NAKON AMERIČKIH SANKCIJA ZA AGAPE: Na istoj adresi osnovan Agape best, kao vlasnik upisan Dodikov rođak

20.01.2024.

Mjesec nakon američkih sankcija koje su se odnosile na restoran Agape u vlasništvu Gorice Dodik, u Banjaluci je osnovan Agape best d.o.o. Kao vlasnik, osnivač i direktor upisan je Aleksandar Dobrić, a firma se nalazi na istoj adresi kao restoran Agape. Dobrić je s majčine strane rođak Milorada Dodika

Piše: Maja BJELAJAC

“Šmrc, baš me je potreslo”, napisala je Gorica Dodik na mreži X 20. oktobra ove godine, neposredno nakon što je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije njoj i restoranu Agape čija je suvlasnica. Tvit je popratila i emotikonom koji plazi jezik.

“Šaljiva” objava trebala je, valjda, da uvjeri javnost, ili barem Goričine vjerne pratioce, da joj američke sankcije ne mogu ništa, baš kao u narodnjačkom hitu Mitra Mirića koji njen otac rado i često pjeva.

Nizom tvitova Gorica Dodik “zahvalila” se Amerikancima na sankcijama, naglasivši da za nju “nema veće privilegije” nego biti na crnoj listi SAD.

Pa iako se kćerka predsjednika RS Milorada Dodika iz petnih žila potrudila da uvjeri javnost kako je sankcije baš ni malo nisu potresle, žuč koju je tih dana prosipala po mreži svjedočila je ipak nešto drugo.

Mjesec dana nakon američkih sankcija koje su se odnosile na restoran Agape u vlasništvu Gorice Dodik, u Banjaluci je osnovan Agape best d.o.o. Kao vlasnik, osnivač i direktor upisan je Aleksandar Dobrić, a firma se nalazi na istoj adresi kao restoran AgapeVlasnička struktura nije se daleko izmjestila ni kada je riječ o porodičnom stablu – Dobrić je, naime, s majčine strane rođak Milorada Dodika.

 

 

Kako su mediji ranije objavljivali, Aleksandar Dobrić bio je optužen za izazivanje saobraćajne nesreće u novembru 2017., u kojoj je poginula Smiljana Nikodinović (37) iz Kneževa. Na podizanje optužnice mjesecima se čekalo. Mediji nisu izvijestili kako je ovaj sudski postupak završio, ali sudeći po Dobrićevim poslovnim angažmanima, kazna nije bila duga – ako je uopšte bilo.

Osim što je vlasnik novog Agapea, ukoliko u Banjaluci ne postoje dva Aleksandra Dobrića–poslovna čovjeka, podaci Companywalla pokazuju da je isti čovjek vlasnik firme Quick Solution d.o.o. Banja Luka, koja se bavi “savjetovanjem u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”.

Na stranici firme Prointer, koja se također dovodi u vezu s porodicom Dodik, može se pronaći podatak da je izvjesni Aleksandar Dobrić bio zaposlen i kod njih kao saradnik za prodaju.

Ono što je takođe javnosti poznato jeste da je Aleksandar Dobrić sin Mirka Dobrića, koji je uz Igor Dodika suvlasnik firme Fruit Eco, još jedne od firmi sa američke crne liste.

“Svi navedeni subjekti primaju pomoć iz javnih sredstava RS kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice”, naveli su iz Ministarstva finansija SAD-a.

Potvrđuje to činjenica da je Agape Gorice Dodik tokom 2022. samo od ugostiteljskog servisa Vlade RS kroz 12 ugovora inkasirao oko 13.500 KM. Prema podacima Company Walla, ukupni prihodi Agapea u istoj godini iznosili su preko dva miliona KM. Ovaj restoran imao je prošle godine i ekskluzivno pravo da na teniskom turniru Srpska Open jedini gostima ponudi hranu.

Ipak, javnost je za poslove koje dobija Agape mogla saznati na teži način. Ovaj restoran nikada nije bio registrovan na Portalu javnih nabavki, već se dio njihovih poslova mogao pronaći uvidom u dodjele tendera institucijama koje su obavezne da ih objave.

(Valter portal)

Idi naVrh

Don't Miss