DODATNI I NEPREDVIĐENI RADOVI Još skoro 780.000 KM za izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

19.11.2023.

Sredinom 2023. godine napokon su počeli radovi na nastavku izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Vrijednost zaključenog ugovora iznosila je nešto više od četiri miliona maraka bez PDV-a. Dok direktor HNK ističe da radovi teku planiranom dinamikom, u stvarnosti je zaključen još jedan ugovor – za dodatne i nepredviđene radove – čija je vrijednost blizu maksimalne zakonske

Poslije brojnih polemika u javnom prostoru, političkih neslaganja, podnesenih prijava tužilaštvima, te protesta koje je organizirala Islamska zajednica u Mostaru, sredinom 2023. godine napokon su počeli radovi na nastavku izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Kako su prenijeli mediji, sredstva za prvu fazu radova, odnosno za završetak „roh bau“ faze, osigurali su Vlada Republike Hrvatske i Vlada Federacije BiH.

Samo jedna ponuda

Nakon provedenog tendera, ugovor vrijedan nešto više od četiri miliona marakabez PDV-a dodijeljen je konzorciju firmi kojeg čine mostarski Promark i A3 iz Širokog Brijega.

Njihova ponuda od tačno 4.016.469,54 KM bila je jedina prihvatljiva za Hrvatsko narodno kazalište. Inače, procjena je bila da će ovi radovi koštati 5,2 miliona maraka.

Iako jeste neobično da za ovako vrijedan tender stigne samo jedna prihvatljiva ponuda, podatak da je vrijednost ugovora značajno niža od procjene nam govori da je ispunjena sama svrha provođenja javne nabavke.

Još jedan ugovor

Međutim, u posljednje vrijeme stvari se donekle mijenjaju. Prvo, prema medijskim izvještajima, 7. novembra predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i gradonačelnik Mostara Mario Kordić obilaze gradilište, a tom prilikom direktor HNK Mostar Ivan Vukoja, uz izvođače radova i nadzor radova, daje sljedeću izjavu:

Radovi nastavka izgradnje na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru se odvijaju po planu, odnosno u skladu s predviđenom dinamikom izgradnje.

Ipak, samo tri dana kasnije na Portalu javnih nabavki objavljuje se obavještenje da je još prije mjesec dana s izvođačima zaključen još jedan ugovor, i to onaj za izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova.

Kao što nerijetko susrećemo u bh. praksi, i ovoga puta vrijednost ugovora je blizu maksimalne zakonske granice od 20% od vrijednosti osnovnog ugovora – precizno 778.695,61 KM bez uračunatog poreza. Naravno, ugovor je zaključen nakon provođenja netransparentnog, pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.

Nije, nije, nije

Samo obrazloženje u određenoj mjeri demantira direktora Vukoju, jer su, kako se navodi, otkriveni određeni nedostaci.

U konkretnom slučaju tijekom izrade BIM modela postojećeg stanja izabrani ponuditelj je utvrdio da glavni projekt iz 2017. godine sadrži određene nedostatke kojim nije snimljeno stanje konstrukcije postojeće zgrade, nisu izvršeni istražni radovi na konstrukciji zbog utvrđivanja stanja i kvalitete ugrađenih materijala, nije napravljen projekt rušenja konstruktivnih elemenata kao ni projekt sanacije postojeće zgrade, uslijed čega su se pojavili nepredviđeni radovi koji nisu uključeni u prvotno zaključeni ugovor – navodi se, između ostalog, u obrazloženju za zaključenje ugovora.

Na kraju podsjetimo da je rok za izvođenje radova 10 mjeseci, što znači da bi „roh bau“ faza trebala biti završena na proljeće 2024. godine.

 

(pratimotendere.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss