RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA: Pet godina od prve Povorke ponosa u BiH

07.09.2024.

“Svaka dosadašnja Povorka je bila izazov za sebe, ali i sreća i uspjeh za sebe”

Danas je tačno pet godina kako je u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu održana prva Povorka ponosa.

Iako je bh. Povorka ponosa posljednja u postjugoslavenskom regionu, u ranijim godinama je mnogo toga urađeno kroz druge aktivističke forme kada su u pitanju prava LGBTIQ+ osoba. Međutim, kroz izlazak na ulicu, aktivizam je izašao iz svoja četiri zida.

Povorku ponosa čine hiljade ljudi koji su prethodnih godina šetali sa nama, ali i svi vi koji ćete u subotu, 7. septembra od 18:30 doći u DKC Sarajevo, Kranjčevićeva 4, na otvaranje retrospektivne izložbe fotografija, kako bismo zajedno proslavili uspjehe pet prethodnih Povorki, na koje smo svi_e ponosni i ponosne.

Test razumijevanja, solidarnosti i podrške

Prva Bh. povorka ponosa je bila značajan korak ka vidljivosti LGBTIQ+ osoba i dalje nema povratka u tamu. Važno je bilo napraviti prve korake, ali nakon pet godina odmaka, evidentno je da je važnije održavati kontinuitet borbe i organizacije Povorke, uzimajući u obzir sve izazove na koje smo naišli i na koje nailazimo, ostvarujući nova mjesta slobode i hrabrosti, ujedinjeni u borbi protiv homofobije i transfobije, saopćeno je iz Povorke ponosa.

Prisjećajući se prve Bh. povorke ponosa, Lejla Huremović, aktivistkinja i članica Organizacionog odbora kaže da je ona bila test razumijevanja, solidarnosti i podrške:

To je bilo prvi put u aktivizmu u BiH da nije bilo moguće ne zauzeti stav i ne imati mišljenje. A to je važno; važno je da znamo s kim dijelimo ovu državu, ko su nam komšije i kako nas doživljavaju. S druge strane, za LGBTIQ+ osobe je značilo nadu da možemo nastaviti graditi naše živote ovdje. Povorka je osnažila zajednicu i učinila je vidljivijom, ali je i dala jasnu poruku da aktivisti_kinje ne odustaju od borbe za LGBTIQ+ osobe.

Sve dosadašnje Povorke ponosa sa sloganima “Ima izać”, “Nije život četiri zida”, “Otpor sa margine”, “Porodično okupljanje”, “Ponosno zajedno” i “Volim da se ne bojim”, osim što su okupljale veliki broj građanki i građana naše i okolnih zemalja i kroz teme i slogane vrlo artikulisano otvarale pitanja života i položaja LGBTIQ+ osoba u našem društvu, privlačile su i veliku medijsku pažnju, koja je zahvaljujući Povorci u mejnstrim uvela LGBTIQ+ teme, kroz različite medijske i umjetničke forme.

Svaka Povorka ponosa je imala i snažnu podršku fotografkinja i fotografa koje_i bi svake godine besplatno ustupili svoje fotografije na korištenje Povorci, stvarajući dokumenat i ostavljajući neizbrisiv trag borbe na bh. ulicama. Kroz retrospektivnu izložbu fotografija sa svih Povorki ponosa želimo prikazati sreću, ponos, zadovoljstvo i podršku koja se može vidjeti na ovim fotografijama. Izložba prikazuje solidarnost, drugarstvo, podršku, ljubav, strpljenje, savezništvo i sve ono što je potrebno da bi se Povorka organizovala i kako bi se na ovakav način nastavila organizovati u narednom periodu. Ovo je i svojevrstan omaž svim fotografima i fotografkinjama koji_e prate Povorku i nesebično daju svoje vrijeme i resurse kako bi svjetlopisati i zabilježili šta se sve dešavalo taj dan i svima njima, kao i autoricama i autorima fotografija čije radove nismo bili u mogućnosti izložiti zbog ograničenja izložbe, smo neizmjerno zahvalni.

Izazov za sebe

Ivana Arapović, članica Organizacionog odbora Povorke ponosa ističe da smo svjedoci da se za pet godina Povorke razvila značajna mreža podrške i savezništva jer se bez savezništva ne može mnogo učiniti.

Rad sa međunarodnim organizacijama i javnim institucijama je bio izazovan, jer smo se morali izboriti za podršku i razumijevanje. Tu postoji još mnogo prostora za napredak i nadamo se da će on biti vidljiv u godinama koje dolaze, jer nismo zadovoljni radom javnih institucija i predstavnicima i predstavnicama vlasti koji još uvijek kalkuliraju oko podrške i veoma sporo rade na važnim zakonskim rješenjima koja bi značila napredak života LGBTIQ+ osoba – dodaje Arapović.

Put od prve Bh. povorke ponosa do sada  je bio i ostao pun izazova, prepreka, borbi, ali i uspjeha, sreće, hrabrosti i ponosa. Svaka dosadašnja Povorka je bila izazov za sebe, ali i sreća i uspjeh za sebe.

Evocirajući uspomene sa druge Bh. povorke ponosa koja je održana za vrijeme pandemije koronavirusa, Lejla Huremović ističe da je u tom trenutku vladao opšti strah, ali da je bilo važno da se Povorka održi, jer da se tu stalo, ko zna da li bi Povorka ponosa danas ovako izgledala.

Ponosna sam što je neformalni kolektiv uspio kao takav i što je postigao sve ovo što jeste.  Svjesni smo i mnogih propusta ili prostora gdje možemo rasti, imamo mnogo ideja i želje da rastemo, ali i svijesti da to nije moguće preko noći, te da za neke stvari treba vremena – kaže Huremović.

Niti jedna povorka ponosa se nije tako brzo razvijala i rasla kao Bh. povorka ponosa, te ćemo i u budućnosti nastaviti zauzimati javni prostor koji pripada svima nama i glasno i odgovorno govoriti o problemima i potrebama LGBTOQ+

Idi naVrh

Don't Miss