KONCESIJE Vlada Srpske pred tužbom zbog koncesije vrijedne 158 miliona KM

26.01.2024.

Vladi Republike Srpske prijeti tužba zbog koncesije za izgradnju solarne elektrane „Dubovik“ u Krupi na Uni vrijedne 158 miliona maraka koju jedodijelila konzorcijumu firmi „SunnyFox“ iz Novog Grada i „GTI“ iz Sarajeva, otkriva CAPITAL.

Piše: Darko MOMIĆ

Tužbu protiv Vlade Srpske, Ministarstva energetike i rudarstva i Komisije za koncesije RS najavljuju iz konzorcijuma firmi „Solar energetik“ iz Krupe na Uni, „Tempo kompani“ iz Beograda, „Interpromet“ iz Novog Grada i „Siming trade“ iz Foče koji je učestvovao na javnom pozivu za dodjelu ove koncesije.

Pravo na bonus

Firma „Solar energetik“ eliminisana je iz trke za dobijanje koncesije zato što joj nisu dodijeljeni zakonski bodovi kao podnosiocu inicijative. Ova firma podnijela je inicijativu za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane „Dubovik“ snage 80 MW, ali na javnom pozivu nije učestvovala samostalno, već kao član navedenog konzorcijuma.

Komisija za koncesije RS zbog toga im nije priznala pravo na bonus od deset odsto, pa je nakon bodovanja koncesija dodijeljena konzorcijumu „SunnyFox“ i „GTI“ koji je imao 88,82 boda.

Konzorcijum koji je predvodio „Solar energetik“ bez bonusa je imao 86,75 bodova, a da mu je dodijeljen bonus imao bi više bodova od konkurentskog konzorcijuma.

Vlasnik firme „Solar energetik“ Braco Stupar kaže za Capital da još nije dobio obavještenje od Komisije za koncesije ili resornog ministarstva o rezultatima javnog poziva, ističući da će kada dobije rješenje sa partnerima donijeti odluku o daljim pravnim radnjama.

Jako me interesuje šta će navesti u obrazloženju zašto smo diskvalifikovani, pogotovo ako je to urađeno zato što nam nije dodijeljen bonus kao podnosiocu inicijative. Ne mogu sam da donesem odluku o daljim koracima, jer nisam sam u tom poslu, već sa partnerima, ali svakako da ćemo vidjeti ima li elemenata za tužbu protiv nadležnih – kaže Stupar.

Cijeli postupak pred Komisijom za koncesije RS obilovao je kontroverzama zbog čega je član Komisije za koncesije Goran Mišić Vladi RS i resornom ministarstvu uputio prigovor i odbio da potpiše zapisnik o otvaranju ponuda za dodjelu koncesije.

Pored njega, zapisnik o otvaranju ponuda nije potpisao ni sekretar Komisije za koncesije Davor Šešić, ali to nije smetalo ostalim članovima Komisije da u nastavku sjednice vrednuju dvije pristigle ponude i Vladi upute prijedlog da koncesiju dodijeli konzorcijumu koji čine „SunnyFox“ i „GTI“.

Prekršen Poslovnik o radu i Zakon o koncesijama

Mišić je u prigovoru upućenom Vladi i resornom ministarstvu, koji je u posjedu Capital, ocijenio da su drastično prekršeni Poslovnik o radu Komisije za koncesije i Zakon o koncesijama RS.

On je naveo da je pri završetku otvaranja ponuda i sačinjavanju zapisnika 9. novembra prošle godine nastala konfuzija, jer je predstavnik firme „SunnyFox“ Ljubiša Kostić nakon otvaranja ponuda ostao u Komisiji za koncesije, te je zapisničaru izdiktirao svoje primjedbe.

Njegove primjedbe sadržavale su materijalne elemente iz ponude drugog ponuđača, odnosno niz primjedbi na sadržaj Studije opravdanosti, kao i na sadržaj Ugovora o konzorcijumu koje on nije mogao znati s obzirom na to da se Komisija tokom postupka otvaranja ponuda nije upuštala u materijalnu ocjenu ponuda, već je samo ocijenila procesne pretpostavke – naveo je Mišić.

