EKSPRESNO Službeni glasnik RS objavio izmjene Krivičnog zakonika

18.08.2023.

Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske ekspresno je objavljen u Službenom glasniku RS samo par sati nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik, na čije insistiranje je i usvojen, potpisao ukaz o proglašenju

Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik potpisao ukaz o proglašenju, važećim su proglašene izmjene Krivičnog zakona RS, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sjednici 20. jula ove godine.

Udar na slobodu mišljenja

Ove izmjene zakona, kojim je kleveta proglašena krivičnim djelom sa novčanim kaznama, usvojene su unatoč višemjesečnim upozorenjima i prosvjedima novinara, aktivista i međunarodne zajednice. Zajednički su poručivali i argumentirali izmjene zakona, koje je inicirao upravo Dodik, predstavljaju udar na slobodu mišljenja i korak ka uvođenju cenzure u RS.

Veće novčane kazne propisane su u situacijama kad je kleveta iznesena u medijima, uključujući i društvene mreže ili na javnom skupu.

Ustavni sud Republike Srpske je 8. avgusta odbacio zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Narrodne skupštine RS-a na izmjene ovog zakon kojim se kriminalizuje kleveta u ovom bh. entitetu.

Nakon toga, nedostajao je samo potpis predsjednika RS-a Milorada Dodika da ove izmjene stupe na snagu.

Podsjetimo, Narodna skupština RS-a u julu 2001. godine prebacila je klevetu iz krivične u građansku oblast i donijela vlastiti Zakon o zaštiti od klevete RS.

Prva i posljednja

Odlukom Paddyja Ashdowna, nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, i iz Krivičnog zakona Federacije BiH je u novembru 2002. godine izbačeno djelo protiv ugleda i časti.

Koristeći Bonnske ovlasti Ured visokog predstavnika (OHR) je, istovremeno, u tom bh. entitetu nametnuo i Zakon o zaštiti od klevete.

Na taj način je BiH, prije više od 20 godina, postala prva zemlja Zapadnog Balkana koja je dekriminalizirala klevetu, piše RSE.

Nove odredbe ovog zakona, koje nas nakon 20 godina slobode govora vraćaju u vrijeme cenzure i autocenzure, za osam dana stupiće na snagu.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss