OLAF istražuje Nešića, Rizvu i trošenje novca EU u BiH!

05.04.2024.

Nakon pisanja našeg portala o aferi u Ministarstvu sigurnosti BiH, predmet je formirao i Evropski ured za borbu protiv prevara

Piše: A. DUČIĆ

Evropski ured za borbu protiv prevara (European Anti-Fraud Office – OLAF) formirao je predmet u vezi s netransparentnim trošenjem sredstava EU u Ministarstvu sigurnosti BiH, saznaje Fokus.ba.

OLAF je, naime, pokrenuo istragu o malverzacijama prilikom provođenja Projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, teškog desetak miliona KM, koji u našoj državi finansira EU.

Ovu aferu je u novembru 2023. godine otkrio Fokus.

Nešić prijavljen Tužilaštvu: Otkrivamo detalje koruptivnih radnji u vezi s projektom EU

Prijavljeni Tužilaštvu BiH

Kako smo objavili, zbog malverzacija u provođenju ovog projekta Tužilaštvu BiH su, između ostalih, prijavljeni ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, kao i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Samir Rizvo. Iz Tužilaštva BiH su ranije za Fokus.ba zvanično potvrdili da je ovaj predmet dodijeljen postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Predmet je zaveden pod brojem OC/2023/1166.

Fokus je imao uvid u nedavnu korespondenciju OLAF-a s određenim subjektima u BiH u okviru koje traže više informacija u vezi s indicijama koje se vežu za pojedince u Delegaciji EU u BiH.

Dio OLAF-ove korespondencije prema subjektima u BiH

Mreža aktera

Kako smo objavili, riječ je o mreži aktera iz spomenutih institucija. U krivičnoj prijavi koja je zaprimljena u Tužilaštvu BiH prijavljeni Nešić, Rizvo i druge osobe, osim za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, terete se i za krivično djelo „pripremanje krivičnog djela“ prema kojem je inkriminacija i „ko nabavi ili pripremi sredstva ili ukloni prepreke ili poduzme kakvu drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje, ali nije dio učinjenja krivičnog djela“.

Fokus je u prethodnim tekstovima objavio da su renomirane firme koje su se žalile na tender u žalbama navele eklatantne „greške“ tendera, između ostalog i o zahtjevu za tačnost algoritma koji je baziran na podacima iz 2012. godine. U prethodnom tekstu dali smo i priliku i prostor za očitovanje spomenute firme Page.

Faksimil dopisa odaslan Delegaciji EU u BiH

Iz Delegacije EU u BiH su nam ranije odgovorili da kredibilne optužbe o pronevjerama treba ozbiljno shvatiti uz odgovarajuće mjere. Kada je riječ o ICMPD-u, istražuju se veze ove austrijske organizacije s akterima u BiH, a posebno Rizve. Iz ICPMD-a su ranije za Fokus potvrdili informaciju da je sin Samira Rizve zaposlen u ovoj organizaciji i to na poziciji projektnog asistenta, dok je sam Rizvo jedna od kontakt-tačaka ICPMD-a u državnim institucijama, tako da osoblje ICPMD-a po raznim pitanjima, kao i s projektima, direktno radi s njim.

Evropski istraživači

Iako OLAF već uveliko istražuje zloupotrebe i mahinacije sa IPA fondovima u Ministarstvu sigurnosti BiH, kako smo saznali, Delegacija EU u BiH je nabavku AFIS i drugih policijskih sistema vrijednih oko deset miliona eura opet povjerila ICMPD-ovom uredu u Sarajevu.

Dodatno, Fokusu su se u proteklim mjesecima javili austrijski i njemački novinari koji su se nakon našeg teksta zainteresovali za ovu aferu. Oni su se, saznajemo, također, obraćali i Ministarstvu sigurnosti BiH, ICMPD-u i Delegaciji EU u BiH.

Istraživači evropske platforme za istraživačko novinarstvo „Follow the Money” sa sjedištem u Nizozemskoj koja se, uz ostalo, bavi nizom finansijskih afera u Evropi, kao i na svjetskom nivou, također su kontaktirali Fokus interesujući se za niz informacija o ovoj priči u BiH.

(Fokus.ba)

Idi naVrh

Don't Miss