On je naveo da je zajedno sa sekretarom Komisije tražio da se te primjedbe koje se odnose na elemente ponude ne unose u zapisnik o otvaranju ponude, ističući da predstavnik ponuđača „Solar energetik“ nije imao primjedbi na postupak otvaranja ponuda, te mu je po po završetku postupka otvaranja ponuda rečeno da će Komisija nastaviti formiranje zapisnika za dva sata i da tada dođe u salu za sastanke.

koncesije

FOTO: Agencije

Iako su, kako kaže, predstavnici oba konzorcijuma poslije 14 časova izvršili uvid u dokumentaciju uz prisustvo sekretara i zapisničara, predstavnik firme „Solar energetik“ Mladen Elez iznio je primjedbu da nije imao isti tretman zato što je predstavnik „SunnyFox“ Ljubiša Kostić nakon otvaranja ponuda ostao u prostorijama Komisije.

Nastavak sjednice zakazan je za sutradan u 10 časova u prisustvu svih članova Komisije, sekretara, te zapisničara Gordane Turjačanin, a predsjednica Komisije Maja Šuput iznijela je primjedbe ponuđača. Kada sam čuo primjedbu Mladena Eleza da nije imao isti tretman izjavio sam da smo napravili grešku, jer smo trebali omogućiti istovremeni uvid u sadržaje ponuda da ne bi imali takve kvalifikacije u primjedbama –  naveo je u prigovoru Mišić.

Član Komisije napustio sjednicu

On je istakao da je pri razmatranju primjedbi, Komisija uzela u razmatranje samo stavke koje se odnose na validnost dokumentacije za učešće na javnom pozivu i konstatovala da obje ponude ispunjavaju formalne uslove za nastavak postupka, tj. za postupak bodovanja ponuda.

Nakon usaglašavanja zapisnika iz sale su izašli sekretar i zapisničar da završe zapisnik, a ja sam izašao na pauzu. Poslije pet minuta pozvan sam na nastavak sjednice, a na tom dijelu nije učestvovao sekretar Komisije koji po Poslovniku obavezno prisustvuje sastancima, a nije bio prisutan ni zapisničar –  precizirao je Mišić.

Prema njegovim riječima, predsjednica Komisije odmah je ponudila dvije tabele bodovanja u kojima je navela da je jedna ponuda bez uvrštenog bonusa od deset odsto za podnosioca inicijative.

Bio sam začuđen i pitao zašto odmah treba da se izjasnimo o bodovanju, pošto su oba ponuđača iznijela ozbiljne primjedbe. Smatrao sam da Komisija treba studiozno da prouči sve primjedbe, jer ima zakonski rok od 30 dana da koncedentima dostavi izvještaj o sprovedenom postupku. Napustio sam sjednicu uz napomenu da ne mogu da učestvujem u donošenju tako kompleksne odluke u tako kratkom roku – naveo je Mišić.

S druge strane, predsjednica Komisije Maja Šuput u izvještaju upućenom Vladi RS potvrdila je da sekretar Komisije nije potpisao zapisnik o otvaranju ponuda, kao i da je jedan član Komisije napustio sjednicu prije nego što je izvršeno bodovanje, nakon čega je Komisija jednoglasno odlučila da se Vladi dostavi prijedlog da je najpovoljniji ponuđač konzorcijum koji čine „SunnyFox“ i „GTI“.

Podnosilac inicijative za dodjelu koncesije je „Solar energetik“, a uvidom u ponudu utvrđeno je da je istu dostavio konzorcijum. Kako podnosilac inicijative nije samostalni ponuđač, nego kao član konzorcijuma, Komisija je odlučila da se pravo bonusa od deset odsto ne može priznati – navela je Šuput, čime je taj konzorcijum praktično eliminisan iz trke za dodjelu koncesije.

Prema javnom pozivu za dodjelu koncesije, solarna elektrana „Dubovik“ gradiće se na površini od 102 hektara na području opštine Krupa na Uni. Procijenjena vrijednost investicije je 100.126.000 KM, instalisana snaga 80 MW, a procijenjena godišnja proizvodnja 100 GWh.

Ko su vlasnici firmi?

Konzorcijum koji čine „SunnyFox“ i „GTI“ za koncesioni period od 50 godina ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu od 792 hiljade KM, dok je planirana vrijednost projekta 158 miliona KM.

Prema podacima APIF-a, vlasnici firme „SunnyFox“, koja nema zaposlenih i nije ostvarivala nikakav prihod, su Dejan Đukić, Sonja Janković Simić i Ljubomir Jovanić koji je i direktor te firme. Ali to što firma nema zaposlenih, ne igra značajnu ulogu, jer veliki broj firmi koje se osnivaju radi učešća na javnim pozivima za dobijanje koncesija nema zaposlenih i one tek po dobijanju koncesije i početku investiranja i privrednih aktivnosti zapošljavaju radnike.

Mnogo interesantniji je drugi član konzorcijuma – firma GTI. Ta firma osnovana je u februaru prošle godine u Sarajevu, njen vlasnik je austrijska firma Green Invest Gmbh, a direktor te firme je Safet Rastoder, a nema dostupnih podataka da li je on u srodstvu sa slovenačkim „kraljem banana“ Izetom Rastoderom od koga je nedavno Mladen Milanović Kaja kupio ljubljanski tržni centar u izgradnji Stožice.

Konzorcijum „SunnyFox“ i „GTI“ kao garanciju za investiciju od 158 miliona KM dostavio je izvode sa računa firme „GTI“ u Zirat banci na kojima se nalazi 2,9 miliona evra i oko 85 hiljada KM, te potvrdu firme Green Invest Gmbh ovjerenu od strane notara na iznos od 81 milion evra.

Ovu garanciju pred Komisijom za koncesije osporavao je opunomoćeni predstavnik konkurentskog konzorcijuma Mladen Elez, navodeći da garancija nije data od strane finansijske institucije, već fizičkog lica po imenu Aleksandar Verner koje je, kako je primjedbovao Elez, predstavljeno kao vlasnik izvjesnog Fonda.

Kada je riječ o firmama drugog konzorcijuma, „Solar energetik“ iz Novog Grada kao ni „SunnyFox“ nije ostvarivao nikakve prihode, ali iz činjenice da je podnosilac inicijative za dobijanje koncesije jasno je da je firma osnovana radi tog posla, ali zato ostale članice konzorcijuma godinama unazad ostvaruju višemilionske prihode.

Firma „Interpromet“ iz Novog Grada u vlasništvu je dugogodišnjeg biznismena i bivšeg manjinskog akcionara Nove banke Dragana Pilipovića. Ova firma, koja se bavi veletrgovinom lijekova, godinama unazad ostvaruje višemilionske prihode, posljednjih godina i više od 100 miliona KM, a samo za posljednje dvije godine ima prikazanu dobit od preko deset miliona KM.

„Siming trade“ iz Foče čiji vlasnik i direktor je Mladen Elez godinama unazad ostvaruje prihod između tri četiri miliona KM i prikazuje godišnju dobit od nekoliko stotina hiljada maraka.

Ovaj konzorcijum za koncesiju od 50 godina ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu od 611.000 KM i investiciju u vrijednosti od 122 miliona KM, a kao garanciju za investiciju dostavljen je izvod sa računa četvrtog člana konzorcijuma – beogradske firme „Tempo kompani“ na kojem se nalazi više od 25 miliona evra, kao i pismo namjere Nove banke izdato toj firmi na iznos od 73 miliona KM.

Iz konzorcijuma „SunnyFox“ i „GTI“ kome je juče dodijeljena koncesija pred Komisijom za koncesije su iznijeli primjedbe na Studiju ekonomske opravdanosti konkurentskog konzorcijuma. Njihova osnovna zamjerka bila je da je „Solar energetik“ sam podnio inicijativu za dodjelu koncesije, a kasnije na javnom pozivu nije učestvovao sam, već kao član konzorcijuma, te da zbog toga nema pravo na bonus od deset odsto.

Komisija za koncesije RS uvažila je tu primjedbu i tako direktno eliminisala taj konzorcijum, a koncesiju dodijelila konzorcijumu firmi „SunnyFox“ i „GTI“.

 

Idi naVrh

Don't Miss