USK: Tužilaštvo USK formiralo predmet u vezi afere u zdravstvu

10.06.2024.

Dom zdravlja Velika Kladuša je na svojoj Facebook stranici 4. juna ove godine postavio obavijest da Centar za rani rast i razvoj “zasad radi utorkom od 7 do 10h i petkom od 11 do 14 h u Službi pedijatrije (ovisno od broja pacijenata)

Piše: Amra Brkić-Čekić

Četiri dana nakon što je InfoRadar objavio priču u vezi afere u zdravstvu Unsko-sanskog kantona, tamošnje Tužilaštvo formiralo je predmet koji se, kako navode u ovoj pravosudnoj instituciji, nalazi “u fazi prijave”.

Iako samo formiranje predmeta ne prejudicira i optuženje, Tužilaštvo USK će morati utvrditi ko je i u koje svrhe potrošio oko 260.000 KM koje je Dom zdravlja Velika Kladuša dobio u prošloj i ovoj godini. Naime, ova zdravstvena ustanova je iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja USK za potrebe rada Centra za rani rast i razvoj djece dobio pomenutu sumu novca, iako Centar već šest godina ne radi i ne pruža usluge korisnicima?!

ZZO USK je Domu zdravlja Velika Kladuša i na ime Centra, koji je zatvoren 2018. godine, u protekla 24 mjeseca dodijelio dvije tranše novca.

Izjava FUP-u

I dok su u razgovoru za naš portal roditelji djece, koji su trebali koristiti usluge Centra ali i pojedini uposlenici DZ isticali da Centar godinama ne radi, te da djeca sa poteškoćama moraju odlaziti u druge gradove, direktorica DZ Evresa Okanović je sve negirala naglašavajući “da pojedine osobe šire dezinformacije”.

Njena tvrdnja je da je Centar svo vrijeme radio ali da joj nije jasno zašto su pojedini roditelji, čija su djeca trebala pomoć, išli u druge gradove a ne u Veliku Kladušu?!

Iako je nekoliko dana nakon objave teksta na našem portalu kazala da će uputiti demantij o svemu napisanom, to nije učinila ni do danas?!

Mirzeta Purić, magistrica psihologije u Domu zdravlja Velika Kladuša koja je govorila za InfoRadar i koja je radila u Centru (dok je on još postojao) doživjela je pravu golgotu od kako je iznijela svoja saznanja u vezi Centra. Purić je nakon objave teksta na našem portalu bila izložena pritiscima zbog čega je bila prisiljena da ode na bolovanje 13. maja. Međutim, na posao se morala vratiti početkom juna. U međuvremenu je dala izjavu inspektoru Federalne uprave policije.

Sva saznanja koja sam imala sam i rekla, a u cilju pravde i istine – dodaje Purić.

Dom zdravlja Velika Kladuša je na svojoj Facebook stranici 4. juna ove godine postavio obavijest da Centar za rani rast i razvoj “zasad radi utorkom od 7 do 10h i petkom od 11 do 14 h u Službi pedijatrije (ovisno od broja pacijenata)”.

Svi bi mi voljeli da ne moramo putovati i zamarati djecu još odlaskom i dolaskom u Cazin neko čak i dalje ide a Kladuša nam pred nosom”, Da nije žalosno bilo bi smiješno, Van pameti. Djeca osjetljiva imuniteta da idu među bolesnu djecu. Nisu oni pacijenti! Oni se zovu “polaznici” centra, a ne pacijenti – samo su neki od komentara ispod postavljene objave.

Purić: Neka istina pobijedi

Purić, koja je imala pritiske od menadžmenta DZ da prihvati Centar, smatra da je “sve fikcija”.

Od toga nema ništa. Od kako sam se vratila na posao niko me nije zvao, niti mi se ko obraćao. Nekoliko kolega mi je poručilo dok sam još bila na bolovanju da mi je direktorica Okanović poručila da ću dobiti otkaz i da se pripremim. Ja radim trenutno sa pacijentima i vidjela sam osobe koje su navodno preuzele Centar. Zaista ne želim u to ulaziti i prihvatati Centar sve dokle to nosi breme radnje koja nije u skladu sa zakonom. To je za mene nečasno, nepošteno i nije fer prema ovoj dječici i roditeljima koji se muče – ističe Purić.

Napadi nakon FB komentara

Purić je ranije istakla da su napadni na nju počeli još od “najobičnijeg komentara koji je ostavila na Facebook stranici lokalnog radija”.

To nije bio napad ni na koga. Napisala sam samo da Centar ne postoji  i to je zaista tako. Tada nisam ni znala da je novac stizao. Kasnije sam saznala da je javna informacija da je novac mjesecima stizao, da je ta vijest dostupna svima…Od tada je počeo pritisak na mene. Ali, ja sam rekla istinu. Meni se u posljednjih nekoliko dana javilo mnogo roditelja koji su spremni reći i potvrditi da Centar ne radi od 2018. godine – dodala je tada Purić koja je mišljenja da je “cilj svega bio da se novac uzme i potroši u tišini.

(Inforadar)

Idi naVrh

Don't Miss