OBJAVLJENA OPTUŽNICA Dodik i Lukić 16. oktobra pred Sudom BiH

10.10.2023.

Optužnica tereti Milorada Dodika, te i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika za BiH

Suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zakazano je za 16. oktobar u 16 sati, potvrđeno je iz Suda BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u sredinom augusta podiglo optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

Podsjećamo, Dodik je nakon podizanja optužnice izjavio da će se odazvati pozivu Suda.

Optužnica tereti Milorada Dodika, te i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića za nepoštivanje odluka visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

Naime, predsjednik entiteta RS će se izjasniti o krivici 16. oktobra u 13 sati, stoji na stranici Suda BiH.

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, optužilo je Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Shmidta.

Tužilaštvo BiH jutros je objavilo kompletnu optužnicu protiv Dodika i Lukića, zvanično na stranici ove pravosudne institucije.

U optužnici je istaknuto da su Dodik i Lukić svjesno počinili krivično djelo od 1. do 9. jula, iako su znali da je Schmidt donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon i neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Idi naVrh

Don't Miss