Rubina Čengić na FACE TV Bakira 2001. godine čak ni otac nije izabrao, nego je stranku predao Tihiću

01.10.2023.

Dobro veče! Ovih dana je, barem za sav pošten, čestit, dobronamjeran i slobodomisleći svijet, umrla SDA, a prema nepobitnim dokazima sumnja se da su je usmrtili aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović i najuži krug njegovih saradnija, s predumišljajem, pripremajući izborni kongres zakazan za 14 oktobar 2023. godine.

A šta se zapravo desilo? Najuže rukovodstvo stranke i izborna komisija su odbili ili proglasili nevažećim sve kandidature za predsjedika osim one Bakira Izetbegovića.

Nije ni šteta

Član Predsjedništva stranke Ramiz Salkić kaže da se kandidatura Šemsudina Mehmedovića koji je jedini objavio da se kandidovao i da je ispunio formalne
uslove da bude kandidat za predsjednika, “nije primila kod članstva i infrastrukture stranke generalno”, te da “u izbornoj komisija SDA sjede ozbiljni i odgovorni ljudi koji se drže stranačkih dokumenata i statuta koji propisuju izbor za predsjednika stranke i da su se držali dokumenta i na osnovu toga donijeli odluku”.

Prije toga je najuže rukovodstvo uvodilo povjerenstva, mijenjali procedure, miniralo sastanke na kojima su dogovarane kandidature, poništavali ono što im se nije sviđalo, utvrđivali da su pečati lažnio ili zloupotrebljeni….

Kad malo bolje razmislim – nije ni šteta: od 112 pristiglih kandidatura 95 opštinskih ili gradskih organizacija, svih devet kantonalnih i svih šest regionalnih organizacija, te SDA Brčko Distrikta su predložile Bakira Izetbegovića. Izgleda da su zaboravili ili oprostili namještanje internih izbora u Sarajevu, gubitak opštine važnije od deset drugih i niza drugih, gubitak vlasti nakon izbora 2022. godine, poraz u trci za člana Predsjedništva BiH, odlazak istaknutih članova, potvrđene optužnice i suđenja pojedincima, lažne diplome, korupciju, pravdanje sa “ranjen je tri puta” ili “ja I?”, godine koje su pojeli loši poslušni ministri i ministrice, preduzeća i radna mjesta koja su uništili podobni direktori ….

Osim toga među kandidatima za  nove potpredsjednike su i Fadil Novalić i Asim Sarajlić i Refik Lendo i Haris Zahiragić….. nabrajali bih još, ali nešto mi mrsko.

Između 3 i 5 miliona iz budžeta

Žao mi samo što je ta stranka dobivala između 3 i 5 miliona KM godišnje iz budžeta na svim nivoima koje pune i oni koji se hrane u narodnim kuhinjama i oni koji imaju djecu s posebnim potrebama koja nekada budu i vezana u zavodima, I oni koji rade za minimalne plate i oni koji ostaju bez posla…

Nego ne razumijem – ako je već Mehmedovićeva kandidatura tako loše primljena u bazi – zašto je nisu ostavili barem radi privida demokratičnosti stranke i da izbjegnu negativne komentare u javnosti, kad se već nisu zabrinuli zbog informacije da Sebija Izetbegović i Enra Suljić navodno ne žele u Glavni odbor
stranke.

Sad su na potezu članovi etičkog komiteta ili suda časti ili… Edham Veladžić, Nermin Alivuković, Dževad Hodžić, Amela Hadžijusufović, Enra Suljić, Senad Osmanović, Almedin Mrković i Lana Sarajlić. Mislim – mogli bi.

Ali da se razumijemo – jasno je da SDA nije jedina koja se ovako ponaša, ali oni se hvale da su spasili državu i spasili narod, da su probosanska demokratska partija….

Nego se bojim samo da nedavno na svim frontovima poraženi Bakir Izetbegović, od uspostave vlasti nakon izbora 2022. do diplome njegove  supruge uvažene članice te stranke i direktorice najveće bolnice u BiH, na ovaj način zapravo svojim biračima i članstvu koje ostane nakon 14 oktobra, šalje poruku da će biti kao i drugi predsjednici stranaka, valjda oni uspješniji – bez protivkandidata, autokrata i čvrsta ruka, a zaboravlja da ga onomad 2001. godine čak ni otac nije izabrao, nego je stranku predao Sulejmanu Tihiću za čijeg vremena su i stranka i BiH bile daleko uspješnije ili da je na kongresu prije osam godina takođe bilo teškog brljanja.

Mogla je biti prosta priča

Šteta. Mogli su biti on arhitekta u penziji, njegova supruga sjajna ginekologinja – znam iz ličnog iskustva jer u vrijeme prije 28 godina u zdravstvenom sektoru kantona Sarajevo nije bilo toplijeg osmjeha i vedrijih očiju, a SDA je mogla biti stranka o kojoj bi se pričalo, nekad možda i nešto dobro. Sjetite se recimo Adnana Terzića na mjestu predsedavajućeg Vijeća ministara BiH od 2002. do 2007. godine.

Politika je čudo!

Idi naVrh

Don't Miss