Od načelnika opštine Pale prijateljskoj firmi “Stanišić” doo 400.000 maraka za pripremne radove na pomoćnom stadionu FK “Romanija”

12.08.2023.

Fudbaleri “Romanije” sa Pala poslije trinaest godina igraće u Prvoj ligi Republike Srpske. Uskoro će dobiti i pomoćni stadion koji će građane Republike Srpske koštati više od milion i po maraka. Zaradiće i “Stanišić” doo, načelnikova prijateljska firma. Više od  400.000 maraka iz budžeta opštine dobiće za pripremne radove. 

Piše: Sanja Vasković

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Vico Zeljković i predsjednik Fudbalskog kluba “Romanija” Marko Blagojević potpisali su u maju prošle godine ugovor o izgradnji i i postavljanju terena sa vještačkom podlogom u ovoj lokalnoj zajednici.

Jugović je rekao novinarima da je opština Pale obezbijedila i kupila zemljište za izgradnju stadiona za šta je izdvojeno 650.000 KM i finansiraće sve pripremne radove u vrijednosti većoj od 400.000 KM. Vještačka podloga za koju je zadužen Fudbalski savez Republike Srpske koštaće 500.000 KM.

Potpisivanje ugovora, foto: SRNA/Pale live

“Time će biti završen investicioni ciklus, što pokazuje koliko računa vodimo o sportu i omladini jer želimo da se bave zdravom aktivnošću i da slobodno vrijeme posvete sportu i rekreaciji. Izgradnjom pomoćnog terena sa vještačkom travom biće olakšan rad svim kategorijama”, naveo je Jugović, prenosi SRNA.

Kako vode računa o sportu i omladini pokazuje to što će novac te iste omladine, sportista i građana Pala dodijeliti firmi “Stanišić” doo bliskoj narodnom poslaniku i direktoru “Elektrodistribucije” Pale Aci Stanišiću koji je u rodbinskim vezama sa načelnikom Pala Boškom Jugovićem.

Na tender koji je raspisala opština Pale stigle su dvije prihvatljive ponude, a izabrana je ona koju je ponudila firma “Stanišić” doo.

Priprema terena za izgradnju vještačke podloge koštaće građane Pala 393.066 KM bez, odnosno 459.890 KM sa PDV-om.

 

 

O izgradnji pomoćnog stadiona i kupovini zemljišta za potrebe istog iz opštine Pale ne odgovaraju na naša pitanja, ne održavaju ni konferencije za medije, a izjave mogu dobiti samo odabrani mediji.

Obesmišljavanje javnih nabavki

Građevinski stručnjaci sa kojima smo obišli teren pitaju se zbog čega se za pripremne radove izvaja toliko novca, ko je vršio procjenu, s obzirom da su pojedini pomoćni stadioni komplet izgrađeni za isti novac.

Da li su na ovaj način obesmišljena javna nadmetanja, ali i Zakon o sprječavanju sukoba interesa, s obzirom na “prikrivanje” stvarnog vlasnika preduzeća pitali smo Damjana Ožegovića iz Transparency International.

Svaki ugovorni organ ima obavezu prethodnog ispitivanja tržišta u svrhu pripreme postupka javne nabavke, i to je jedan od osnova za određivanje procijenjene vrijednosti. Smisao javne konkurencije je da se u postupku nadmetanja između ponuđača ova cijena snizi na najnižu ponuđenu, te da se za najmanje novca dobiju najkvalitetnije robe, radovi ili usluge. Međutim, to nije čest slučaj kod nas i na postupcima javnih nabavki je relativno mali broj podnesenih ponuda”, kaže Ožegović za SPIN Info.

 

 

Kada je riječ o sukobu interesa dodaje da nove izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama predviđaju određeni stepen regulisanja ove oblasti.

“Ono što bih posebno naglasio kao problem kod utvrđivanja eventualnog sukoba interesa jeste prikrivanje stvarnog vlasništva. Zakon o javnim nabavkama novim izmjenama i dopunama s kraja prošle godine predviđa diskvalifikaciju iz postupka po osnovu sukoba interesa i definiše situacije koje mogu do ovoga dovesti šireći krug lica i na povezana lica predstavnika ugovornog organa. Prema ovim odredbama predstavnik i srodnici ne smiju obavljati upravljačke poslove u privrednom subjektu, odnosno ponuđaču, i ne mogu biti vlasnici kapitala u tom subjektu sa više od 0,5% ali upravo prikrivanje stvarnog vlasništva se u praksi pokazalo kao ometajući faktor za efikasno preveniranje ovakvih situacija”, ističe Ožegović.

A ko je bio vlasnik pomenute firme pokazuju i podaci ispod.

 

 

Skoro pola miliona “Stanišić-u” za pomoćni stadion, i to nije sve 

O vezama i saradnji opštine Pale i firme “Stanišić” doo SPIN info je više puta pisao, ali i drugi mediji. U teksu Žurnala od aprila ove godine pod nazivom “Pale, opština za dvije porodice: Fotelja za Jugovića, Stanišiću javni radovi” navodi se da je firma “Stanišić” doo glavni dobavljač opštine sa 84 tenderska ugovora i cifrom od 3.509.975 KM sa PDV-om koliko je ova firma dobila samo od opštine Pale.

Dobra saradnja se nastavlja.

S obzirom da se iz opštine Pale hvale asfaltiranjem ulica u 21. vijeku, za ove namjene, samo za mjesec dana,  u maju ove godine, firma “Stanišić” doo dobila je 641.941 KM bez, odnosno 751.07 KM sa PDV-om.

Tako je u međuvremenu cifra porasla na oko četiri miliona maraka.

Pomoćni stadion FK “Slavija” koštao 570.000 maraka

Grad Istočno Sarajevo je prije tri godine finansirao izgradnju pomoćnog stadiona FK “Slavija” u opštini Istočno Novo Sarajevo. Za izgradnju je izdvojeno oko 300.000 maraka Grada i opštine Istočno Novo Sarajevo. UEFA je finansirala vještačku travu sa 250.000 maraka, tako da je kompletna izgradnja pomoćnog stadiona koštala nešto više od 550.000 maraka.

Za vještačku travu na pomoćnom stadionu FK “Romanije” koji treba da se radi  pobrinuće se Fudbalski savez RS na čelu sa Vicom Zeljkovićem i za ove namjene izdvojiti duplo više novca nego što je ugradnja vještačke trave koštala prije tri godine. Predsjednik FS RS izjavio je da će da će u okviru projekta Izgradnja terena sa vještačkom podlogom u Republici Srpskoj Fudbalski savez Srpske obezbijediti finansijska sredstva i provesti proceduru nabavke za radove u iznosu 500.000 KM.

U toku je i rekonstrukcija pomoćnih objekata oko samog stadiona koja sigurno iziskuje dodatna sredstva.

Foto: Spin info

Saradnja SNSD-ovog načelnika Boška Jugovića i sestrića Milorada Dodika Vice Zeljkovića očekivana je. O nekretninama i bogatstvu predsjednika FS RS i FS BiH  pisao je nadavno i portal Valter navodeći da stadioni u BiH propadaju dok broj nekretnina predsjednika raste.

U međuvremenu, Paljani od 2009. godine kada je FK “Romanija” takođe postao premijerligaš čekaju na izgradnju pomoćnog stadiona lokalnog kluba i adekvatne uslove za sportiste u ovoj opštini. Još tada govorilo se o izgradnji pomoćnog stadiona čiji projekat je urađen, međutim, na pomoćnom terenu Romanije je počela izgradnja dvorane koju su pratile brojne malverzacije, a članovi skupštine FK “Romanija” tvrdili su svojevremeno da fudbalski klub za oduzimanje terena nikada nije dobio ni jedne marke.

Idi naVrh

Don't Miss