IZVJEŠTAJ Revizori osporili premještaj supruge Enesa Obralije u Nešićevo ministarstvo!

06.07.2024.

Rasema Obralija, supruga utjecajne osobe u sigurnosnom sektoru, bez bilo kakvog oglasa prebačena iz odsjeka Interpola DKPT-a u Ministarstvo

Piše: A. DUČIĆ

Državni revizori potvrdili su pisanje Fokusa o spornom premještaju Raseme Obralije sa pozicije šefice odsjeka Interpola pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH u Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH.

U izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o radu Ministarstva sigurnosti BiH na čelu sa Nenadom Nešićem za 2023. godinu, naveli su da je to eksterni premještaj urađen bez prethodnog internog oglašavanja tog radnog mjesta.

Ovlasti Nešićevom rođaku

Podsjetimo, Fokus je u tekstu, koji je objavljen u martu ove godine problematizirao moguću trgovinu utjecajem tako što je Rasema Obralija prebačena na ovaj način. Ona je supruga Enesa Obralije, koji je u sigurnosnom sektoru državnih institucija poprilično utjecajna osoba. Radi se o predsjedniku Nezavisnog odbora i članu Odbora državne službe za žalbe.

Faksimil dijela revizorskog izvještaja o Ministarstvu sigurnosti BiH

Kako smo objavili, Miroslav Nešić, rođak ministra Nenada Nešića preuzeo nakon ovog premještaja određene poslove rukovodioca odsjeka Interpola pri DKPT-u, a što nam je potvrdio i direktor DKPT-a Enes Karić.

Ukoliko ovakav interni premještaj nije moguć, Agencija, u skladu sa člankom 32. stavak 4. ili člankom 33. ovog zakona, pokušava popuniti upražnjeno radno mjesto eksternim premještajem državnog službenika koji je na sličnom položaju u drugoj instituciji. Pravilnikom o uvjetima i načinu obavljanja internih natječaja, internih i eksternih premještaja državnih službenika u institucijama BIH.

Narušena transparentnost

Institucija je, naglasili su, dužna obavljati interno oglašavanje i sprovoditi interni natječaj u slučajevima kada postoji upražnjeno radno mjesto na koje se državni službenik može unaprijediti, a prema procjeni institucije postoji najmanje jedan kvalitetan kandidat za unapređenje.

Nisu nam prezentirani dokazi da je Ministarstvo izvršilo procjenu da li unutar institucije postoji kandidat za unapređenje prije nego je to mjesto popunilo putem eksternog premještaja. Ovakvo postupanje ima za posljedicu narušavanje principa transparentnosti prilikom upošljavanja  – konstatovali su revizori.

(Fokus)

Idi naVrh

Don't Miss