TAJNA USPJEHA OPTUŽENIKA EKREMA JULARDŽIJE: Funkcionerima plakete i zahvalnice, oni njemu budžetski novac

28.06.2024.

Ni optužbe za lažiranje statusa RVI, zloupotrebu javnog novca namijenjenog osoba sa invaliditetom, pa čak ni potvrđena optužnica za zloupotrebu položaja, krivotvorenje i prevaru nisu poljuljale predsjedničku fotelju Ekrema Julardžije u Savezu ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona. Naprotiv Ekrem Julardžija dobio je finansijsku i institucionalnu podršku sa federalnog i kantonalnog nivoa te nagrađen članstvima u raznim komisijama

Piše: A. OMEROVIĆ

Od osnivanja pa do danas Savezom Ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona upravlja Ekrem Julardžija.

Njegova povezanost sa ključnim ljudima iz političkog vrha, kako kantona tako i države, omogućila mu je da godinama bude finansiran budžetskim novcem. Kako je trošio budžetski novac često nikog nije zanimalo. I kada bi se istražni organi zainteresovali za poslovanje udruženja i firmi pod kontrolom Ekrema Julardžije njihovi izvještaji o počinjenom kriminalu završavali bi u ladicama.

Savez RVI SBK osnivač je dvije firme koje se bave zapošljavanjem osoba sa invaliditetom – Apel promet i RVI Prevoz. Ovim firmama godinama upravlja Ekrem Julardžija. Preko njih godinama se izvlači novac iz raznih federalnih institucija. Najviše novca dobijaju preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Pisali smo ranije o fiktivnom zapošljavanju u ovim firmama koje je finansirano budžetskim novcem.

Zloupotreba položaja

Upravo zbog jedne od ovih firmi, Apel promet, nakon decenije izvlačenje novca za fiktivno zapošljavanje Ekrem Julardžija, te povezana lica i sama firma, zvanično su optuženi zbog zloupotrebe položaja, prevare i krivotvorenja.

Daleko od optuženičke klube godinama su ga držale stranačke kolege. Zahvaljujući njima, obavljao je razne funkcije – od člana Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invalidtetom do članstava u raznim vladinim komisijama. Kada se prvi put susreo sa ozbiljnim javnim optužbama od strane svojih zaposlenika za fiktivno zapošljavanje i zloupotrebu poticaja iz federalnog budžeta, potražio je podršku od stranačkih kolega.

Jedini u državi, Ekrem Julardžija pohvalio je rad Sebije Izetbegović tokom pandemije Covida 19. Savez ratnih vojnik invalida SBK uručio je Plaketu generalnoj direktorici KCUS u znak zahvalnosit na nesebičnom radu i ogromnom doprinosu u borbi sa pandemijom.

Kada je Sebija Izetbegović ugostila Ekrema Julardžiju na KCUS-u direktno je podržala čovjeka i organizaciju koja godinama, na fiktivnom zapošljavanju osoba sa invaliditetom, izvlači novac iz federalnih institucija i ustanova. Direktorici Izetbegović nije smetala ni činjenica da je samo devet dana ranije na Općinskom sudu u Travniku rečeno da Savez još uvijek svim zaposlenim osobama sa invaliditetom uzima veći dio plate.

Čovjek za sve!

Osim Sebiji Izetbegović, Ekrem Julardžija dijelio je plakete i drugim zvaničnicima SDA. Prije direktorice Izetbegović, u znak zahvalnosti za podršku Savezu RVI SBK Ekrem Julardžija uručio je plaketu načelniku Općine Jajce Edinu Hozanu. Zvanično, plaketa je uručena za podršku u realizaciji sportskih aktivnosti članstva u povodu jubilarnih XXV Sportskih igara RVI SBK.

Jedna plaketa otišla je i u Jajce

Razne su funkcije koje je obavljao i obavlja Ekrem Julardžija. Od predsjednika udruženja, direktora firmi, članstva u raznoraznim komisijama i upravnim odborima do kandidata SDA na izborima.

Bio je član Koordinacionog tima Vlade FBiH za praćenje, usmjeravanje i izvještavanje o realizaciji Strategije za unaprijeđenje prava i položaja osoba sa invaliditetom FBiH od 2016. do 2021. godine.

Godinama ranije, Federalno ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prilikom revizije boračke populacije utvrdilo je da Julardžija godinama bespravno koristi invalidninu. To je izvazvalo svojevrsni sukob između tadašnjeg ministra Zukana Heleza i Ekrema Julardžija koji je rezultirao tužbama i krivičnim prijavama.

To nije mnogo uticalo na uspješnu saradnju firmi i udruženja pod kontrolom Ekrema Julardžije sa javnim institucijama. Njegove firme su nastavile primati poticaje i subvencije iz federalnog budžeta, a on je nastavio  biti član raznih komisija na federalnom  i kantonalnim nivoima.

Njegova nedodirljivost godinama je dolazila iz veza sa Strankom demokratske akcije (SDA). Na Općim izborima 2002. godine bio je kandidat ove stranke za Skupštinu SBK. Kako nije dobio dovoljan broj glasova na izborima, okrenuo se radu udruženja. Redovni je finansijer Fondacije za pravnu pomoć pripadnicima branilačke populacije.

Sa premijerom SBK Tahirom Lendom svake godine organizuje godišnjice formiranja Armije BiH i 7.korpusa.

Prvi u organizaciji i promociji svog lika i djela

Nedavno je  upravo Vlada na čijem je čelu Tahir Lendo imenovala Ekrema Julardžiju u Radnu skupinu za izradu zakona o dopunskim pravima branitelja. U odluci je navedeno da je on predstavnik Koordinacije kantonalnih udruženja pripadnika Armije Republike BiH.

Jurladžija je član mnogobrojnih komisija, odbora…

Pitali smo premijera Lendu kojim kriterijima se Vlada vodila prilikom imenovanja članova Radne skupine te smatra li spornim imenovanje osobe protiv koje je podignuta optužnica za zloupotrebu položaja, prevaru i krivotvorenje, te se trenutno vodi krivični postupak protiv njega na Kantonalnom sudu Novi Travnik. Odgovor nismo dobili.

Poticaji i dalje stižu

Šutljiv je bio i federalni ministar rada i socijalne politike. Nedavno je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike imenovalo Julardžiju za člana radne grupe koja je radila na izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Pitali smo tada ministra Adnana Delića kako je moguće da Ministarstvo imenuje osobu koja već godinama zloupotrebljava sredstva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom? Odgovor nismo dobili.

Bez obzira na promjenu vlasti na federalnom nivou Julardžija nije ostao bez glavnog izvora finansiranja – poticaja Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Dugogodišnja saradnja sa firmama povezanim sa SDP-om i HDZ-om, koje se bave istim poslovima kao i Julardžija i redovni su dobitnici poticaja iz Fonda, omogućile su mu da nastavi dobijati budžetski novac. Na odmet nisu bile ni veze sa kadrovima ovih stranka zaposlenih u Fondu a neki od njih sada su i na mjestima državnih ministara.

(zurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss