SINDIKALNA CRNA LISTA U BANOVIĆIMA Povodom Dana rudara nagrađeni samo poslušnici Mirsada Kukića

23.12.2023.

Povodom Dana rudara „zaslužni radnici“ u RMU Banovići mogu biti samo članovi sindikata pod kontrolom Mirsada Kukića. Bar tako je odlučila Uprava RMU Banovići, sačinjena od kadrova PDA kada je novčano nagradila samo članove šefovog sindikata

Krajem prošle sedmice Uprava RMU Banovići na 32. redovnoj sjednici donijela je odluku o dodjeli počasnih zvanja povodom 21. decembra Dana rudara BiH.  Izabrana102 radnika dobila su novčane nagrade u iznosu od po 1000 ili 500 maraka. Svi nagrađeni članovi su iz Sindikalne organizacije RMU Banovići – sindikata pod kontrolom Mirsada Kukića. Kako RMU Banovići ima dva sindikata, novčanih nagrada za rudare koji su članovi Sindikata zaposlenika RMU Banovići nije bilo.

Deset zaposlenih dobilo je nagradu „Zaslužni član Društva“ i novčanu naknadu u iznosu 1000 KM.

Za „doprinos u radu“ još 92 radnika dobila su novčanu nagradu u iznosu od po 500 KM.

Totalno diskriminatorno, Uprava Društva RMU Banovići je započela i završila postupak obilježavanja Dana rudara u našem kolektivu.  Iako smo kao reprezentativan sindikat, upozorili ih na neselektivno postupanje, selektivno su se ponašali do “kraja”. Postupkom donošenja i sadržajem ” Odluke o dodjeli počasnih zvanja povodom 21.decembra Dana rudara BiH ” i današnjim uručivanjem plaketa za 102 radnika,od kojih niti jedan ne pripada “Sindikatu zaposlenika RMU Banovići, dovršili su svoje ne/djelo i pokazali da se diktatorski režim pokušava ponovo uvesti u naše Društvo” reagovali su iz Sindikata zaposlenika RMU Banovići nakon što je Uprava RMU Banovići dodijelila novčane nagrade samo zaposlenima koji su članovi sindikata pod kontrolom Mirsada Kukića.

Podsjetimo, u junu mjesecu Vlada FBiH smijenila je kadrove SDA u RMU Banovići te imenovala u novu upravu kadrove stranke Pokret demokratske akcije Mirsada Kukića. Na mjesto v.d. generalnog direktora imenovan je Rasim Dostović, za v.d. izvršnog direktora za tehničke poslove Mirsad Bečić, a Enes Šabanović za v.d. izvršnog direktora za pravne i kadrovske poslove.

Svečana ceremonija dodjele nagrada povodom 21. decembra Dana rudara održana je jučer u Radničkom domu u Banovićima. Svečanosti je uz Mirsada Kukića i Elzinu Pirić prisustvovao i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

 

Povodom Dana Rudara BiH, danas sam imao zadovoljstvo posetiti Rudnik mrkog uglja Banovići. Zadovoljstvo je bilo razgovarati sa upravom Rudnika, kako o stanju ali i planovima za sledeću godinu. Počastvovan sam što sam bio prisutan i na Svečanoj akademiji gde su uručena priznanja najboljim rudarima. Vlada Federacije BiH stoji punim kapacitetom iza RMU Banovići kao i iza svih drugih rudnika iz koncerna Elektroprivreda BiH”, naveo je ministar Mijatović na društvenim mrežama.

Mjesec dana ranije predsjednik sindikalnog odbora Sindikata zaposlenika RMU Banovići Mirnes Mujkić pisao je upravi rudnika pominjući upravo neselektivno postupanje uprave rudnika kada je u pitanju dodjela ovih nagrada.

Ovim putem vas upozoravamo da kod nominiranja i odabira radnika za nagrade predviđene internim aktima Društva ne postupate selektivno i na osnovu pripadnosti jednom ili drugom sindikatu, nego da isključivo na osnovu mjerljivih rezultata zalaganja svakog radnika, predložite i odaberete one najbolje“, naveo je u dopisu Mujkić, predsjednik sindikalnog odbora.

Odlučujući kriterij očigledno je bila sindikalna pripadnost, odnosno onom kojim upravlja Mirsad Kukić, osoba sa “crne liste” Sjedinjenih Američkih Država.

(Žurnal. info)

Idi naVrh

Don't Miss