Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

NOVI POSAO ZA PROINTER: UKC plaća oko 730.000 KM za „sistem za konsolidaciju poslovne štampe“

23.09.2023.

Iako je uvijek pred kamerama u trenucima dok se bori za narod i građane RS, ono što kamere nikada ne snimaju su poslovi koje UKC RS godinama sklapa sa favorizovanim firmama i onima kojima pogoduju, a što nikada ne može proći bez Vlade Đajića, direktora najveće medicinske ustanove u RS

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) Vlado Đajić protestovao je nedavno sa stranačkim kolegama u Banjaluci protiv poskupljenja parkinga. Koji dan kasnije, zatražio je odgovore od nadležnih o mogućem kriminalu tokom gradnje i opremanja jedne banjalučke osnovne škole za koju su dobijene donacije iz Srbije.

To se sve dešavalo pred objektivima fotoaparata i kamera, međutim, ono što kamere nikada ne snimaju su poslovi koje UKC RS godinama sklapa sa favorizovanim firmama i onima kojima pogoduju, a što nikada ne može proći bez Vlade Đajića, direktora najveće medicinske ustanove u ovom entitetu.

Tako je institucija kojom rukovodi dr Đajić u avgustu dodijelila posao starim znancima, firmi Prointer ITSS d.o.o. Banjaluka, koju je i sam predsjednik RS Milorad Dodik doveo u vezu sa svojim sinom Igorom, izjavivši da on za nju – „sarađuje“.

Ovoga puta UKC RS dao je Prointeru posao „implementacije sistema za konsolidaciju poslovne štampe“, vrijedan gotovo 730.000 KM.

Pretragom zvanične Prointerove stranice može se vidjeti da ova firma u ponudi ima softversko rješenje koje omogućava velikim organizacijama i kompanijama upravljanje i praćenje printanja, kopiranja, skeniranja i faksiranja

Valteru, međutim, iz UKC-a nije odgovoreno na zahtjev da nam dostave tendersku dokumentaciju kako bismo se upoznali s detaljima najnovijeg ugovaranja.

Ono što je ipak odavno poznato jeste činjenica da je ovo ko zna koji posao u nizu koji Univerzitetski klinički centar RS daje favorizovanoj kompaniji.

Još u martu 2016. godine UKC je isti posao dao grupi ponuđača: Prointer ITSS d.o.oBanjaluka i Prointer IT Solution and Services d.o.o. BeogradPrije sedam godina, za isti posao bila je namijenjena gotovo tri i po puta manja suma – oko 210.000 KM.

 

JEDINI PONUĐAČ 

Ovoga puta, na portalu javnih nabavki može se vidjeti da je višestruko skuplji posao sklopljen 9. avgusta 2023., a ugovor je zaključen na tri godine.

Indikativno je da je pri izboru ponuđača putem e-aukcija stigla samo jedna ponuda, i bila prihvatljiva – ona Prointerova.

Viši istraživač i saradnik za pravne poslove u organizaciji Transparency International BiH Damjan Ožegović kaže da su IT usluge generalno teško procjenjive i razumljive, da je tržište tih usluga u BiH veoma malo pa je i generalno manji broj podnesenih ponuda u nabavkama tog tipa.

„Ali uprkos tome, zabrinjavajuće je da u većini bude podnesena po jedna ponuda, pogotovo u nabavkama većih vrijednosti. Kako to da niko drugi od ponuđača nema interes da se nadmeće za veliki novac?“, pita se Ožegović i dodaje da se na taj način ne ostvaruje smisao javnih nabavki – nadmetanje kako bi se nabavile najkvalitetnije usluge za najmanju vrijednost.

„Bez nadmetanja nema ni obaranja cijene, a samim tim ni uštede javnog novca, pogotovo kada je riječ o teško procjenjivim nabavkama usluga“, zaključuje Ožegović.

Ipak, Prointer je najčešće jedini ponuđač kada je riječ o ugovaranju IT poslova za UKC RS.

U aprilu ove godine, Univerzitetski klinički centar RS dodijelio im je i posao „interventnog održavanja DATA centra i infrastrukture informacionog sistema“, vrijedan 374.400 KM. Broj primljenih, kao i prihvatljivih ponuda i ovaj put je bio – jedan.

Mediji su ranije objavili da je od maja 2018. godine, kada Vlada RS imenovala Vladu Đajića za vršioca dužnosti direktora UKC RS, do avgusta prošle godine, Prointer od ove ustanove dobio 12 poslova vrijednih oko 3,6 miliona KM

(Valter portal)

Idi naVrh

Don't Miss