Otvoren Javni poziv poslovnim subjektima u BiH: Obezbjedite sigurno i poticajno radno mjesto za zaposlenike

11.08.2023.

Fondacija INFOHOUSE Sarajevo i Fondacija “Lara” Bijeljina imaju zadovoljstvo obavijestiti javnost da su raspisale Javni poziv za izbor javnih i privatnih privrednih subjekata za učešće u projektu „Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na tržištu rada“. Ovaj značajan projekat finansira Europska unija.

 

 

Javni poziv domaćim privrednim subjektima

 

Postanite najbolji i najpoželjniji poslodavac u poštivanju radnih prava

Ravnopravnost žena i muškaraca predstavlja temeljnu vrijednost, cilj i pokretač ekonomskog rasta svake države. U duhu ove politike, Europska unija kontinuirano podržava aktivnosti koje promovišu ravnopravnost među spolovima.

 

U Izvještaju o Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, koji je objavila Europska unija, istaknuto je da zakoni o radu na snazi na nivou entiteta i u Brčko distriktu garantuju minimalan nivo zaštite prava zaposlenih, osim državnih službenika. Ipak, da bismo u potpunosti ispunili europske standarde, potrebno je unaprijediti pravni okvir, posebno u smislu zaštite radnica i radnika od diskriminacije. Također, napomenuto je da postoje izazovi u sprovođenju Zakona o radu, naročito kada je riječ o socijalnom dijalogu, zaštiti radnika_ica i inspekciji rada.

 

Kako bismo unaprijedili ovu oblast i poslodavcima olakšali sprovođenje ali i unaprijeđenje postojećih zakonskih normi krenuli smo sa realizacijom projekta “Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnopravnost na tržištu rada.” Opšti cilj projekta jeste doprinijeti smanjenju diskriminacije žena na tržištu rada, te promovisati i zaštititi ekonomska i socijalna prava žena, pružajući im jednake mogućnosti kao i muškarcima. Ovaj projekt također ima za cilj snažno podržati proces EU integracija zemlje.

 

Pozivamo sve javne i privatne privredne subjekte u Bosni i Hercegovini da se prijave i učestvuju u ovom važnom projektu. Detaljne informacije o načinu prijave i uslovima možete pronaći na linku: https://infohouse.ba/2023/08/01/javni-poziv-privrednim-subjektima-u-bosni-i-hercegovini/

 

Zajedničkim naporima, možemo ostvariti značajan napredak ka pravednijem i ravnopravnijem društvu.

(infohouse.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss