Rasipanje novca u Predsjedništvu BiH: Potrošili 1,5 miliona KM na vozila i namještaj

Predsjedništvo BiH stotine hiljada maraka troši na nova vozila i namještaj. (Ne)opravdana rastrošnost očekivano je izazvala negativne reakcije bh. građana, suočenih s rastućom inflacijom i padom životnog standarda. No, ovakve nabavke, barem kada je riječ o Predsjedništvu BiH, nisu ništa novo. Prema podacima koje smo prikupili, za skoro osam godina potrošeno je minimalno oko 1,5 miliona maraka bez PDV-a na vozila, namještaj i ostalo pokućstvo

Dok su se novoizabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić – pripremali preuzeti dužnost, objavljena je informacija da je ova institucija raspisala nekoliko tendera. Između ostalog, tri tendera za nabavke vozila vrijednih 244.500 KM bez PDV-a, te dva za nabavku i montažu kancelarijskog namještaja i stilskih stolica u vrijednosti od oko 116.000 KM bez PDV-a.

(Ne)opravdana rastrošnost očekivano je izazvala negativne reakcije bh. građana, suočenih s rastućom inflacijom i padom životnog standarda. No, ovakve nabavke, barem kada je riječ o Predsjedništvu BiH, nisu ništa novo.

LUKSUZNA VOZILA, STILSKI NAMJEŠTAJ, VUNENI TEPISI…

Vozila, namještaj, stilske stolice, stolovi, stolnjaci, zavjese, tepisi, staze… sve ovo je u prethodnim godinama javnim novcem kupovalo Predsjedništvo BiH. Provedeno je na desetine tendera, potrošen ogroman novac, a na mnoge nabavke je i zaboravljeno.

Prema podacima koje smo prikupili, za skoro osam godina potrošeno je više od 1,1 milion maraka bez PDV-a na vozila, namještaj i ostalo pokućstvo. Ako tome dodamo i nedavno raspisane tendere, iznos se penje na iznos od oko 1,5 miliona maraka bez poreza!

Samo za nabavke vozila provedeno je devet tendera, a potrošeno je blizu 810.000 KM bez PDV-a. Ako uračunamo i tendere koji su trenutno u toku, dolazimo do cifre od preko milion maraka koliko se potrošilo samo na vozila za nepunih osam godina.

Ovome dodajmo i da je od 2015. godine do danas zaključeno desetak ugovora za najam vozila, a što je plaćeno ukupno oko 41.000 KM bez uračunatog poreza.

Osim za nabavku i najam vozila, provedeno je i na desetine tendera za nabavku namještaja i pokućstva. Iako je doći do stopostotno preciznih podataka vrlo težak zadatak, jer su nabavke provođene pod različitim nazivima, od nabavke namještaja, preko nabavke stolova, stilskih stolica, tepiha, staza, pa sve do nabavki zavjesa i lustera, mi smo ipak pokušali objediniti sve podatke.

Kada je riječ o nabavkama koje nose naziv „nabavka namještaja“, do sada je potrošeno blizu 100.000 KM bez PDV-a. Svi ovi ugovori zaključeni su u periodu od kraja 2016. do kraja 2018. godine, a kupovano je sve i svašta – „royal stil“ fotelje, stolice, garniture, ormari, klub stolovi…

Podaci pokazuju da se, generalno, na namještaj najviše trošilo od 2015. do 2018. godine, a tako je i kada je riječ o nabavkama tepiha i staza. Šest nabavki u ovom periodu, uz jednu s kraja 2020. godine, za ukupno potrošenih nešto više od 56.000 KM bez PDV-a.

Najviše tendera za nabavku vozila i namještaja provedeno je dok su u Predsjedništvu BiH sjedili Čović, Ivanić i Izetbegović

Oko 62.000 KM javnog novca potrošeno je na razne stilske, kancelarijske stolice, konferencijske, radne stolove, stolnjake, ormare, kasete, opet najviše u periodu od kraja 2015. do početka 2018. godine. Za lustere i stolne lampe izdvojeno je oko 12.000 KM.

Kupovalo je Predsjedništvo BiH i zavjese, između ostalog i one s ukrasnim špagama, i to u ukupnoj vrijednosti od oko 40.000 KM. Također sve u mandatu Izetbegović-Čović-Ivanić.

Dakle, samo jedna državna institucija je za osam godina samo na vozila i namještaj potrošila najmanje oko 1,1 milion maraka. Kad tome dodamo i nedavno raspisane tendere, iznos se penje na 1,5 miliona maraka!

(Žurnal.info)

Prethodna vijest

Serijal „DEP-OT“: Prljavi novac na regionalnom smetlištu

Naredna vijest

ZAGOVARANJE: Kako su roditelji njegovatelji dobili svoja prava?