Šemsudin Mehmedović:  SDA je poznata po tome što je toliko stvari gurala pod tepih, pa se vrata ne mogu otvoriti

25.09.2023.

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i jedan od osnivača SDA Šemsudin Mehmedović je spreman za izborni kongres te stranke kao kandidat za novog predsjednika. U vrijeme dok smo razgovarali (ponedjeljak ujutro)  isticali su posljednji sati u kojima se neko mogao kandidovati, a 27. septembra bi trebala biti poznata imena svih kandidata

Razgovarala: Rubina ČENGIĆ

SDA-ov zastupnik u Parlamentu BiH, jedan od osnivača SDA i moglo bi se reći glasni i javni oponent trenutnoj politici Bakira Izetbegovića tvrdi na početku razgovora da je osigurao formalne preduslove da budem kandidat za novog predsjednika Stranke.

Sada je do Stranke. Tijela SDA koja upravljaju procesima trebaju svom kandidatima obezbjediti podjednake uvjete za predstavljanje programa. Do 27. septembra bi izborna komisija i predsjedništvo stranke trebali da donesu konačne odluke po tom pitanju – kaže.

Udar iz SDA

Interview: Kako uopšte teku pripreme za Kongres i šta se zapravo desilo u subotu u Banjaluci? Jeste li bili tamo?

Mehmedović: Unazad nekoliko sedmica, od kada je Glavni odbor SDA donio odluka da se ide na održavanje osmog Kongresa, zvanično je započeo izborni proces u SDA. To znači izbor predsjednika, potpredsjednika, članova Glavnog odbora, Suda časti…. Tada je, nažalost, suprotno svim demokratskim načelima napravljena intervencija u mnoštvu općinskih i regionalnih odbora uvođenjem povjereništava. To znači da se zaustavlja demokratska procedura i ad hock odlukama uvodi prinudna uprava u Regionalne odbore Doboj, Prijedor, Banjaluka i tako dalje.

Mehmedović: Apsolutno sam za to da vodimo principijelnu politiku, da očistimo rukovodstvo SDA od onih koji su se ogriješili o moral ili zakon, o principe SDA, o politku zbog koje je stranka i osnovana

Interview: Znate li obrazloženje  – zašto sada, pred Kongres, a na nakon izbora ili formiranja vlasti, ako je taj neuspjeh jedan od razloga?

Mehmedović: Da je principijelno, zbog nerada ili kršenja politike stranke ili principa djelovanja, povjereništvo je moglo biti uvedeno i u nekim općinama u Sarajevu u kojima SDA godinama ne funkcionira, pa čak i u kantonalni odbor. Ali, očigledno je da to nije bio motiv. Nego je motiv da se spriječi da se bilo ko kandidira za predsjednika osim Bakira Izetbegovića. A to je  što je politički nonsens i udar na demokratska načela unutar SDA ili udar na  praznik demokratije, kako to naš predsjednik voli da kaže. Nakon toga, kada sam na terenu pokušao da obezbjedim dovoljan broj prijedloga objašnjavajući ljudima šta su moji motivi, program ili projekat, šta ja želim da popravim, očigledno je da su poslušnici iz vrha stranke, iz krila Izetbegovića pokušali to onemogućiti na sve načine. Bio sam recimo obezbjedio potpise 30 članova Glavnog odbora, a oni su smjenili pet tih koji su mi potpisali podršku. I to je udar na demokratske slobode u SDA.

Obezbijedio uslove za kandidata

Interview: Zašto su smjenili tih pet članova GO?

Mehmedović: Zvanično zbog nerada i nedolazaka. Ali ne može Glavni odbor smjenjivati članove Glavnog odbora. To može da radi samo Kongres koji ih je izabrao, pa je očigledno da se pokušava spriječiti moja eventualna kandidatura za predsjednika SDA. Nakon toga je krenuo postupak u kom općinske organizacije, po osnovu odluke o održavanju izbora, provode proces kandidaranja, I tada je bio strahovit pritisak  na predsjednike tih organizacija i povjerenike. To je, izgleda izazvalo dodatni revolt i kod imenovanih povjerenika, pa su recimo u cijeloj regiji Sjeverna Bosna svi općinski odbori kandidirali mene osim regije Doboj gdje su povjerenici iz Bijeljine ili Bratunca koji su poslušnici jednog od potpredsjednika stranke. S druge strane, ja sam uspio prije tog masakra obezbjediti dovoljan broj kandidatura. I  sada, kako stvari stoje, 21 općinska organizacija ili općinski odbor je zvanično potpisao moju kandidaturu za predsjednika stranke, a treba mi minimalno 15. I u formalnom smislu ja sam ispunio minimalne uvjete da budem kandidat za predsjednika SDA.

Interview: Može li se nešto desiti do 27. septembra?

Mehmedović: Kako su krenuli s donošenjem odluka koje su suprotne svim demokratskim principima, političkoj logici i Statutu stranke, od sadašnjeg rukovodstva je moguće sve očekivati. Ali to je mene dodatno motiviralo da se kandidaram jer mi imamo rukovodstvo koje je sebi biralo kantonalnu, regionalnu i općinsku strukturu i oni sami sebe održavaju, ali nisu struktura izabrana demokratski, voljom članova SDA. Činjenica da pod takvim uvjetima ja imam toliko nominacija je veliki uspjeh. Pogotovo ako znamo kakvi su pritisci bili u RO Doboj, Prijedor Banjaluka… Tamo su čak pisane žalbe na ponašanje rukovodstva stranke. I sve to ostavlja sumnju da sadašnje rukovodstvo čini sve da zadrži aktuelno stanje i da oni vrše vlast nad članstvom SDA umjesto da budu servis i na usluzi i članstvu i državi BiH.

Čuvaju pozicije, a ne Izetbegovića

Interview: Na koga mislite kad kažete rukovodstvo?

Mehmedović: Prije svega predsjednik SDA i njegovi miljenici, neki od potpredsjednika, članovi Predsjedništva i tako dalje. A to su oni koji samo otimaju i slušaju. Ali ne zato što podržavaju politiku predsjednika Izetbegovića,  nego na taj način čuvaju svoje pozicije koje traju mnogo, mnogo godina.

Interview: Šta su vaši motivi da budete predsjednik SDA?

Mehmedović: Prvi put sam prije osam godina bio kandidat jer nije htio niko drugi. Odlučio sam da sačuvam demokratski karakter stranke i znao sam da neću pobijediti. Ali smo ostavili dojam da smo demokratska stranka, da možemo imati utakmicu za predsjednika i u svim tim nepravilnostima o kojima se javno govorilo rezultat je bio kakav je bio. Tada sam istrajavao na promjenama akata stranke, koji definišu  unutrašnje odnose, način donošenja odluka, ponašanje uglednih članova, akte koji definišu odgovornosti i ovlaštenja. A to je demokratija – definisane procedure za donošenje odluka i principa funkcionisanja. To bi podrazumijevalo radikalne izmjene Statuta, definisanje principa vođenja stranačke politike, raspodjelu odgovornosti, principe nagrađivanja onih koji rade i daju doprinos da imaju posebno mjesto u okvirima SDA. Očigledno je da to nije odgovaralo predsjedniku i ostalo je mrtvo slovo na papiru. Moj motiv je da se to aktuelizira. No, ako članstvo smatra da je sve dobro – neka ništa ne mijenjaju, neka podrže Izetbegoviča i njegovu politiku. Samo u tom slučaju  je pitanje gdje ćemo završiti jer mi smo sada sasvim izolovana stranka. On kaže njih 12 protiv njega jednog, a ne pita se zašto ili kaže međunarodna zajednica protiv nas, a ne pita se zašto i da li je neko odgovoran za to. Mi smo zemlja koja nema potpuni suverenitet, nego imamo Dejtonske institucije koje imaju dominantan uticaj na političku zbilju. I mi sada treba da idemo u kost s onima koji donose odluke u ime BiH? Ja mislim da ne treba, nego treba da razgovaramo na korektnim principima i da tražimo prije svega provođenje svih presuda međunarodnih sudova, i za genocid i za UZP i ovu posljednju presuda Suda za ljudska prava. Apsolutno sam za to da vodimo principijelnu politiku, da očistimo rukovodstvo SDA od onih koji su se ogriješili o moral ili zakon, o principe SDA, o politku zbog koje je stranka i osnovana. Ali je očigledno da to ne odgovara mnogima i da mnogi mene posmatraju kao čovjeka koji je usamljen i vodi donkihotovsku borbu protiv vjetrenjača. Međutim, moje su namjere sasvim iskrene i želim da popravim stanje u SDA jer ona je politička kičma BiH. Pogotovo nakon lošeg iskustva s ovo trojkom ili  šestorkom koja pravi katastrofalne greške koje ćemo teško popraviti.

