ISPOD TRŽIŠNE CIJENE: Vlada RS prodala zemljište na Jahorini neposrednom pogodbom

10.09.2023.

Kako firma koja je u prošloj godini poslovala sa gubitkom većim od deset hiljada maraka gradi veliki objekat na Jahorini i odakle joj novac da kupuje parcelu od Vlade RS?

Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 6. jula donijela odluku o prodaju nepokretnosti u vlasništvu Republike Srpske na Jahorini neposrednom pogodbom paljanskoj firmi „Horizont tri“.

U vladinoj odluci, koja je objavljena u Službenom glasniku RS, navedeno je da se radi o pašnjaku četvrte klase, površine 152 metra kvadratna, radi „kompletiranja građevinske parcele poslovnog objekta na Jahorini“.

U odluci još stoji da se prodato zemljište nalazi u „obuhvatu Regulacionog plana dijela posebnog područja Jahorina, u prvoj zoni gradskog građevinskog zemljišta i prodaje se po cijeni od 420,00 konvertibilnih maraka po metru kvadratnom“. Dakle, Vlada RS je 152 kvadratna metra građevinskog zemljišta na Jahorini prodala firmi „Horizont tri“ za svega 63.840 KM.

Pitanje je zbog čega je RS vrijedno građevinsko zemljište, čiji je bila stopostotni vlasnik, prodala privatnoj firmi neposrednom pogodbom?  Iz Vlade tvrde da je sve u vezi sa donošenjem ove odluke urađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Na licitacji i hiljadu KM

U odgovoru Žurnalu naveli su da je pravni osnov za donošenje odluke sadržan je u Zakonu o stvarnim pravima, kojim je propisana prodaja nepokretnosti u vlasništvu Republike Srpske neposrednom pogodbom „radi oblikovanja građevinske parcele, kao izuzetak od prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske, putem javnog konkursa“.

„Razlog za donošenje predmetne odluke sadržan je u potrebi realizacije Regulacionog plana dijela posebnog područja Jahorina, rješavanjem imovinsko – pravnih odnosa između Republike Srpske i investitora – d.o.o. ’Horizont tri’, Pale, u cilju izgradnje poslovnog objekta na Jahorini, ugostiteljskog tipa“, stoji u odgovoru.

Navode da se firma “Horizont tri“ obratila Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) sa zahtjevom za kupovinu zemljišta neposrednom pogodbom radi kompletiranja građevinske parcele, a da je potom RUGIP „proveo postupak u kojem je učestvovalo Pravobranilaštvo Republike Srpske, kao zakonski zastupnik RS, te su u postupku pribavljena izjašnjenja Ministarstva trgovine i turizma i mišljenje opštine Pale, kojim je utvrđeno da navedena parcela služi za kompletiranje građevinske parcele“.

„Ispunjenost zakonskih uslova, kao i tržišna vrijednost predmetnih nepokretnosti utvrđeni su u upravnom postupku, a obavljeno je i vještačenje po vještacima ekonomske i građevinsko-arhitektonske struke“, navedeno je iz Vlade RS.

Uprkos tvrdnjama iz Vlade RS, činenica je da je ovo zemljište prodato ispod svake cijene, svega 420 KM po metru kvadratnom, budući da je opština Pale, prema izvorima Žurnala, zemljište na Jahorini u svom vlasništvu prodavala po cijeni od 600 KM po kvadratnom metru, a u slučajevima kada se išlo na licitaciju dostizalo je i vrijednost od hiljadu maraka po metru kvadratnom.

U najgorem slučaju, ovih 152 kvadratna metra Vlada je mogla prodati za 91.200 KM, a da su išli na licitaciju mogli su ostvariti i cijenu od 152.000 KM. Očito je da je za Vladu RS izgubljenih 60 ili 90 hiljada KM u ovom slučaju sitnica, jer je entitetska vlast navikla da gubi milionske iznose, zbog neodgovornosti ili nezakonitih radnji nosilaca određenih funkcija( npr. presuda protiv Ministarstva finansija RS od pet milona KM po tužbi „Premier sport“ kladionica).

Posebna priča u ovom slučaju je firma „Horizont tri“, koja je kupila vladino zemljište na Jahorini. Radi se o preduzeću koje je, prema podacima APIF-a, prikazalo finansije samo za prethodne dvije godine, s tim da je u 2022. godini imalo ukupan prihod  od 271.316 KM i poslovalo u gubitku od 10.258 KM. Navedeno je i tokom 2021. i 2022. godine prosječan broj radnika ove firme bio 0 (nula).

Osnivači firme „Horizont tri“ su Darko Janjić, Đorđe Granzov i Njegoš Plakalović, s tim da je potonji i direktor firme.

izvor: www.akta.ba

Kako firma koja je u prošloj godini poslovala sa gubitkom većim od deset hiljada maraka već gradi veliki objekat na Jahorini i odakle joj novac da kupuje parcelu od Vlade RS na toj planini? Zanimljivo je da je Njegoš Plakalović, direktor „Horizont tri“, blizak rod načelniku opštine Istočni Stari Grad Boji Gašanoviću, jednom iz plejade SDS-ovaca koji podržavaju politiku Milorada Dodika.

Gašanović je bio blizak sa Ibrahimom Hadžibajrićem, uhapšenim bivšim načelnikom sarajevske opštine Stari Grad.

(zurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss