ŠAKOM I KAPOM HT Mostar masovno dijelili otpremnine, isplatili i do 40.000 po osobi!

30.07.2024.

Otpremine su dobivale i mlađe osobe, kao i radnici koji nisu ni šest godina proveli u preduzeću. Revizori su osporili ovakav način vanrednog trošenja

Piše: A. DUČIĆ

HT Mostar, telekom koji je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH (50,1 posto), u protekloj godini podijelio je otpremnine u bruto iznosu od čak 2.594.447 KM. Ovakav način masovne isplate otpremina osporili su federalni revizori u svom najnovijem izvještaju o radu ovog telekoma.

Naime, menadžment HT Mostar, kako su naveli revizori, potpisao je sporazume o prestanku ugovora sa nizom osoba mlađe životne dobi, a koji su na osnovu otpremnina dobili značajna sredstva.

Prijavilo se 99 radnika

Tako je, prema revizorskom izvještaju, jedan zaposlenik dobio iznos od 15.000 KM nakon samo šest godina staža u ovom telekomu, dok je drugi dobio 20.000 KM iako je imao samo sedam godina staža u HT-u. Dvojica sa po 13 godina staža dobila su po 27.500 KM, a jedan sa 15 godina staža dobio 30.000 KM.

Inače, u 2023. godini, kako su konstatovali revizori, čak se 99 radnika ovog telekoma prijavilo za otpremnine, a uprava je konstatovala da ih 72 ispunilo uvijete i dobilo je saglasnost. U 2023. godine je izvršena isplata za čak 64 radnika. Maksimalan iznos otpremnine iznosio je 40.000 KM. Ovaj iznos dobilo je na desetine prijavljenih radnika.

Inače, menadžment HT-a je 15. marta 2023. donio usvojio Program otpremnina uz sporazumni prestanak ugovora o radu, a osnovni kriterij je da radnici imaju ugovor na neodređene vrijeme i da im je do ostvarivanja zakonskih uslova za penzija preostalo više od dvije godine.

Bez analize

Navedeno je imalo za posljedicu vanredne troškove u poslovanju Društva, a da nije izvršena analiza njihove opravdanosti. Imajući u vidu da je Društvo u 2023. godini primilo u stalni radni odnos 22 zaposlenika, postavlja se pitanje opravdanosti zaključivanja sporazuma o prestanku ugovora – istaknuli su, između ostalog, federalni revizori.

Dodatno, u HT-u su isplatili i 285.624 KM u vidu otpremina za radnike koji su po sili zakona otišli u penziju.

(Fokus.ba)

Idi naVrh

Don't Miss