NA ŠTO TROŠI REKTORAT? Spavaju kraj Trga bana Jelačića, a evo gdje se sve jelo i pilo prošle godine

25.03.2024.

Sveučilište u Mostaru početkom godine objavilo je godišnju obavijest o dodjeli ugovora za usluge hotelskog smještaja i ugostiteljskih usluga u zemlji i inozemstvu, a kako je razvidno u dokumentaciji na te usluge potrošeni su deseci tisuća maraka.

Kada su u pitanju hotelijerske usluge, mostarsko Sveučilište je koristilo više ponuđača kroz proteklih 12 mjeseci. Među inozemnim smještajima najfrekventniji su zagrebački hoteli Dubrovnik, International i Westin u kojima noćenje, po dostupnim podacima više booking agencija, košta oko 200 maraka za noć.

Hotel Dubrovnik je jedan od najpoznatijih zagrebačkih hotela, a specifičan je što se praktično nalazi na samom trgu bana Josipa Jelačića. Hotel Dubrovnik otvoren je 1929. godine, a okružen je svim većim turističkim znamenitostima i raznim parkovima i šetalištima s barovima i restoranima. U neposrednoj blizini objekta nalaze se zagrebačka katedrala, slikovita tržnica Dolac na otvorenom i Ilica, glavna gradska trgovačka ulica.

Hotel International iz Miramarske ulice nalazi se na dobroj lokaciji u zagrebačkom poslovnom centru, na pješačkoj udaljenosti od stare gradske jezgre. Botanički vrt u Zagrebu udaljen je 1 km, a Zagrebačka katedrala 2 km od objekta International Hotel. Do Cvjetnog trga ima 1,6 km od objekta. Zračna luka Zagreb nalazi se na 18 od objekta.

Hotel Westin iz Donjeg Grada možda je zvučno najpoznatiji, a cjenovno je i najskuplji od navedenih. Ovaj hotel s 5 zvjezdica nalazi se na pješačkoj udaljenosti od centra grada i kafića s vanjskim terasama.

U godišnjem izvješću su prikazani precizni troškovi hotelskih usluga, a među njima se najviše izdvajaju stavke ‘media konzalting’ iz Rijeke kojim je za smještaj plaćeno oko 1870 maraka, u Budvanskoj rivijeri je smještaj koštao 2.762 maraka. Članovi Rektorata Sveučilišta ili profesori koji su koristile usluge smještaja također su boravili u hotelu Moskva za kojeg nije navedeno gdje se nalazi. U dokumentaciji nije prezentirano na koji se hotel odnosi, a u nadi da mostarski profesori nisu odsjedali u Rusiji za vrijeme agresije na Ukrajinu, pronašli smo istoimene hotele u Banjoj Luci i Beogradu.

Od mostarskih ugostiteljskih objekata najviše su korištene usluge Hotela Mostar, a za osam boravaka isplaćeno je više tisuća maraka.

Javne nabavke mostarskog Sveučilišta by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Sveučilište u Mostaru je u razdoblju od veljače 2023. do prosinca 2023. koristilo 176 usluga kada su u pitanju ugostiteljski objekti. Kao i kod hotelskih usluga, ovdje su ugovori dodijeljeni više ponuđača.

Među onima s povećim računima ističu se restoran ‘Kod Cige’ u Pologu, mostarski restorani Infuzija, Karting i Mateo, a nerijetko se svraćalo i ‘U Libre’.

Iće i piće kod inženjera i programera

Popis od 176 ugostiteljskih objekata proteže se na 7 stranica, no među njima ima i dosta nejasnoća poput tvrtki ‘Unoprojekt’ iz Gruda te ‘Reports’ iz Čitluka kojima se platilo tisuće maraka za ono što se u natječajnoj dokumentaciji naziva ‘javnim pozivom za nabavu ugostiteljskih usluga za potrebe ustrojbenih jedinica i Rektorata Sveučilišta u Mostaru’.

Skoro 10 tisuća maraka je dobio grudski ‘Unoprojekt’ za ugostiteljske usluge iako im je, po javno dostupnim podacima, osnovna djelatnost inženjerske usluge. Apsolutni rekorder javnih nabavki kada je riječ o ugostiteljskim uslugama je ‘REPORTS’ iz Čitluka kojem je Sveučilište platilo preko 15 tisuća maraka u 23 prošlogodišnja korištenja njihovih usluga. Prema podacima s Companywalla, djelatnost tvrtke je računalno programiranje, no oni su i vlasnici kantine na Filozofskom fakultetu, gdje je prije bio caffe bar ‘Fenix’ pa se vjerojatno može raditi o catering uslugama za potrebe fakulteta.

Javne nabavke Sveučilišta u Mostaru by Uredništvo hercegovina info on Scribd

(Hercegovina. info)

Idi naVrh

Don't Miss