62.611 KM.

Izborna lista za Gradačac

Za Derventu je predviđeno ukupno 10.000 KM, za Bosansku Kostajnicu 7.138 KM, za Modriču 57.000 KM, a za Bosanski Brod 50.000 KM.

Dio odluke o sredstvima za projekte

Fokus se pismenim putem obratio kabinetu ministra Hurtića sa zahtjevom da od ministra dobijemo stav o ovome uz opasku kako se stječe dojam da su spomenuta mjesta ipak ciljano izabrana i to baš sada u periodu izborne kampanje. Međutim, do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovore na naša pitanja. Ukoliko ih dobijemo naknadno ćemo ih objaviti.

(Fokus)

Idi naVrh

Don't Miss