U IGRI JE 200 MILIONA EVRA Gradonačelnik Ćosić ne odustaje od najave izgradnje tunela

04.03.2024.

Još u februaru 2022. godine gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je u sarajevskom predstavništvu kineske kompanije Sinohydro koja djeluje u sastavu grupacije Power China potpisao Memorandum o saradnji vezan za izgradnju tunela koji bi povezivao opštine u sastavu Istočnog Sarajeva.

Piše: Sanja VASKOVIĆ

Probijanje tunela kroz Trebević zamišljeno je kao višegodišnji projekat koji treba da saobraćajno uveže opštine Istočno Novo Sarajevo i Pale.

Dužina tunela bi u prosjeku bila 8 km i pratio bi dio stare pruge, te bi išao kroz Trebević koji bi približio dvije opštine sa sadašnjih 40 minuta, na svega 12-13 minuta vožnje. Prema riječima gradonačelnika Istočnog Sarajeva, realizacija projekta koštala bi oko 200 miliona evra, a posao je povjeren sumnjivoj kineskoj komaniji, pisao je portal Inforadar.

Kineska Nova godina usporila projekat

Zašto više ne pominje izgradnju “čuvenog” tunela i zašto ga nema najavljenog u kapitalnim investicijama Grada pitali smo i gradonačelnika Ćosića.

“Studija je završena. Vama je čuven, meni je jako bitan, da li će biti realizovan dok sam ja gradonačelnik ili nekad kasnije. Vi sa tom rječju ‘čuven’ imate pravo da se tome podmijavate apsolutno, ja ću vam reći da je studija izvodljivosti koju su platili kineski partneri gotova i ja se nadam da nakon što se direktor kineske kompanije vrati iz Kine, vi znate da je njima u toku proslava Nove godine (biće predstavljena op. autora)” rekao je gradonačelnik u odgovoru na naše pitanje i dodao da će studija  biti prezentovana  odbornicima Skupštine Grada na narednoj sjednici ili eventualno onoj održanoj u aprilu.

“Budućnost tunela će zavisiti od nas samih, ako mi ne budemo pričali o tunelu kao mogućem povezivanju svi će govoriti da je on čuven, ako mi budemo vjerovali u to da će se uraditi u narednih 10, 15 pa i 20  godina, uradiće se, evo ja ću vama reći da sam igrom slučaja prije mjesec dana prošao kroz jedan tunel od osam kilometara između Bolonje i Firence koji je jako fin i liči na taj mogući tunel”, kaže gradonačelnik.

“Ja ću vjerovati i dalje da će se to desiti, a Vi i dalje pišite najljepše tekstove o čuvenom tunelu”, zaključuje Ćosić.

(Spin.portal) 

Idi naVrh

Don't Miss