BOGATSTVO NA PUTOVANJA: Predsjedništvo BiH će za godinu potrošiti oko 900.000 KM na avionske karte

30.08.2024.

Ništa skromniji bh. zvaničnici nisu ni kada je u pitanju njihov vozni park. U državi koja ne može da plati zeničke rudare ili nacionalnu bibilioteku, prevoz onih koji su upravo i zaslužni za takvo stanje mora da bude “sa stilom”. U avgustu prošle godine, za dva luksuzna automobila Željki Cvijanović i Željku Komšiću izdvojeno je gotovo pola miliona maraka

Piše: Maja BJELAJAC

Poreski obveznici Bosne i Hercegovine platiće 877.500 KM za avio karte i organizovanje službenih putovanja za Predsjedništvo BiH u toku 12 mjeseci. Jasno je to iz okvirnog sporazuma koji je ova državna institucija sklopila 8. avgusta sa agencijom Travel Plan iz Banjaluke.

Kako članovi Predsjedništva nerijetko putuju u države EU u kojima su evropske instuticije izvršne i zakonodavne vlasti, najčešće u Brisel, raspitali smo se o cijenama avio karata za ovu destinaciju.

U mjesec dana tri puta za New York

Prostom matematikom, za ukupan iznos koji iz budžeta ide na avionske letove Predsjedništva BiH, može se kupiti 407 povratnih karata za Brisel biznis klasom, ili 740 karata ekonomskom klasom. No znajući nimalo skromne navike najviših bh. zvaničnika, teško da bi se “spustili” ispod nivoa biznis klase među „obične“ putnike.

Karte za Brisel

Državni vrh Bosne i Hercegovine, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji, ne odriče se ni prekookeanskih putovanja. Kako su mediji izvijestili, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović proljetos je, samo u mjesec dana, tri puta putovao u New York.

Trenutna cijena povratne karte za biznis klasu do New Yorka iznosi 9.485 maraka, a za ekonomsku klasu 2.327 KM.

Koliko se troši na putovanja bez ikakvog vidljivog učinka po državu i građane BiH ilustruje podatak da je Bećirović u januaru ove godine putovao u Brisel, u aprilu je bio u Egiptu, samo mjesec poslije u Njemačkoj, a ovih dana je boravio u radnoj posjeti Finskoj.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je početkom godine boravila u Ugandi, u martu je putovala u Tursku i Azerbejdžan, potom u New York…

Bahaćenje u VIP salonima

Željko Komšić je znatno manje putovao ove godine, ali je zato svoj “bonus” uveliko iskoristio u 2023: SAD, Turska, Norveška, Belgija neke su od zemalja koje je posjetio, a ostaće upamćen i po tome što je, skupa sa svojom osmočlanom delegacijom, potrošio više od 6.000 KM na korištenje VIP salona na aerodromu u Frankfurtu.

Ništa skromniji bh. zvaničnici nisu ni kada je u pitanju njihov vozni park. U državi koja ne može da plati zeničke rudare ili nacionalnu bibilioteku, prevoz onih koji su upravo i zaslužni za takvo stanje mora da bude “sa stilom”.

U avgustu prošle godine, za dva luksuzna automobila Željki Cvijanović i Željku Komšiću izdvojeno je gotovo pola miliona maraka, a o čemu je Valter pisao.

Stoga ne čudi da je za letove biznis klasom, kao i bahaćenja po aerodromskim VIP salonima, predviđeno 877.500 KM. Ili 638 bosanskohercegovačkih prosječnih plata.

(Izvor: Valter portal)

Idi naVrh

Don't Miss