PROTESTI ŠIROM BIH Niti jedna više!

11.10.2023.

U jeku porasta slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini, ljute i zabrinute građanke/građani, ženske aktivističke formalne i neformalne grupe sastali su se danas širom Bosne i Hercegovine na protestima protiv femicida pod sloganom NITI JEDNA VIŠE

U Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Lukavcu, Bijeljini, Gradačcu… održani su protesti građanki i građana, aktivističkih i neformalnih grupa, zbog porasta slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini.

Ponovo se zahtijevala hitna i djelotvornu reakciju odgovornih institucija BiH, korijenita promjenu u svim društvenim sferama, tamo gdje se nasilje zataškava ili prećutno odobrava. I sve češće dešava, nakon što je prije dva mjeseca brutalno ubijena Nizama Hećimović.

Vrijeme je za hitnu akciju

Tokom sarajevskog skupa jedna od organizatorica protesta Jadranka Milićević iz fondacije “CURE” istakla je da je važno da javnost bude dugotrajno informirana o onome što se dešava, te da ne prestaju poruke vlastima da je vrijeme za hitnu reakciju.

Milićević: Hitna akcija

Najvažnije da se postojeći zakoni prihvataju, poštuju i da se po njima donose odluke. Mi smo napravili veći broj zahtjeva, jedan dio je o policiji. Također, sudstvo je prepoznato i adresirani će biti zahtjevi pravosudnim organima. Mi želimo da građani i građanke BiH preuzmu odgovornost za porast nasilja. Svi trebaju da čim primjete nasilje, ili na ulici ili unutar četiri zida, treba da reaguju. Sve institucije će dobiti preporuke isključivo za njih” – kazala je Milićević.

Organizatori su ponovo podsjetili zašto su protesti organizirani, zašto su važni: Zato što je 48 posto žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje, zato što se u 84 posto slučajeva nasilje u porodici i intimnim vezama nikada ne prijavi, zato što oko 70 posto istraga slučajeva prijavljenih nadležnim tužilaštvima bude obustavljeno, zato što su radi blage kaznene politike mnoge od njih, njihova djeca i najbliži izloženi stalnom i brutalnom nasilju. Pakao koji završava premlaćivanjem do smrti – uživo, zato što nam je dosta da gledamo kako broj žrtava raste iz mjeseca u mjesec, dok se nasilje nad ženama i djevojčicama općenito doživljava ili kao privatni problem ili ono za što su “same krive”, jer imaju “dug jezik”, jer im je “dekolte previše otvoren”, jer se “prave pametne”, jer su “izabrale pogrešnog čo’eka”, “ko im je kriv!”

One nisu krive! KRIV je, na prvom mjestu, u društvo duboko ukorijenjen sistem nejednakosti – naširoko njegovana patrijarhalna svijest koja žene i sve “druge” smatra niže vrijednim ljudskim bićima, objektima koje se posjeduje, subjektima koji se tlače i guraju na najnižu društveno-ekonomsku ljestvicu – prve na udaru prekomjerne zloupotrebe moći i upotrebe sile. U kući, na ulici, na radnom mjestu, u javnom prostoru. Nigdje se ne osjećaju sigurno. KRIVE su institucije i politike koje to dozvoljavaju. KRIVA je javnost koja im to dopušta. Zato tražimo hitnu i djelotvornu reakciju odgovornih institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te korjenitu promjenu u svim društvenim sferama gdje se ovakva uvjerenja, oblici svijesti i prakse potiču, zataškavaju, ili prećutno odobravaju. Svaki naredni slučaj femicida je odgovornost cijelog društva. Pozivamo vas da svojim učešćem i djelovanjem glasno poručite: Niti jedna više! – istaknuto je ranije.

Borba i dalje traje

U Sarajevu se okupljenim obratio i Almedin Kadić, brat Alme Kadić, koju je zlostavljao i ubio njen bivši partner.

Činjenica je da sistem ne funkcioniše. Policija odradi svoj dio posla, pošalje krivičnu prijavu prema Tužilaštvu, Tužilaštvo ne reaguje na vrijeme. Jutros smo baš pričali, zakonski je 24 sata da odreaguje Tužilaštvo. U Tužilaštvu su znale stajati prijave, tek su izašle na vidjelo kad se desilo ubistvo, tek je tada izvađeno iz ladica i počelo se raditi na tome, odnosno na ovome da je to nasilje u porodici sa smrtnim ishodim. Smrtni ishod kad dođe – kasno je za sve! Borba traje i dalje – kazao je Kadić.

Poručio je i to da je poruka današnjeg skupa “nijedna više”.

Ponavljam uporno da moju sestru neće ništa vratiti, ali ne dozvolite vi da se desi nekome od vas – kazao je Almedin Kadić.

U Mostaru su okupljene žene kazale da su ljute i zabrinute.

Zašto žene uvijek budu krive? Žene budu krive jer su se lijepo obukle, zato što je pružila jezik, jer priča, kriva je jer hoće da uči, da se druži, ne smije imati društvo, ne smije pogriješiti kod izbora partnera. Šta god da poduzme, ona je kriva, a nije kriva – kazale su.

Ja sam svoja sigurna kuća

Iz Banjaluke stigao je apel da da je jako važno  da prilikom prijave nasilje, policijski službenici urade procjenu rizika od mogućnosti ponavljanja nasilja.

Protest je održan i u Tuzli, gdje se na Trgu slobode okupilo se stotinjak prosvjednica i prosvjednika.

Nisam kriva što sam prijavila i Ja sam svoja sigurna kuća, pisalo je na transparentima. Te poruke jasno su fokusirale problem i tražile rješenja.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss