OMBUDSMENI PRED SUDOM BiH Mitrović od 1998. prekidao penziju više puta, a od ombudsmena traži otpremninu 26.850 KM nakon isteka mandata 2022.

23.11.2023.

Bivši ombudsman Ljubinko Mitrović ostao je kod svoje tužbe protiv institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH, odnosno države Bosne i Hercegovine jer nije dobio otpremninu  kada je 2022. godine zbog isteka mandata  morao napustiti tu instituciju. Sticajem okolnosti on je tada ostvario i uslove za penziju što je potvrdio Zavod za PIO RS, ali je u penziji bio od 1998. godine, samo je  zamrznuo zbog zasnivanja radnog odnosa u instituciji.

-U rješenju koje mu je izdato stoji zbog isteka mandata i sticanja uslova za penziju, kazao je  advokat Aleksandar Tomašević  u okviru glavne rasprave pred Parničnim odjelom Suda Bosne i Hercegovine. Naglasio je da Mitrović na ime dugujuće otpremnine traži 26.850 KM  i zatezne kamate do dana isplate, te isplatu u roku od 30 dana.

-Tužitelj je bio u radnom odnosu do 2015 do 2022. godine i crpio je sva prava i obaveze iz tog radnog odnosa, a otpremnina je stečeno pravo iz radnog odnosa, pojasnio je Tomašević.  

S druge strane – Nađa Hudić iz Pravobranilaštvu BiH koje zastupa Instituciju ombudsmena, odnosno BiH, smatraju da je tužba neosnovana i nedopuštena i da Mitrović nema pravo na otpremninu jer je u penziji od 1998. godine kada je radio u MUP-u RS koji mu nije dodijelio otpremninu, ali je Mitrović nije tražio i nije se žalio na činjenicu da je nije dobio.

Tužena strana kao poslodavac nije znala niti je mogla znati da je tužitelj konzument prava na starosnu penziju od 1998. godine. Tužitelj je to prešutio sve vrijeme obnašanja dužnosti da bi u momentu prestanka radnog odnosa zatražio otpremninu samo zato što je tužena strana u dispozitivu rješenja navela kontekst zbog prestanka mandata i ispunjavanja uslova za penziju, rekla je Hudić i podsjetila da je nakon 1998. godine tužitelj radio kod više poslodavaca i da je mogao i od njih tražiti otpremninu. Naglasila je da je tužitelj na osnovu Zakona o radu u RS i Okvirnog kolektivnog sporazuma mogao tražiti otpremninu od poslodavca koji mu je izdao rješenje o starosnoj penziji. Pojasnila je i da Zakon o radu u institucijama BiH prepoznaje radni odnosno do istekla mandata, te da je Mitroviću penzija ponovo obračunata po isteku ugovora kod ombudsmena.

Tomašević je na ovo odgovorio da tužena strana pokušava staviti u isti koš prava iz radnog odnosa kod različitih poslodavaca tvrdeći da su ona prenosiva što je pogrešno.

Tužilac je bio sedam godina u radnom odnosu kod tužene i ima prava na sva prava iz radnog odnosa, rekao je Tomašević.

Mitrović je u par navrata ispod glasa jednoj od zaposlenica u instituciji   ombudsmena koja je bila prisutna kao posmatračica rekao da  su sve znali i neka ih bude sram i da su sve mogli provjeriti u PIO RS jer su to javni podaci, a predstavnici Pravobranilaštva BiH da laže.

Sutkinja Dragica Miletić je najavila da će presuda biti dostavljena u zakonom predviđenom roku.

Portal interview.ba je ranije pisao o ovom slučaju na linku https://interview.ba/2023/08/21/kum-nije-dugme-bivsi-ombudsmen-mitrovic-trazi-otpremninu-a-kum-mandic-zastupa-drzavu/

Idi naVrh

Don't Miss