NERAZUMNA ODLUKA Rektor Zoran Tomić povećao plaće dekanima, a ostali se žale na male plaće i loše uvjete

22.07.2024.

Plaće će biti povećane za 20 posto dekanicama i dekanima mostarskog Sveučilišta, navodno, na osnovu položajnog dodatka. Nezadovoljni profesori skupljaju potpise i traže svoja prava

Piše: Z. KOLOBARA

Već duže vrijeme među profesorima i zaposlenicima Sveučilišta u Mostaru  buja nezadovoljstvo jer smatraju da su potplaćeni u odnosu na kolege iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle ili drugih sveučilišnih centara u državi.

Međutim, ono što je potpisano 12. srpnja od strane rektora Zorana Tomića zasigurno im se neće svidjeti. U dokumentu koji je u posjedu portala hercegovina.info razvidno je kako je uprava Sveučilišta odlučila povećati plaće dekanicama i dekanima u iznosu od 20 posto. 

Ko nije dao podršku Sindikatu?

U odluci koju potpisuje rektor stoji da se 20 posto povećanja osnovne plaće odnosi na osnovu položajnog dodatka te da odluka stupa na snagu danom donošenja.

Nezadovoljni profesori i zaposlenici više ustrojbenih jedinica mostarskog Sveučilišta mjesecima su skupljali potpise za udruživanje u Sindikat kako bi se zajedno izborili za svoja prava i imaju većinsku podršku među nastavnim i tehničkim osobljem, no upravo su dekanice i dekani fakulteta sa svojim bližim suradnicima uglavnom bili nepotpisnici podrške Sindikatu. 

Prema podacima Financijsko‐informatičke agencije (FIA) za 2022. godinu ukupan prihod Sveučilišta u Mostaru iznosio je oko 32.427.000,00 maraka uz 557 zaposlenih što predstavlja prihod od oko 58.200,00 maraka po zaposlenom. Za usporedbu Univerzitet u Tuzli za 2022. godinu ima ukupan prihod od oko 38.723.000,00 maraka i 649 zaposlena što predstavlja prihod od oko 59.600,00 KM po zaposlenom. Budući su prihodi po zaposlenom približno jednaki postavlja se pitanje kako zaposlenici na Univerzitetu u Tuzli imaju značajno veće plaće od mostarskih, odnosno gdje se i na što troši novac na Sveučilištu u Mostaru.

Veo tajni na plaćama

Osim što zaposlenici mostarskog Sveučilišta javno iznose svoje nezadovoljstvo statusom u toj ustanovi, plaće svih zaposlenih su obavijeni velom tajne. Nigdje na službenim stranicama nije moguće doći do javnih podataka na koji način se obračunavaju plaće recimo profesorima i asistentima, kao ni kolika su primanja uprave Sveučilišta.

Ono što je od neki dan jasnije hercegovačkoj, ali i široj javnosti su riječi istaknutih ljudi novoosnovanog sindikata koji su približili mizernosti uvjeta jednog akademskog djelatnika.

Kada je održan jednosatni štrajk upozorenja, iz tadašnjeg još uvijek službeno neformiranog Sindikata, kazali su kako se njihovo loše financijsko stanje ogleda u degradirajućim plaćama koje su usporedbi s drugim Sveučilištima u državi duplo manje. Pa su tako naveli primjer docenta (samostalni predavač na fakultetu) koji ima mjesečno plaću oko 1.300 maraka što je na razini prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine. Uz loše financijske uvjete, više puta je naglašeno kako profesori i ostalo nastavno osoblje nemaju adekvatne uvjete za znanstveno-istraživački rad.

Početkom svibnja i sam rektor Tomić se u otvorenom pismu nezadovoljnim zaposlenicima Sveučilišta u Mostaru pojadao na financijsku neodrživost, no izgleda da je dovoljno održivo kada je u pitanju honoriranje lojalnih suradnika.

(Hercegovina. info)

Idi naVrh

Don't Miss