Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

ŽIVOTNO PITANJE: Lijekovi u BiH i dalje najskuplji u regiji, otpor smanjenju stope PDV-a najviše dolazi iz RS

01.11.2023.

Da postoji istinska volja vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da pomogne vlastitim građanima, našlo bi se načina i rješenje da se uprkos uticaju farmaceutskih lobija i bez izmjene stope PDV-a na lijekove smanje njihove cijene

Piše: Gordana KATANA

Iako građani Bosne i Hercegovine i dalje plaćaju najskuplje lijekove u okruženju te se između Vijeća ministara i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH vode razgovori o smanjenju stope PDV-a a nakon incijative etnitetskih i Zavod javnog zdravstva Brčko distrikta, predstavnici vlasti RS protive se toj mogućnosti.

Tako je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS, samo javno izrekao ono što većina misli, a to je da smanjenje stope PDV-a „nije ni životno, ni bilo koje drugo pitanje“, već, kako zaključuje Šulić, “tema političkog djelovanja dijela ljudi iz političkog Sarajeva”.

Čiji su lanci apoteka? 

Njegova izjava samo je jedan u nizu primjera otuđenosti vlasti RS od vlastitih građana i njihovih interesa, što je kasnije potvrdio komentarom i ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

– Treba sjesti i o tome razmisliti. Jer to pitanje traži nalaženje načina kako ta sredstva nadoknaditi na drugoj strani – ocijenio je Šeranić.

Alen Šeranić (Photo: Dejan Rakita/PIXSELL)

Dio odgovora na pitanje zašto vlasti u RS zastupaju ovakav stav proizilazi i iz zaključka bivšeg ministra zdravlja RS Slobodana Stanića.

FZO RS je mogao uputiti inicijativu prema Vladi RS da se smanje marže na veleprodajne i maloprodajne cijene lijekova. I to može uraditi Vlada, ali to ne radi jer postoje lanci veleprodaje i maloprodaje, odnosno apoteke koje su u uskoj vezi s vladajućim političkim strukturama i zato se to ne dira – zaključio je Stanić.

I tako već godinama u Bosni i Hercegovini liječenje, pa time i pravo na zdravlje, predstavlja luksuz. Preciznije, lijekovi i medicinska sredstva su jednak luksuz kao i Porsche, francuski parfemi, Rolexsatovi. Jer i na njih građani plaćaju jednak PDV – 17 posto.

Iako se u državi ekonomsko-socijalni položaj građana pogoršava iz dana u dan, tu istu državu nije briga kako si liječenje i lijekove mogu priuštiti oboljeli od rijetkih ili malignih bolesti, djeca, penzioneri, nezaposleni, građani u stanju socijalne potrebe. U takvim okolnostima niz lijekova koje građani koriste a koji nisu pokriveni participacijom FZO ali i suplementi, neophodni sve većem broju građana, naročito onima koje nije zaobišla pandemija korona virusa, luksuz su koji si mogu priuštiti samo oni s većim primanjima.

Ukinuti PDV

BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema diferenciranu stopu PDV-a, odnosno da su barem lijekovi oporezivani nižom stopom.

Za razliku od BiH, ostale zemlje iz okruženja imaju opštu i posebnu, povlaštenu stopu po kojoj se, između ostalog, tretiraju i lijekovi. U Hrvatskoj i Makedoniji poreska stopa na lijekove iznosi pet posto, u Sloveniji 9,5, u Srbiji 10 posto. Dakle, u BiH je čak tri puta veća u odnosu na pojedine zemlje regiona – navedeno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

To je motiviralo fondove zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta da Vijeću ministara BiH podnesu inicijativu da se na lijekove i medicinsku opremu ukine PDV, ili da to bude znatno manje u odnosu na ostale robe i usluge.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS, obrazlažući ovu inicijativu, naveli su da bi to omogućilo velike uštede i unaprijedilo prava osiguranika i dostupnost skupim lijekovima. Prema njihovim podacima, samo za lijekove i potrošni materijal za PDV FZO plati oko 35 miliona KM.

U inicijativi su naveli i da je, ukoliko nije moguće smanjenje stope PDV-a na lijekove, potrebno pronaći način da se sredstva uplaćena od strane zdravstvenih ustanova i FZO RS za PDV na lijekove vrate u sistem zdravstva, u cilju omogućavanja bolje zdravstvene zaštite za osiguranike.

“Kada bi, prema našim procjenama, stopa PDV-a iznosila pet posto, umjesto sadašnjih 17 odsto, troškovi za lijekove koje finansira Fond bili bi manji za više od 20 miliona maraka. Imajući u vidu da bi se smanjenjem povrata ili ukidanjem PDV-a na lijekove omogućile značajne uštede u zdravstvenom sistemu, taj bi se novac svakako mogao iskoristiti za dodatna unapređenja prava osiguranika i pobolјšanje dostupnosti naročito skupih lijekova”, pojasnili su iz FZO RS.

Nema raspoloženja u institucijama  

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH u 2022. godini ukupno je platio oko 19,7 miliona KM troškova PDV-a na lijekove i potrošni medicinski materijal. Njihov stav je da je potrebno smanjiti PDV na lijekove, kao što je to urađeno u zemljama u okruženju, te ukinuti PDV na donirane lijekove.

Kao primjer navode da su pojedine farmaceutske kuće bile spremne donirati lijekove za pacijente s rijetkim oboljenjima, no da su od toga najčešće odustajali jer su na iste morale platiti PDV od 17 posto.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto o ovoj inicijativi razgovarala je sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Zoranom Tegeltijom te saopštila da se nada da će nadležne institucije pronaći u što skorije vrijeme adekvatno rješenje u interesu poboljšanja zdravstvene zaštite građana. Tegeltiji je prenijela stavove entitetskih i zavoda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta da je ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove, medicinske materijale, opremu te ostale robe i usluge koje nabavljaju u svrhu pružanja zdravstvene zaštite, u cilju rasterećenja poslovanja ustanova iz oblasti zdravstva, kao i povećanja kvalitete zdravstvenih usluga koju koriste krajnji korisnici.

No, u UIO BiH smatraju su da su izmjene Zakona o PDV-u „previše ozbiljne“ da bi se radile bez kvalitetne analize.

Mora se konkretno znati šta bi izmjena zakon u tom smislu donijela, koliki bi bio gubitak prihoda, odakle bi se ti prihodi eventuelno nadomjestili i slično. Također, smatramo da nije dobro u izmjene ovako važnog zakona ići svakih mjesec dana i pojedinačno mijenjati određene članove zakona – rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Foto: Sjedište UIO BiH

Ipak, ako ima političke volje ovo pitanje bi se dalo riješiti, ali treba imati na umu da se na lijekove u BiH godišnje potroši gotovo milijardu maraka i stoga nije čudno što se vlast nerado odriče prihoda po tom osnovu.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je izjavio da je s ovom inicijativom „upoznat pute medija, te da nikakav zvaničan zahtjev Vladi nije upućen“. Podsjetio je i da je „pitanje poreza na dodatnu vrijednost u nadležnosti institucija BiH i da Vlada RS o njemu ne može odlučivati“.

Nakon svega činjenica je kako bi se, da postoji istinska volja vlasti da pomogne građanima, našlo načina i rješenje da se i bez izmjene stope PDV-a na lijekove smanje njihove cijene.

(Valter portal)

Idi naVrh

Don't Miss