Najtužnija slika SDA

Interview: Ima li još kandidata osim vas?

Mehmedović: Koliko znam ima nekoliko zainteresovanih, ali izgleda da nemaju hrabrosti. A hrabrosti nema ni kod predsjednika općinskih organizacija da kandiduju nekoga. I to je najtužnija slika koju mi kao demokratska stranka ostavljamo jer pokazujemo da nemamo demokratski kapacitet u kom možete reći da se ne slažete s nekom  odlukom ili s predsjednikom. A nama treba dijalog u kome se ne moramo slagati, ali ne moramo ni napadati jedni druge. No, to je politička zbilja u BiH gdje svako ko ne misli kao vi postaje vaš neprijatelj ili izdajnik i neprijatelj države. Ljudi imaju katasrofalnih grešaka koje se mogu okarakterisati kao izdaja, ali nije svako neslaganje izdaja.

Interview: Kako SDA funkcioniše posljednjih godinu dana? Navodno nema nikakvih unutarstranačkih aktivnosti…

Mehmedović: Sad je živnulo, ali nije bilo aktivnosti, a nije bilo ni potrebe. Rukovodstvo i Kolegij vode politiku, donose odluke, a niko ne postavlja pitanje odgovornosti u ime stranke i zašto smo ostali opozicija iako smo imali najveći broj glasova.

Interview: Da li je napravljena neka analiza rezultata, pregovora…?

Mehmedović: Bila je neka komisija koju je napravio kolegij i generalni sekretar (Halid Genjac – op.aut.). I oni su rekli da su svi protiv nas, da nas niko ne voli, da niko neće s nama. Poslije izbora ja sam nudio predsjedniku da budem na čelu pregovaračkog tima i garantovao većinu na nivou FBiH i BiH. Nisu me slušali, predsjednik je formirao pregovarački tim u kome su bili Fadil Novalić, Nedžad Bvranković i Nedžada Voloder.

Interview: Ovo vam je peti mandat u Parlamentu BiH – kako ocjenjujete rad nove većine?

Mehmedović: Kada su u pitanju ključni zakoni koji BiH približavaju EU i NATO-u  situacija je vrlo slična jer mi imamo političke faktore iz manjeg bh.entiteta koji se nadmeću ko će više usporiti put BiH ka NATO-u, ko će više otupiti oštricu i osiromašiti kapacitet institucija BiH da donose odluke. Dok se u RS-u ne promijeni taj pristup mi ćemo vrlo teško snažnije ići naprijed ka euroatlanskim integracijama jer je na sceni politički revizionizam iz RS. Oni pokušavaju da vrate nadležnosti prenesene na državu, a EU i NATO razumiju samo predstavnika države, njih ne zanimaju naši unutrašnji odnosi i dok se to ne promijeni mi ćemo teško funkcionisati. Sada smo imali taj signal iz  međunarodne zajednice da je ovo nova snaga, ali se pokazalo da su neki od zakona koji su usvojeni vrlo siromašni u efikasnosti i provedbi.

Političari za švedskim stolom

Interview: Za te zakone, 5 od 14 prioriteta – vlast kaže da je to korak naprijed ka EU, a iz EU kažu da jeste, ali…

Mehmedović: Da, nisu ništa! To je samo pokušaj da se pokaže da se radi na ispunjavanju uvjeta i da pokažemo javnosti da su oni bolji od SDA i DF-a, ali pokazivati ko je bolji u moru laži i dezinformacija na političkoj sceni  je vrlo teško. Zakoni koje smo usvojili,  mi smo neke podržali da bi BiH išla ka EU, u procesu provedbe će morati biti dorađeni da bi došli do onog kakvi su trebali biti, da bi bili zakoni koji rješavaju probleme.

Interview:  Da li mi prečesto govorimo da nešto usvajamo zbog EU ne razmišljajući da li nam to treba i u tom obliku?

