GRADSKI I DEMOKRATSKI SDA odbacila kandidaturu Mehmedovića, Izetbegović jedini kandidat za predsjednika stranke

28.09.2023.

SDA tvrdi da Mehmedović nije imao dovoljno glasova za kandidaturu

Bakir Izetbegović, aktuelni predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) bit će jedini kandidat za predsjednika stranke na Kongresu koji će biti održan 8. oktobra.

Izborna komisija SDA na današnjoj sjednici odbacila je kandidaturu Šemsudina Mehmedovića.

Mogućnost predlaganja kandidata za predsjednika imalo je 116 općinskih/gradskih organizacija, devet kantonalnih i šest regionalnih organizacija Stranke, te organizacija SDA Brčko Distrikta.

Objašnjenje stranke

Tri općinske/gradske organizacije nisu konstituisale organe u ovom mandatnom periodu, te nisu imale pravo predlaganja, dok jedna općinska organizacija nije dostavila prijedlog, saopćeno je iz SDA.

Izborna komisija je konstatovala da je jedini kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije koji ispunjava statutarne uvjete Bakir Izetbegović.

Od 112 pristiglih kandidatura iz općinskih/gradskih organizacija, Izborna komisija je nakon provedene procedure i rješavanja prigovora odbacila devet pristiglih kandidatura općinskih organizacija za predsjednika Stranke. Pet kandidatura je odbačeno zbog predlaganja većeg broja kandidata, što je u suprotnosti sa Pravilima i Uputstvom za izborni proces utvrđenim na organima Stranke. Preostale četiri kandidature su odbačene zbog toga što su dostavljene od neovlaštenih organa ili neovlaštenih osoba koji nisu u bazi članstva Stranke, neblagovremenog dostavljanja kandidatura, te zloupotrebe pečata. Takve kandidature nisu uvažene niti jednom od predloženih kandidata na koje su se odnosile – saopćeno je.

Navodi se da je kandidata za predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića predložilo je 95 općinskih/gradskih organizacija, svih devet kantonalnih i svih šest regionalnih organizacija, te organizacija SDA Brčko Distrikta.

Između ostalog, osvrnuli su se i na kandidaturu Šemsudina Mehmedovića koji je u srijedu izjavio kako je prikupio dovoljno glasova za kandidaturu.

Šemsudin Mehmedović je imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija. Pored navedenog, Izborna komisija je na današnjoj sjednici sačinila listu kandidata za potpredsjednike Stranke, na kojoj se nalazi 25 kandidata. Konačnu listu kandidata za potpredsjednike Stranke utvrđuje novoizabrani Predsjednik, sa koje će delegati na Kongresu tajnim glasanjem birati devet potpredsjednika. Svi učesnici izbornog procesa imaju pravo ulaganja žalbe Apelacionoj komisiji u roku od dva dana – saopćeno je iz SDA.

Prije dva dana u razgovoru za Interview.ba Šemsudin Mehmedović je, podsjećamo, predvidio ovaj scenarij.

On je na naše pitanje šta se sve može dogoditi do sjednice Izborne komisije stranke, a u svijetlu tvrdnji da je osigurao podršku, kazao:

Kako su krenuli s donošenjem odluka koje su suprotne svim demokratskim principima, političkoj logici i Statutu stranke, od sadašnjeg rukovodstva je moguće sve očekivati. Ali to je mene dodatno motiviralo da se kandidaram jer mi imamo rukovodstvo koje je sebi biralo kantonalnu, regionalnu i općinsku strukturu i oni sami sebe održavaju, ali nisu struktura izabrana demokratski, voljom članova SDA. Činjenica da pod takvim uvjetima ja imam toliko nominacija je veliki uspjeh. Pogotovo ako znamo kakvi su pritisci bili u RO Doboj, Prijedor Banjaluka… Tamo su čak pisane žalbe na ponašanje rukovodstva stranke. I sve to ostavlja sumnju da sadašnje rukovodstvo čini sve da zadrži aktuelno stanje i da oni vrše vlast nad članstvom SDA umjesto da budu servis i na usluzi i članstvu i državi BiH.

Ako je dobro, onda ništa

Na pitanje šta su  njegovi motivi da se kandidira za predsjednika SDA Mehmedović je rekao.

Prvi put sam prije osam godina bio kandidat jer nije htio niko drugi. Odlučio sam da sačuvam demokratski karakter stranke i znao sam da neću pobijediti. Ali smo ostavili dojam da smo demokratska stranka, da možemo imati utakmicu za predsjednika i u svim tim nepravilnostima o kojima se javno govorilo rezultat je bio kakav je bio. Tada sam istrajavao na promjenama akata stranke, koji definišu  unutrašnje odnose, način donošenja odluka, ponašanje uglednih članova, akte koji definišu odgovornosti i ovlaštenja. A to je demokratija – definisane procedure za donošenje odluka i principa funkcionisanja. To bi podrazumijevalo radikalne izmjene Statuta, definisanje principa vođenja stranačke politike, raspodjelu odgovornosti, principe nagrađivanja onih koji rade i daju doprinos da imaju posebno mjesto u okvirima SDA. Očigledno je da to nije odgovaralo predsjedniku i ostalo je mrtvo slovo na papiru. Moj motiv je da se to aktuelizira. No, ako članstvo smatra da je sve dobro – neka ništa ne mijenjaju, neka podrže Izetbegoviča i njegovu politiku. Samo u tom slučaju  je pitanje gdje ćemo završiti jer mi smo sada sasvim izolovana stranka. On kaže njih 12 protiv njega jednog, a ne pita se zašto ili kaže međunarodna zajednica protiv nas, a ne pita se zašto i da li je neko odgovoran za to. Mi smo zemlja koja nema potpuni suverenitet, nego imamo Dejtonske institucije koje imaju dominantan uticaj na političku zbilju. I mi sada treba da idemo u kost s onima koji donose odluke u ime BiH? Ja mislim da ne treba, nego treba da razgovaramo na korektnim principima i da tražimo prije svega provođenje svih presuda međunarodnih sudova, i za genocid i za UZP i ovu posljednju presuda Suda za ljudska prava. Apsolutno sam za to da vodimo principijelnu politiku, da očistimo rukovodstvo SDA od onih koji su se ogriješili o moral ili zakon, o principe SDA, o politku zbog koje je stranka i osnovana. Ali je očigledno da to ne odgovara mnogima i da mnogi mene posmatraju kao čovjeka koji je usamljen i vodi donkihotovsku borbu protiv vjetrenjača. Međutim, moje su namjere sasvim iskrene i želim da popravim stanje u SDA jer ona je politička kičma BiH. Pogotovo nakon lošeg iskustva s ovo trojkom ili  šestorkom koja pravi katastrofalne greške koje ćemo teško popraviti.

 

Idi naVrh

Don't Miss