Mehmedović: Nažalost, diplomatski krugovi koji postavljaju uvjete i mijenjaju ih iz dana u dan se postavljaju baš na takav način – dajte da imamo zakon i da ispunjavamo uvjete, a kada dođe do primjene popravljaćemo u hodu. Nama zapravo ne treba EU zbog EU, nego zbog nas, zbog pravne stečevine koja uređuje način života. A  EU sama zbog sebe nam ne treba, jer evo sada i oni shvataju da imaju  da imaju problema, razumiju da je pogrešno da svi moraju biti saglasni, jer se pokazuje šta Mađarska može, pogotovo nakon rata u Ukrajini – ona koristi to i ima veliku korist od toga. A tako isto se ponaša i Dodik u BiH. On povuče kočnicu, zakoči sve procese i onda diplomate dolaze kod njega, mole ga, on diktira uslove… To je neodrživo, stvari se moraju vratiti na principijelnu ravan: hoćemo u EU i u NATO, to smo usaglasili i potpisali, definisali zakonom. I ako to hoćemo – moramo poštovati principi. A to su sve presude međunarodnih sudova. Kod nas se političari ponašaju kao za švedskim stolom, a ja mislim da moramo proizvesti kadrove koji su spremni da razgovaraju o budućnosti i unutarnjim odnosima u BiH prinicipijelno, bez uvreda. I ako izgradimo takve lidere imamo šansu. Ali ako se budemo samo nadmudrivali preko medija i ružno govorili jedni o drugima nećemo nigdje stići. Moramo se približavati jedni drugima zbog građana kojih je sve manje, moramo kvalitet života podići na viši nivo, bez toga ćemo ostati sami i sami sebi voditi politiku.

Bicikl vs. ustavni poredak

Interview:  Kako je vlast birala baš ovih 5 od 14 uslova za EU?

Mehmedović: Bili su najlakši. Očigledno je da su oni na zatvorenim sastancima i pregovorima letimično prešli preko svih 14 i odabrali nekoliko koje mogu pokazati javnosti i međunarodnoj zajednici da djeluje da su nešto radili. Pa, zakon o VSTV BiH je po ocjeni brojnih stručnjaka i eksperata loš zakon. Ali je valjda pomak, jer imamo neki zakon, možda malo bolji od sadašnjeg, ali još uvijek nije u skladu s potrebama. Mi moramo učiniti da pravosudni sistem bude van uticaja političkih lidera, a sada je pod uticajem političkih stranaka.

Interview: Na osnovu čega to tvrdite?

Mehmedović: Pa na osnovu njihovog ponašanja. Ganjaju nekoga ko je ukrao bicikl, a ne nekoga ko ruši ustavni poredak.

Interview: Pa, evo potvrđena je optužnica protiv Dodika…

Mehmedović: Jeste, ali šta je sve trebalo uraditi da se to desi i koliko je to trajalo. A opasnija je jedna izjava Milorada Dodika nego krađa sato bicikla. To je pitanje nesigurnosti građana, odvraća investitore, prikazuje nas kao neozbiljnu državu u kojoj vladaju pravna i politička nesigurnost.

Interview: Kako vidite odnose unutar nove većine?

Mehmedović: Koliko su žaba progutali napraviće ekološku katastrofu i neće više uopće biti žaba u BiH. Šalim se. Mnogi ustupci se moraju praviti da bi se išlo naprijed. I ja to razumijem, pogotovo kadrovska rješenja koja najviše interesuju javnost i opterećuju odnose. Ima mnogo kadrova koji su duboko inkorporirani u nezakonite ili nemoralne stvari, ali ako nekoga predloži jedna politička partija koja je u većini  – ne možete se sada petljati u njihovu kadrovsku politiku, ali bi trebali. Imate ministara, rukovodsto parlamenta takve kakvi jesu, da ne pominjem ničije ime, ali to se novoj većini toleriše i od strane međunarodne zajednice, a da je SDA  sasjekli bi nas.

Interview:  Pa nije baš tako, imala je i SDA raznih kadrova i nije ih niko dirao.

Mehmedović: Tako je! I upravo zato ja pokušavam da povučem linije i čistim SDA. Neki kažu da i druge stranke nemaju protukandidata, ali mi ne trebamo ništa raditi zbog drugih, mi moramo  biti prvi i postavljati mjerila i demokratske standarde u bh.politici. Ne mogu nama biti urnek ni Naša stranka ni SDP ni neko drugi.

Politički slijepac se okreće Rusiji

Interview:  Kad pominjete mlade kadrove mislite li na primjer na podmladak SDA Harisa Zahiragića, koji je nendavno rekao da bi SDA trebala ili mogla da se okrene Rusiji?

Mehmedović: Mi smo najjača stranka i imamo najbolje kadrove, samo je problem što oni najbolji ne mogu doći do izražaja. Jer kada govore istinu – ona se ne sviđa rukovodstvu stranke. Pa onda neki slobodni strijelci u javnost puštaju izjave koja ostavljaju utisak da SDA mijenja politiku. SDA je osnovana kao stranka koja ima balans prema Istoku i Zapadu, s tendencijom da postanemo dio EU i NATO-a. Dakle, stranka okrenuta prema Zapadu. Ali ne možemo sasvim okrenuti leđa Istoku. Nego gledamo da ostvarimo što više prijateljske odnose. No, postoje neodgovorni pojedinci koji svojim politikantskim izjavama šalju pogrešne poruke.

Interview: A ta relacija SDA i Rusija?

Mehmedović: Samo politički slijepac može govoriti o okretanju SDA prema Rusiji. Iako Rusija, biću slobodan da kažem, ima dominantan uticaj na Balkanu preko Srbije i dalje. To nas košta, jer zapadne zemlje žele da u novom geopolitčkom preslagivanju Aleksandra Vučića dobiju na svoju stranu i da od njega naprave prozapadnog liedra koji vodi procese na Balkanu. No, zaboravili su njegov politički background i šta danas radi, kakve ideje promoviše i poteze pravi i s Viktorom Orbanom i s Vladimirom Putinom i s Kinom. On jeste predsjednik susjedne zemlje i ima pravo da vodi računa o interesima svoje zemlje, ali ne na štetu BiH.

Interview: Kako onda zaštiti BiH od tih uticaja sa strane? Eto neki dan predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kaže da Ustav BiH neće biti promijenjen dok je on živ.

Mehmedović: Njima su dati mehanizmi u dejtonskom Ustavu, pa su oni kroatizirali bosanske Hrvate, odnosno posrbili Srbe u BiH, dali im dodatu snagu.  I sada su oni politički sateliti Srbije i Hrvatske. Pogledajte, bilo kakav akt koji bi osuđivao Hrvatsku ili Srbiju nikada neće proći u Parlamentu BiH, pa i odlaganje radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori koje šteti i Hrvatima – nismo uspjeli ni protestnu notu poslati.

Interview: Kolika je odgovornost SDA za sve što ste nabrojali, za tu kroatizaciju, posrbljavanje, kako kažete, za stanje u državi. Imali ste mehanizme, niste ih iskoristili da svi BiH osjete kao svoju državu? 

Mehmedović: SDA je bila najduže u vlasti, najjača stranka u probosanskom političkom bloku i zbog toga  ima najveću političku odgovornost. Mnogo je stvari trebalo drugačije raditi. Ne samo jer su Bosni i Hercegovini leđa okrenuli Srbi i Hrvati, nego i Bošnjaci i Bosanci koji su otišli iz BiH. Mi smo sada zemlja s malim brojem stanovnika, a za to postoji odgovornost i SDA spram podrške u povjerenju koje je dobijala. E sad da li je SDA mogla sama donositi odluke – nije…

Ti meni ovo, ja tebi ono

Interview:  Ali je mogla bolje lobirati – sjetite se perioda kada je Adnan Terzić bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a Paddy Ahdown visoki predstavnik.

Mehmedović: To jeste zasluga SDA, ali padom aprilskog paketa zapadni svijet nam je okrenuo leđa. I onda je krenulo politikantstvo kroz parole 100 posto BiH ili Država za čovjeka. I sada smo tu gdje jesmo – niti imamo sto posto BiH, niti snažnog čovjeka. Lako je u javnost plasirati političku ideju koja dobije glasove, ali s kim ćete je realizirati? Tu leži problem BiH – danas imamo na sonu čistu trgovinu ti meni ovo, ja tebi ono, a mi tonemo kao društvo i niko nema političku inicijativu da mijenja stvar.

Interview:  Izjavili ste da vam situacija u BiH djeluje kao pred raspad zajedničke države?

Mehmedović: To je bila ocjena šta bi ako nešto… Neće se BiH raspasti, ali ima mnogo certifugalnih sila koje vuku u negaitvnom pravcu. I one su ojačale sa novim geopolitčkim događajima u Evropi i regionu. A novo preslagivanje na Balkanu je očigledno. Politički interesi velikih sila su drugačiji nego ranije i pokušava se napraviti tronožac Zagreb – Beograd – Tiran, koji bi vodio procese na Balkanu. Ali, izgleda da je Zapad zaboravio da je Aleksandar Vučić sa svojom političkom ideologijom problematičan lik jer želi Srpski svet kao velikodržavni projekat i s tim dominira i u BiH i na Kosovu, Metohiji i u Crnoj Gori. I to je opasnost po mir na Balkanu. Ali ovo nije prvi put da se velike sile prevare.

Dodik (ni)je najveći problem

Interview: Da li je Milorad Dodik najveći problem u BiH?

Mehmedović: Nije! On je eksponent koji provodi politiku Srpske akademije nauka. I ko god bio na čelu Republike Srpske ili srpskog političkog projekta – mislim da će se slično ponašati, Ali mora se na međunarodnom planu razgovarati o promjeni odnosa Srbije i Hrvatske prema BiH. Oni moraju shvatiti da je BiH nezavisna država,  punopravnu članica UN i da smo svi mi normalni ljudi.

Interview: U RS razmatraju zakon o udruženjima i korisnicima međunarodnih sredstava. Kada je takav zakon usvojen u Rusiji od tamo povukla USAID, američka Vlada. Hoće li se takvo što dogoditi i kod nas, da se međunarodna zajednica povuče. Jer ako međunarodna zajednica mijenja odnos prema BiH – mijenja ga i na osnovu našeg ponašanja.

Mehmedović: Mi, mislim na SDA, smo imali jaku garnituru u prošlom sazivu Vijeća ministara. I mogli smo to bolje iskoristiti da se ojačaju diplomatski kanali sa zemljama koje imaju dominantan uticaj na geopolitičku zbilju u i oko BiH. Mogli smo napraviti neformalne diplomatske kanale, ali nismo. Ostali smo izolovana i zemlja i politička stranka. I to boli svakog člana SDA. Mi želimo otvoreno društvo i BiH u EU i NATO-u. Želimo da BiH bude zemlja u kojoj će svako biti poštovan, bez obzira  gdje živi. Mislim da je to mišljenje 95 posto članova SDA.

Od 2005. topi se politički kapital

Interview: Kada vratite film do 1995. godine – kako biste ocijenili politiku SDA, od P2 obrasca preko Aneksa 7 do ovih posljednjih godina?

Mehmedović: SDA je imala dominantnu ulogu u očuvanju BiH, odbranila je državnost. I to niko ne može negirati. Bili smo snaga vodilja koja je sačuvala i državu i narod i međunarodni kredibilitet. Mi smo 1996. godine imali takav kapital da su nas s respektom posmatrali svuda u svijetu. Ali to se, što našim greškama, što diplomatskim uticajem Srbije i Hrvatske, topilo. Pogotovo dolaskom Alijanse za promjene izgubili smo demokratski kredibilitet. A onda smo ponovo imali jedan zamah u razvoju kada je Paddy Ashdown bio visoki predstavnik i radio s Adnanom Terzićem. Ali od 2006. pa na ovamo se taj politički kapital topio zbog neozbiljnih lidera i politikantskih izjava, programa i ciljeva. Danas BiH niko ne smatra ozbiljnom državom što jača velikodržavne apetite susjeda što dijele BiH. Pojavom Srpskog sveta jasno je da su ti projekti živi. I mi ih u BiH i te kako osjetimo. A SDA nije našla odgovor na te izazove i to je zadatak za naredni period.

Ne razmišljam da Izetbegović ostane

Interview: Da li je SDA adekvatno odgovorila na izazove poput presude Fadilu Novaliću, suđenja Asimu Saraljliću ili Amiru Zukiću, afere Snimak…

Mehmedović: SDA je poznata po tome što je toliko stvari gurala pod tepih da je tepih toliko narastao pa se vrata ne mogu otvoriti. Zato sam ja zagovornik temeljitih promjena u SDA, da bi mogli da se nosimo s takvim izazovima. Ne tvrdim da su svi ti slučajevi problematični jer imate političke podvale, fabrikovanje i slično. Ali mi moramo znati odgovoriti na te izazove, bez obzira kakva je pozadina. SDA se nije snašla i zato smo izgubili kanton Sarajevo, ali i druge nivoe.

Interview: Šta će biti ako izgubite na Kongresu?

Mehmedović: To je pitanje za članstvo SDA. Možda neko drugi prihvati principe koje ja zagovaram. Ne želim da razmišljam o mogućnosti da Izetbegović. A, ko ga vidi na tom mjestu i dalje – taj je politički neuk ili slijep, jer nastavak blokade i izolacije SDA ne ide u prilog ni BiH, a ni stranci.

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss